REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Declarație adoptată de NATO la București: Condamnăm acțiunile agresive ale Rusiei

Declarație adoptată de NATO la București: Condamnăm acțiunile agresive ale Rusiei

Replica API 10 mai 2021 | 00:00 849

Participanții la summitul NATO organizat luni la București au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei și au anunțat că acordă o mare atenție amenințărilor venite din est. De asemenea, șefii de stat au vorbit despre China și terorismul mondial.

Klaus Iohannis

La summitul NATO desfășurat luni, în sistem on-line, au participat preşedinţii României și Poloniei, în calitate de gazde, și cei ai Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Republicii Slovace şi Ungariei. De asemenea, în timpul intâlnirii au avut intervenții preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, scrie stiripesurse.ro.

Participanții au discutat despre Rusia și Marea Neagră.

„NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, scrie în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Totodată, liderii politici au condamnat actele de sabotaj ale Rusiei de pe teritoriul NATO.

„Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional. În plus, ne exprimăm îngrijorarea faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia. Suntem pe deplin solidari cu aliaţii noştri, Republica Cehă şi Republica Bulgaria”, au spus președinții participanți la summitul organizat de România și Polonia.

De asemenea, participanții au analizat ascensiunea globală a Chinei și implicaţiile pentru securitatea euro-atlantică, dar și problema terorismului.

„Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi. Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea. Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, mai scrie în declarația comună semnată de șefii de stat.

La final participanții au anunțat că toate problemele vor fi discutate în luna iunie, la următorul summit NATO.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920