REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DEFICIENȚE în proiectul de reabilitare a CAZINOULUI, găsite de EXPERȚII EUROPENI

DEFICIENȚE în proiectul de reabilitare a CAZINOULUI, găsite de EXPERȚII EUROPENI

Replica API 15 septembrie 2018 | 00:04 332

Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu din Europa, și Institutul Băncii Europene de Dezvoltare au publicat, vineri, 14 septembrie a.c., un raport tehnic și financiar privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, România, clădire listată ca una dintre cele mai periclitate 7 situri din Europa în 2018, în urma nominalizării sale de către Asociația ARCHÉ. Raportul punctează deficiențele găsite în modul cum a fost gândită reabilitarea, multe aspecte nefiind detaliate suficient. Totodată, în raport este recomandată o implicare mai activă a proprietarului clădirii-emblemă, adică a Primăriei Constanța, pentru a se reduce riscul ca proiectul să fie un eșec.

Cazinoul Constanța 2018, foto Marian Sterea

Construit în 1910, Cazinoul din Constanța a devenit un reper al țărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elvețian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administrația statului în cea privată și înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.

Raportul tehnic și financiar a rezultat în urma unei vizite de lucru de patru zile în România, desfășurată în perioada 8-11 iunie a.c., în timpul căreia reprezentații Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Dezvoltare au evaluat Cazinoul din Constanța și s-au întâlnit cu părțile interesate, atât la nivel local, cât și regional.

Îngrijorări MAJORE privind modul cum va fi proiectul executat

Raportul propune o serie de măsuri și recomandări. Potrivit experților europeni, Cazinoul este o clădire reper situată într-un punct important al orașului și „merită, fără nicio îndoială, să fie restaurat la vechea sa splendoare pentru a putea găzdui activități sociale și comunitare”. Utilitatea acestei inițiative este confirmată de alocarea de către Guvern a unor fonduri substanțiale pentru reabilitarea clădirii (12 milioane euro).

Responsabilitatea pentru lucrările de construcție și proiectare privind Cazinoul au fost transferate de către proprietarul clădirii-emblemă, Primăria Constanța, către Compania Națională de Investiții (CNI), printr-un acord valabil până la începutul anului 2019. „Cu toate acestea, există îngrijorări majore privind modul în care proiectul urmează să fie executat, din cauza unei combinații de neajunsuri”, arată experții europeni. Dintre neajunsuri, sunt menționate: starea actuală a clădirii, care a fost abandonată de ceva vreme, nu se cunoaște cu precizie, iar până acum au fost făcute numai studii de fezabilitate. „Lipsa de informații clare face ca estimarea costului lucrărilor de reparație a structurii și restaurare a decorațiunilor să fie problematică”, spun experții; funcțiunea propusă nu pare să fi fost studiată în suficient detaliu, nepermițând luarea de decizii credibile pe termen lung care să determine detaliile noului proiect și alte aranjamentele conexe; noua configurație a clădirii, posibilitatea de a adăuga noi elemente și de a o moderniza pentru a o aduce la standardele actuale nu au fost încă definite în detaliu; strategia propusă de experți constă în actualizarea Studiului de Fezabilitate în limita sumei de €50.000, înainte de aprobările finale și de începerea licitației pentru realizarea proiectului.

„Toate aceste neajunsuri pot fi depășite prin detalierea lucrărilor ce urmează a fi întreprinse înainte de a trece la etapa de licitație”, subliniază experții europeni.

Cazinoul Constanța 2018, foto Marian Sterea

„Lipsa de implicare a Primăriei Constanța în etapa de construcție este o decizie regretabilă”

