REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

De la anul, elevii nu vor mai avea vacanță de Paște. Ce spune Ecaterina Andronescu!

De la anul, elevii nu vor mai avea vacanță de Paște. Ce spune Ecaterina Andronescu!

Cristina BĂRBUCEANU 22 februarie 2023 | 00:00 8607

Recent, o altă decizie venită de la Minister a creat haos printre elevi și părinți. Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat că, în anul școlar 2023-2024, elevii nu vor mai avea o vacanță de Paște, dat fiind faptul că va fi mare diferență între Paștele ortodox și cel catolic. Fostul Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a sfătuit-o pe constănțeanca Ligia Deca să revină asupra acestei decizii, în timp ce elevii au fost împărțiți în două tabere: cei care sunt de acord cu decizia, respectiv cei care nu o consideră cea mai bună soluție.

De la anul, elevii nu vor mai avea vacanta de Paste. Ce spune Ecaterina Andronescu!

Ecaterina Andronescu: „Niciodată vacanța de Paște nu a fost scoasă din structura anului școlar”

Când credeam că apele s-au liniștit și că nicio veste nu mai poate provoca haos și indignare în învățământ, iată că Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut un alt anunț care a șocat toată opinia publică: în anul școlar 2023-2024, elevii nu vor mai avea vacanță de Paște, dat fiind faptul că Paștele ortodox va pica la o lună diferență față de cel catolic. Astfel, în spațiul public, Ligia Deca a declarat: „Pentru anul școlar următor avem o situație deosebită. În anul respectiv avem o distanță mare între sărbătorile pascale catolice și sărbătorile pascale ortodoxe este cam o lună de zile. În logica împărțirii echilibrate a modulelor, adică să avem un număr de săptămâni comparabile, vacanța de Paște pică fix la mijloc. Da, deci există zilele libere legale pentru cele 2 sărbători, iar vacanța de primăvară pică undeva la mijloc.”. E un fel de „nu te supăra, frate” sau Ligia Deca „a împăcat și capra și varza”. Însă, decizia nu a fost deloc bine-primită în spațiul public.

De la anul, elevii nu vor mai avea vacanta de Paste. Ce spune Ecaterina Andronescu!Ecaterina Andronescu, fostul Ministru al Educației

Motiv pentru care, am cerut și noi părerea fostului Ministru al Educației, Ecaterina Andronescu. Aceasta a declarat pentru Replica: „Eu cred că Ministrul trebuie să revină asupra vacanței de Paște pentru că niciodată nu a fost scoasă din structura anului școlar. Și de aceea nu am înțeles și de câte ori am putut să ies public m-am exprimat în felul acesta: să se corecteze această, să spunem, decizie. De fiecare dată a existat această înțelegere și între Paștele ortodox și între cel catolic. Nu știu, dar este o chestie nefericită să renunți la vacanța cu prilejul unei sărbători așa de importante cum este Sărbătoarea Pascală.” Ca o soluție, Ecaterina Andronescu a luat în calcul, ca o posibilă variantă, ca elevii ortodocși să aibă vacanță atunci când pică Paștele ortodox, iar elevii catolici să aibă vacanță când este Paștele catolic. Rămâne de văzut când și dacă actuala decizie a constănțencei Ligia Deca privind vacanța de Paște de anul viitor se va schimba.  

De la anul, elevii nu vor mai avea vacanta de Paste. Ce spune Ecaterina Andronescu!Ligia Deca, actualul Ministru al Educației

Decizia Ligiei Deca a împărțit elevii în două tabere

Schimbarea perioadei în care se va desfășura vacanța de Paște din anul școlar 2023-2024 a împărțit elevii în cei care sunt de acord cu decizia și ei care o contestă. Astfel, Cristian Stoian, președintele Consiliului Județean al Elevilor din Constanța, a declarat: „Consiliul Județean al Elevilor Constanța este de acord cu propunerea Ministerului Educației Naționale. Colegii noștri de la nivel național au susținut, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social, planificarea vacanței de primăvară în forma adoptată, întrucât înlătură posibilitatea apariției unei discriminări între Paștele ortodox și Paștele catolic, având în vedere că sărbătorile sunt la o distanță considerabilă una de alta în anul 2024. Un alt argument în favoarea propunerii a fost cel al păstrării unei durate relativ egale a tuturor modulelor.”

De la anul, elevii nu vor mai avea vacanta de Paste. Ce spune Ecaterina Andronescu!Cristian Stoian, președintele Consiliului Județean al Elevilor

Pe de altă parte, Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța a spus: „Considerăm că stabilirea vacanței de primăvară înaintea Paștelui ortodox este o decizie lipsită de responsabilitate și logică nu doar din perspectivă religioasă, cât și din perspectivă educațională. Practic, elevii au vacanță de primăvară, se întorc la școală în aproximativ o săptămână și apoi pleacă iar într-o vacanță de Paște atunci când sunt zilele libere legale. În acest context practic curba de efort a elevului este într-un fel, complet distrusă și le va fi mult mai greu elevilor și profesorilor să se concentreze asupra lecțiilor după o pauză, urmată de o revenire la școală și urmată din nou de o pauză.

