REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Deputatul AUR Ringo Dămureanu cere intervenţia MAE în urma opririi sale la frontiera sârbă

Deputatul AUR Ringo Dămureanu cere intervenţia MAE în urma opririi sale la frontiera sârbă

Replica API 31 mai 2021 | 00:00 1072

Deputatul AUR Ringo Dămureanu, membru al Grupului de Prietenie România-Serbia din Parlament, cere intervenţia MAE după ce ar fi fost "oprit în mod abuziv", sâmbătă seară, la graniţa cu Serbia, în timp ce se îndrepta spre Valea Moraviei, pentru a sărbători Ziua Românilor de Pretutindeni alături de comunitatea românească din regiunea Timoc, scrie stiripesurse.ro

Potrivit unui comunicat al AUR, Ringo Dămureanu "a fost umilit, percheziţionat şi anchetat la punctele de frontieră Porţile de Fier 1 şi Porţile de Fier 2, sub pretextul că trebuie să îndeplinească formalităţi vamale pentru câteva cărţi pe care le avea în portbagajul maşinii", potrivit agerpres.ro.

"Am avut la mine nişte cărţi. Aproape 30 de exemplare din Atlasul lingvistic al zonei cuprinse între Morava, Timoc şi Dunăre, vol. 1 şi 4, editate de Institutul 'Sextil Puşcariu' de pe lângă Academia Română, un document menit a demonstra indiscutabil continuitatea noastră pe acel pământ şi să desfiinţeze total falsa 'limbă vlăhăţească' pe care încearcă să o scornească autorităţile sârbeşti, o sfidare la adresa adevărului istoric şi lingvistic, împotriva căreia statul român nu a luat şi nu ia nicio atitudine (...) AUR cere Ministerului Afacerilor Externe intervenţia de urgenţă în acest caz de abuz şi încălcare a cutumelor diplomatice, în care un demnitar al statului român este percheziţionat, hărţuit şi, în cele din urmă, oprit la frontieră pentru delict de opinie", se arată în comunicatul citat.

AUR precizează că deputatul Ringo Dămureanu şi alţi membri AUR vor fi prezenţi duminică la ora 18,00, în faţa ambasadei Serbiei din Bucureşti, "pentru a sancţiona simbolic abuzul săvârşit de Poliţia de Frontieră sârbă şi a marca Ziua Românilor de Pretutindeni".

Potrivit comunicatului AUR, joia viitoare este aşteptată în Timoc noua ambasadoare a României.

"Fraţii noştri voiau să o întâmpine, printre altele, cu acest album, pentru a o convinge să nu îi trădeze şi să nu îi uite, cum a făcut predecesoarea sa", a declarat deputatul Ringo Dămureanu, potrivit comunicatului.

AUR menţionează că în regiunea Timoc trăiesc "circa 350.000 de români care sunt supuşi în mod programatic unui proces forţat de epurare etnică, prigoniţi, ameninţaţi şi umiliţi cu concursul autorităţilor de la Bucureşti care, în 31 de ani, nu au întreprins niciun efort notabil pentru comunitatea lor istorică".

"Protocolul semnat la Bruxelles, în anul 2012, între Serbia şi România, prin care statul sârb se angaja să revizuiască politica faţă de dreptul românilor din Timoc la şcoală, biserică, mass-media şi reprezentarea în Parlament a rămas un act lovit de nulitate", susţine AUR în comunicat.

AUR aminteşte că senatorul Claudiu Târziu a declarat că "AUR se va opune aderării Serbiei la Uniunea Europeană câtă vreme drepturile românilor din regiunea Timoc vor continua să fie încălcate de către statul sârb".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu l-au oprit pentru ca este de la haur, ci pentru motivul deplasarii sale.
4
1
si au facut treaba ....nu e bine nici asa nici asa ..scria cumva pe fruntea ta ca esti membru haur?
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272