„Cu toate acestea, Compania Națională de Investiții (CNI) pare nerăbdătoare să înceapă lucrările – poate din dorința de a respecta acordul dintre Primăria Municipiului Constanța (PMC) și Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAP) – în ciuda lipsei de pregătire și folosind o strategie similară cu cele abandonate anterior, mai exact: contractul principal va fi unul de tip „proiectare și construcție”, bazat pe documentele din Studiul de Fezabilitate și alte studii preliminare; contractul de construcție va fi administrat de Compania Națională de Investiții (CNI), care va avea o prezență normală pe sit, cu oarecare susținere locală, iar proiectul va fi monitorizat din București; proprietarul, Primăria Municipiului Constanța (PMC), deleagă responsabilitatea proiectului către Compania Națională de Investiții (CNI) printr-o Notă Conceptuală și o Temă de Proiectare, și nu se mai implică până la predarea finală a lucrărilor. Aceste aranjamente – în care Contractorul își asumă întreaga responsabilitate pentru proiectarea detaliată a Cazinoului, împreună cu abordarea exclusiv administrativă a gestiunii contractului principal – sunt considerate cu totul nepotrivite cu circumstanțele, și creează riscuri deosebit de mari ca proiectul să fie un eșec în termeni de calitate, cost și timp. Lipsa de implicare a proprietarului în etapa de construcție este, de asemenea, o decizie regretabilă”, se atrage atenția în raportul experților europeni.

„Recomandăm insistent ca Primăria Municipiului Constanța (PMC) și Compania Națională de Investiții (CNI) să revizuiască aceste aranjamente privind pregătirea proiectului și strategia de gestiune a contractului, făcând următoarele schimbări: extinderea acordului dintre Primăria Municipiului Constanța și Ministerul Dezvoltării Regionale privind administrarea Cazinoului din Constanța dincolo de începutul anului 2019 și modificarea acestuia privind gestiunea Comisiei Naționale de Investiții a fazei de execuție a proiectului; recunoașterea naturii complexe a restaurării și modernizării aceste clădiri care necesită o muncă intensă de pregătire realizată de specialiști cu experiență, și o gestiune abilă, într-o măsură mult mai mare decât este ea prevăzută în acest moment; completarea Studiului de Fezabilitate cu cercetări amănunțite și o fază de proiectare detaliată care să acopere structura și nevoile clădirii printr-un studiu specializat, modernizarea clădirii în ceea ce privește configurația spațiului, echipamentele și facilitățile necesare, și reparația sau adaptarea funcțiunilor specifice; pregătirea licitației, a obiectivelor și specificațiilor lucrărilor pentru a avea un contract (sau contracte) de tip „doar construcție”. Acesta (sau acestea) ar trebui rafinat(e) pentru a permite flexibilitate, pentru a da socoteală de natura lucrărilor și a permite posibile schimbări în decursul lor. Contractul (sau contractele) ar trebui gestionate abil, probabil de Consultanți independenți cu experiență, sub egida Consiliului Național de Investiții (CNI); o Unitate de Implementare a Proiectului (UIP) sau o unitate echivalentă ar trebui înființată cât mai repede sub egida Ministerului Dezvoltării Regionale (MDRAP) pentru a avea controlul de ansamblu al proiectului. Aceasta ar putea fi gestionată de consultanți externi cu experiență în managementul de proiecte și ar putea fi alcătuită din membri ai personalului de conducere din Primăria Constanța, CNI și poate din alte instituții și organizații. Acesta ar fi principalul instrument de verificare și luare a deciziilor în proiect”, se recomandă în raportul menționat.

Cazinoul Constanța 2018, foto Marian Sterea

Viitoarea utilizare a Cazinoului trebuie „studiată” mai în detaliu

De asemenea, alte recomandări vizează crearea, cât mai curând posibil, în cadrul PMC, a unui Punct Focal și a unui Grup de Contact al Cazinoului, care să asigure legătura dintre personalul de conducere din Primăria Constanța și Unității de Implementare a Proiectului pentru pregătirea fazei operaționale și pentru a contacta publicul în vederea obținerii de idei și susținere. ONG-uri selectate și membri ai societății civile ar trebui să facă, de asemenea, parte din acest grup, care, pentru a fi eficient, ar trebui să fie relativ compact; implementarea altor recomandări și sugestii incluse în cuprinsul acestui raport (de exemplu, implicarea unor experți Art Nouveau în restaurare, proiectarea în vederea rezistenței la cutremur, Primăria Constanța să studieze mai în detaliu viitoarea utilizare a clădirii pentru a-și defini mai clar nevoile, Primăria Constanța „să fie conștientă și să se pregătească pentru întreținerea clădirii, necesitatea de a se pregăti pentru situația în care costurile efective vor fi mai mari decât cele prevăzute și alocarea de fonduri sporite pentru consultanță)”.

