REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

DEFINITIV! Vila Regal din Mamaia revine în proprietatea statului!

DEFINITIV! Vila Regal din Mamaia revine în proprietatea statului!

Replica API 17 martie 2022 | 00:00 2880

Curtea Supremă a tranșat, definitiv, procesul în care Ministerul Culturii a cerut revenirea imobilului în proprietatea Statului. Judecătorii constănțeni au constatat, pe fond, că vânzarea Vilei Regale a fost ilegală, pronunțându-se în acest sens luna iulie 2020. şi la recurs, magistraţii au decis, pe 25 noiembrie 2020, că SC Light System SRL a fost „cadorisită” ilegal, aşa că imobilul trebuie să revină statului. Cum nici această decizie nu a definitivă, speţa a ajuns la Curtea Supremă după ce Mamaia SA a formulat recurs. Iată că miercuri, 16 martie, recursul a fost respins. Însă, este important faptul că ne apropiem cu paşi repezi de recuperarea simbolului.

Pe 17 septembrie 2018, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 privind Castelul Regal din Mamaia. Ministerul Culturii și Identității Naționale a promovat această acțiune în contradictoriu cu SC LIGHT SYSTEM SRL si SC MAMAIA SA și a solicitat anularea contractului sus-menționat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemțiune al statului român. Vânzătoarea, Mamaia SA, societatea Ministerului Turismului, condusă la acea vreme de Victor Lucian Dan, nu a înştiinţat Ministerul Culturii în momentul vânzării monumentului istoric, pas obligatoriu într-o astfel de tranzacţie cu imobile clasate.

În 2018, ministerul a demarat procedura de recuperare a clădirii. “Este absolut necesară lămurirea aspectului juridic al fostei Vile Regale Mamaia și așteptăm un verdict al instanței. Constatarea nulității absolute a contractului de vânzare-cumpărare a unei bijuterii a patrimoniului național reprezintă o acțiune responsabilă și legitimă a MCIN. Potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dreptul de preemțiune poate fi exercitat de statul român prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și autoritățile locale. Noi, ca minister, ne-am făcut datoria față de statul român, față de lege și patrimoniul cultural al acestei țări”, spunea, în 2018, ministrul Culturii de la acea vreme, Valer-Daniel Breaz.

Vândute la preţ derizoriu

Potrivit procurorilor, terenul și clădirea au fost vândute, în perioada 2013-2014, unei firme. DNA arată că, în octombrie 2004, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a vândut la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a terenului în suprafaţă de 15.465,91 m.p., în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă și în acel an se vindea cu 200 – 300 de euro. Mai exact, numai terenul, fără clădirea fostului castel regal, a fost vândut cu aproximativ 370.000 de euro. Paguba provocată în urma tranzacției a fost stabilită la 1.104.884,16 euro.

Castelul se află în stare avansată de degradare

Orice constănțean cunoaște Castelul Regal din Stațiunea Mamaia. Acesta a fost construit în 1923, având o arhitectură specific mediteraneană, devenind reședința de vară a reginei Maria. Din păcate, acum castelul se află într-o stare avansată de degradare. Imobilul şi terenul au ajuns şi în atenţia procurorilor şi, ulterior, a magistraţilor, în dosarul lui Radu Mazăre, privind retrocedările.

Firma SC Light System SRL a fost înființată în anul 2001. În 2003, şi-a schimbat sediul social de pe Bulevardul Magheru nr. 7, la Palatul Reginei Maria din Mamaia. Unul dintre noii asociați este Radoway Limited, o societate cu sediul social în Cipru, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, aceeași firmă prin care a tranzacționat postul de televiziune Realitatea TV, scria presa central. Printre asociați mai apăreau Marius Constantin Cotruța, iar administratorul firmei și persoana împuternicită din punct de vedere juridic a fost Teodor Cezar Camențu. Înprezent, acţionar majoritar este Adrian Petrache, unul dintre cei mai controversaţi afacerişti români și un apropiat atât al grupului Elena Udrea- Dorin Cocoş, cât şi al fostului premier Adrian Năstase. Radoway Limited a rămas cu un procent de 1 %. Adrian Ionel Petrache este ascoiat cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, în mai multe firme ca Dalli Exim, Telemedica SA, Centrul de Asistență Medicală SA, CTFM, Casa de Pensii Private Concordia Română, Trei Cocoși-Complex Internațional, Dalli Internațional SRL. SC Light Systems. Este administrată de Ulrich Alin Gabriel, un alt partener de afaceri cu Cocoș. Anul trecut, firma a avut 0 angajați, iar profitul a fost în scădere.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde isi vor pune cei de la Princes gunoaile
0
0
Cite ilegalitati a facut conducerea PSD Constanta si sunt bine mersi chiar daca unii din ei sunt la pirnaie. Banii le-au ramas.
0
0
E la parnaie cu nicu porcu, acolo unde le e locul
0
0
Recuperati banii de la animalul ala infect! Degeaba primeste sentinte!
2
0
Mazare si-a luat oricum paraindaratul.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272