De la anul, elevii nu vor mai avea vacanta de Paste. Ce spune Ecaterina Andronescu!Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța

În contextul în care doamna ministru a precizat că această decizie vine din egalitate între confesiuni considerăm că trebuie înțeles atât de Ministru cât și de alte oficialități din Ministerul Educației că egalitate nu înseamnă ca nimeni să nu aibă nimic sau toată lumea să aibă puțin, ci înseamnă să încercăm să includem pe toată lumea și să oferim tuturor o anumită șansă. Din această perspectivă noi am propus că o variantă mai bună ar fi fost ca vacanța de primăvară cea lungă să fie atunci când sunt zile libere legale de Paștele ortodox tocmai pentru că atunci și părinții au liber și, atunci când e Paștele catolic să se ofere o punte, un weekend prelungit de vineri până luni, de exemplu, astfel ca și catolicii sau cei din alte confesiuni creștine să se poată bucura de Paște. Nu ar fi o problemă dacă am vorbi despre două vacanțe mai scurte după cum am precizat, tocmai pentru că între cele două sărbători este un interval de aproape o lună.”, a conchis aceasta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noi nu vedem ca scopul lor este sa îndepărteze copiii de Dumnezeu? Intr-o țara ortodoxa vi tu ministrul educației sa spui ca nu faci discriminare?!! Sa vezi tu discriminare la Judecata de Apoi! Acolo toți veți raspunde cu subiect și predicat! Trebuie ca părinții sa facă ceva, altfel mâine, poimâine me vor Închide și bisericile cum au mai făcut-o!
0
0
Ca la noi la nimeni .
0
0
Țara de nebuni..Niste copii fara capacitate de exercițiu mari figuri publice!!! Nu zic sa nu întrebi copii, dar sa pozezi in organ decizional..eu zic sa voteze, sa fumeze și să fie dați afară din casă..In fapt, sunt alții în spatele lor.
4
0
este cipanca m-ke . E plin la Co-troceni de etnia asta. A bagat-o etnicul Joianes ministru pe distrugerea educatiei romanilor sa-i incalece etnicii.
4
1
D-lor ați reușit, ce nici Ceaușescu nu a făcut asa ceva.asa ateu cum a fost considerat ,tot nu si-a permis sa nu le acorde vacantele de Crăciun și de Paște.
6
2
Cand e vorba de elevi,adica de viitorul tarii,avem parte numai de ,,destepti'' in a scrie si dicta reguli. Elevii,studentii devin victime colaterale. Ce sa vezi,pana si carciumarii vin cu pretentii,numai elevilor nu li se da dreptul la opinie si daca da,atunci e doar ceva formal,ca ,,da-i naibi sa spuna ceva acolo,sa para ca avem democratie''.
5
1
Doua marțafoaie vacile astea. Niște nulitati habarniste tovarasi!!!
4
1
pana si copiii au ajuns sa regrete comunismul. vai de tara asta, in ce hal a ajuns. romania - romaffia
11
0
Nu este normal să luati vacanța de Paște copiilor,majoritatea ortodocși, doar ca să satisfaceți și celelalte confesiuni creștine.În ce țară catolică,musulmană,etc. se acordă atâta atenție și facilități etniilor?
11
2
Să ne reamintim, cam de cate ori ,un ministru al educației de stânga a corelat Sărbătorile Pascale cu vacanța elevilor . Doamne,chiar ne considerați amnezici ?
6
1
Comunisti nu au indraznit sa faca asta , o fac in schimb pn-listi si cu psd-isti . Bravo voua masteranzilor , intelectualilor .
16
6
Cine mama dracu le-a primit.pe.curvele astea in Romania.. sa faca ele impartirile?
14
5
O sa luați scutiri medicale in bot , ca sa știți! Sunteți niște vaci amândouă mari ministre!
11
5
Nu ma prea bag în chestiile legate de cei ce reprezinta viitorul tarii,dar le as recomanda sa se se intereseze de Viorica Pascala.Doar de curiozitate.In zona Timișoarei o găsiți.
3
3
Nici Comuniștii nu au avut curajul sa taie vacantele de Paste si Craciun…au venit toti necalificatii si au îndobitociți voit toata societatea.mizeria aia de este ministru este nefuututa si neabătută la timp iar hormonii au cretinizatto
20
3
Școala a.ramas cu numele e o bătaie de joc non stop Pe timpul comuniștilor chiar se învața carte Acum toată clasa are note mari Copiii sânt mai mult cu capul la telefoane sau robotizat Nu mai fac sport dansuri jocuri spectacole își ia telefonul in mana uită de lecții și mâncare
32
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272