Cazinoul ar trebui protejat printr-un dig, în largul mării, în partea estică

Experții europeni mai atrag atenția că este necesară începerea, cât mai repede posibil, a lucrărilor de urgență, fiind responsabilitatea CNI să evite deteriorarea Cazinoului într-o și mai mare măsură înainte de începerea lucrărilor propriu-zise.

Este necesară și evaluarea elementelor de protecție împotriva mării, pentru a asigura stabilitatea pe termen lung a zidului de protecție și a platformei de fundație. De asemenea, să se ia în considerare sporirea protecției prin construirea unui dig în larg pe partea estică, similar celui situat pe partea sudică.

Raportul tehnic și financiar complet privind reabilitarea Cazinoului din Constanța, România, se găsește pe siteul web al programului „Cele Mai Periclitate 7 Monumente”: http://7mostendangered.eu/reports.

Programul „Cele mai periclitate 7 situri”

Programul „Cele mai periclitate 7 situri” identifică monumente și situri din Europa aflate în pericol și mobilizează persoane publice și private la nivel local, național și european, pentru a găsi un viitor viabil pentru siturile respective. Programul a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în calitate de partener asociat. Acest program a fost inspirat de succesul unui proiect asemănător desfășurat de Fondul Național pentru Conservare Istorică din SUA (US National Trust for Historical Preservation). „Cele mai periclitate 7 situri” nu este un program de finanțare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acțiune și pentru a promova puterea exemplului. Acesta beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene „Europa Creativă”, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru – valorile noastre”.

Din 2013 până astăzi, 29 de monumente și situri în pericol din 19 țări din Europa au fost selectate pentru a fi incluse în lista celor mai periclitate 7 monumente. Prima listă a fost făcută publică în 2013, a doua în 2014, a treia în 2016, iar a patra în 2018, în cadrul Anului European al Patrimoniului. În 2016 Laguna Venețiană a fost declarată cel mai periclitat sit din Europa.

Experți în finanțe și patrimoniu din cadrul Europa Nostra și al Institutului Băncii Europene de Investiții desfășoară misiuni în cele 7 situri, împreună cu cei care le-au nominalizat. Echipe multidisciplinare evaluează situl și ajută la formularea unui plan de acțiune fezabil pentru fiecare dintre ele, în strânsă cooperare cu părțile interesate de la nivel local și național, atât din mediul public, cât și din cel privat. Rezultatele și recomandările acestor misiuni sunt cuprinse în rapoarte tehnice și financiare. Partenerii din program asistă ulterior părțile interesate în implementarea acestor rapoarte.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

Decebal Făgădău caută oameni dispuşi să doneze pentru reabilitarea Cazinoului

Reprezentanții Neversea și Alexandra Stan se implică în proiectul de restaurare a Cazinoului

Peste 20.000 de constănțeni au răspuns la chestionarele legate de Cazino și accesul pietonal în zona peninsulară

NIMENI nu se ocupă de conservarea Cazinoului, la această oră! Acoperişul stă să cadă şi nu mai este racordat la ENEL!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine l-a avut in administrare ar trebui sa raspunda material si penal, pentru lipsa de grija fata de un bun incredintat.
2
0
Sa faceti lucrarea cu cei care au lucrat la Faleza si laPoarta 1 ca pana in 2050 nu mai este nimic din Cazinou , RUSINE s-a cumparat Wc de 50000de eur ??? si nu putem sa redam Cazinoul Constantei ?? la cat s-a furat in Constanta ??
2
1
Daca s-ar consfica toate sumele bagate la masinile de spalat numite cazinou amiral max bet... am avea cel mai luxos restaurant. Dar din pacate fratii de loja a lui puladau ne arata buzunarele pe dos dupa festivalul nevazatorilor.
2
0
Pe 14 Noiembrie , anul asta , se implinesc 140 de ani , de la revenirea Dobrogei la Romania . Era frumos si ideal , daca , Constantei ii era data inapoi , cladirea simbol , restaurata total...atata macar . Cum frate , Cluj , Sibiu , Oradea , Timisoara , au renascut 100 % si si-au refacut , propriu patrimoniu istoric ? Ma intreb degeaba , hai noapte buna .
2
1
Am impresia ca expertii europeni umbla dupa malai. Din raport se intelege ca au chef de ceva contracte de expertiza, consultanta, evaluare, reevaluare, bagat de seama.
4
1
l-am auzit pe asa zisul primar azi la Sky, singurele lui realizari erau spectacolele... ca in Roma antica - da prostimii circ -paine nu avea, altfel acelasi oras degradat. pacat!
7
1
In 30 de ani nu e facut bine studiul --Ne mai trebuie inca atit -Rominii au arhitecti f buni n-avem nevoie de sfaturi de la altii iar primarul sa-nceapa lucrarile ca au legi acum si sint la putere
1
2
Daca nu il pune pe tampitul de Babu sa se ocupe, nu rezolva nimic!
3
1
Cei care au participat la asemenea lucrari fie si la o amarata de casa veche ar trebui sa stie ca nu ai cum estima cu precizie costurile lucrarilor. Nici aici si nici oriunde in lumea asta. La o asemenea cladire in asa stadiu, nimeni nu poate sti cate surprize si neprevazute apar. Contractarea ar trebui facuta cu asta in minte si cu un sistem clar de documentare si suplimentare pentru surprize. Altfel, mai pot bate campii secole. Verzele de europeni stiu bine asta, dar se fac ca ploua. N-au niciun interes in splendoarea recapatata a bietului Cazino. Doar fac pe desteptii, ca intotdeauna.
3
4
FAGADAu voi ce faceti?Construiti blocuri si beti apa de la robinet?Banii la saltea!
8
2
"expertii" europeni sugereaza mai multa consultanta. Adica mai multi bani bagati in conturile lor. Nu am memorie prea buna, dar cazinoul avea deja dig la est de cand a fost construit. Mai mult, combinatia cu 700 de ong-uri, dar totusi o comisie compacta? Nici macar ei nu stiu exact ce recomanda. Daca ai nostrii nu pot evalua exact costul, cum pot ei de la distanta? Concluzia: prea putini bani la firmele lor de consultanta.
3
7
Despre zemma zeicescu si ierbarul ei nu zice replica nimic,nimic deontologic!?
4
0
Primsria,prin anumiti reprezentanti ai ei stie sa se ocupe doar de WC-uri supraevaluate.De la 50.000 de euro in sus,daca se poate.Astia care au aprobat cheltuielile astea pe WC-uri.si-ar face la ei in curte asa ceva?Sau acolo nu e cu parandarat?
8
1
Cazinoul ar trebui protejat cu....picamerul.Ce sa mai protejeze digul in largul marii? Sa tina digul molozul protejat cand se va prabusi cazinoul!Daca e rost de furat bani pai faceti digul repejor cu putina pricepere lucrarile la dig vor grabi prabusirea cazinoului.
0
6
HELLO! PRIMARIA esti pe faza? Lasati-l dracului sa se darame ca sa scapati de grija asta.
1
6
dac-ar fi dupa hotul de fagadau,renovarea ar face-o abc-val impreuna cu confort urban. Ce se baga astia din europa noastra sa ne strice noua para-ndaratul ! Muie fagadau, muie dragnea, muie pesede !!!
8
2
Nu erau oameni in primaria Constanta sa isi dea seama ce trebuie sa cuprinda un proiect, cat de prosti sunt anagajatii institutiei asteia sau primarul Nu vrea
9
2
@11:39. Bravo. Sa se faca un bloc de paishpe etaje si sa se dea la makedonimea din primarie. Prioritate au secretarele care accepta anal.
15
3
V-ati reparat portile si gardurile la hotelurile voastre cu bani nostri si ceva pentru oras nu faceti jos mafia tuturor partidelor!!!
18
0
Cat teren a vandut mazare si oameni lui de ce nu a facut cazinou a facut hoteluri in brazilia cu dragnea
13
2
mai bine il darmati si construiti un bloc futuva n gura de hoti , e singurul lucru bun , pe care il mai are si orasul asta si nu sunteti in stare sa l reparati .
23
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218