REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Descoperiri uluitoare în Zona Peninsulară, similare celor din anii ’70, când s-a lucrat la parcul arheologic de la Catedrală

Descoperiri uluitoare în Zona Peninsulară, similare celor din anii ’70, când s-a lucrat la parcul arheologic de la Catedrală

Replica API 7 august 2019 | 22:57 538

Suprapuneri de vestigii din mai multe epoci

Suprapuneri de vestigii din mai multe epoci

În zona Peninsulară a Constanței, pe strada 9 Mai, au fost făcute descoperiri arheologice uluitoare. Săpăturile au început din luna septembrie a anului trecut, iar munca muzeografilor continuă şi în acest moment. Locul respectiv deține multiple elemente istorice printre care: fragmente ceramice, monede, ulcioare, vase întregi ș.a. Vestigiile datează din mai multe epoci, de la secolul al V-lea Înainte de Hristos, până la secolul al VI-lea După Hristos. Este vorba despre perimetrul în care mai mulţi investitori vor să construiască blocuri şi să reabiliteze o clădire veche, eventual să înglobeze întreaga descoperire arheologică într-un mini-muzeu, la subsol, cu posibilitate de vizitare.

„Săpătura este încă în desfășurare, noi ne pregătim de finalizare. La momentul actual ne aflăm în stadiul de descărcare de sarcină arheologică, este o procedură standard în România. După ce vom termina cercetarea respectivă, se va întocmi un raport de specialitate realizat de către echipa de arheologi (...). În situația dată, din cauza descoperirilor arheologice efectuate acolo, se vor conserva nisipul și o parte din complexele descoperite. În acest loc avem o succesiune de depuneri, iar beneficiarul (investitorii care intenţionează să construiască blocuri – n.r.), din discuțiile pe care le-am avut până la momentul actual, nu are obiecții vizavi de amenajările din interior, este mai mult decât dispus să participe la conservarea lor ulterioară și a fost în permanență alături de noi, ne-a sprijinit (…). Respectivul amplasament va fi vizitat la un moment dat, ca și în alte situații. Urmează ca noi să încheiem săpătura în câteva zile, și după acest stadiu depunem documentația și vom afla care este rezoluția”, au precizat reprezentanţii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Avem mai mult decât credem: “Există o cantitate de material foarte mare”

„Oricum, vă pot spune ca este o cantitate de material foarte mare, impresionantă, iar situația este iarăși interesantă pentru că în momentul actual Tomisul antic, cel puțin zona peninsulară este suprapusă de orașul modern, cam asta este soarta orașelor moderne, soarta orașelor antice suprapuse de orașe moderne... să fie înlocuite, “rase”, “mâncate”. Ca și perimetru, este o zonă foarte mare, n-am mai avut așa ceva din anii ‘70 când s-a lucrat la parcul arheologic de la Catedrala Sfinții Petru şi Pavel. Toate descoperirile vor întra în patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vor fi publicate în materiale de specialitate. Deocamdată suntem în perioada de prelevare care teoretic reprezintă undeva la 25-30% din timpul de cercetare pentru că tot materialul acesta trebuie prelucrat, inseminat, împărțit pe categorii, refăcut ca într-o muncă de investigație criminalistică”, a declarat un muzeograf al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, consultat de cotidianul Replica de Constanța.

A.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu mai scrieti nimic de Solid House care construieste in sensul giratoriu de la butoie pe malul lacului Siutghiol un mastodont pe asa zisul spatiu spatiul verde cum spuneti voi... Care era parcare... N am vazut in viata mea un bloc atat de mare cred ca are 2500mp pe nivel. De ce??? Va spun eu ca scrieti articole ca sa va caute lumea pt reclama sau mergeti la santaj. Halal jurnalism. O forma contemporana de excrocherie
14
0
Se va vizita fix ca la Ibis adica deloc..cat despre blocuri..nu cred ca peninsula se preteaza la asa ceva...
0
28
Chiar ne am tampit!?! Sa le dam credit oamenilor sa faca si apoi sa judecam.
47
0
Ti a amortit mana de la laba?
45
0
Esti un onanist hermafrodit
51
0
Asa comentariu trebuie sters... omul frustrat mananca ce spune chiar dansul... Pacat ca exista astfel de elemente ipocrite
53
0
ati distrus Constanta futu-va-n gat de hoti pesedei !!! Ati aflat, in timp ce-mi lingeati cacatul, cum sa dati multe like-uri. Multa muie cu mult cacat !!!
1
54
Nu mai vorbiti tampenii. Se poate observa faptul ca CEL PUTIN DE DATA ASTA autoritatile isi fac treaba. Mai mult, investitorii vor sa conserce si sa puna in valoare vestigiile arheologice, nu doar sa tranteasca niste caramizi "ca sa faca bani". Cititi analizati si ... apoi vorbiti.
81
2
Este extrem de simplu, ca de pe margine, sa stai si sa emiti pareri cu privire la investitii private care vor regenera orasul si care sunt in beneficiul comunitatii, atata timp cat tu nu ai construit un sopron. Extrem de simplu...
100
1
Dl dudu daca se intereseaza o sa afle ca dupa descarcarea de sarcina arheologica, inventariere topografica si fotografica, conservarea zidurilor se poate face prin acoperirea cu pamant a zidurilor si apoi sa se construiasca peste, asa cum au facut si vor face si altii, chiar si pe terenul alaturat. Dar, cel mai usor este sa iti bati joc de munca si initiativa altuia, adica improscarea cu minciuni despre care vorbeam.
104
0
"pentru ca trece Valul lui Traian sau mai stiu eu ce" - probabil lucrezi pt replica online. Astfel de aberatii scot si ei. Daca nu ai habar, informeaza-te! Si, discuta cu "Valu lui Traian sa treaca prin alta parte, ce sa caute prin camp?!"
103
0
Pentru cei care din inertie vorbesc de bine si de lucruri frumoase: Sunt oameni in CTA care au teren pe camp si li s-a spus ca nu vor putea sa construiasca nimic in veci, pentru ca trece Valul lui Traian sau mai stiu eu ce. In schimb, daca vrea cineva bine-bine sa construiasca peste orasul antic Tomis care e de 1000 de ori mai important, iata ca se poate! COnservarea zidurilor si restul e un mare bla-bla, cu rolul de a linisti comisia de urbanism si de a usura obtinerea autorizatiei de construire. Interventia era obligatorie, nu un cadou petru istorie, cum indruga dl Adrian.
1
107
Si suntem constanteni si am decis sa facem aceasta interventie dificila de conservare tocmai pentru ca ne pasa de trecutul nostru. Orice persoana cu intentii bune daca ar fi trecut in ultimele 8 luni pe langa teren ar fi putut sa discute direct cu unul dintre proprietari sau cu arheologii si ar fi aflat exact depre ce este vorba, si nu sa arunce aici cu minciuni si sa ia peste picior efortul altora.
110
1
Pentru cei care din inertie vorbesc de rau despre orice: chiar daca dupa descarcarea de sarcina arheologica pe teren nu mai raman decat cateva urme de ziduri, noi cei care dezvoltam acest proiect am decis sa conservam cat de mult este posibil din sit in asa fel incat si altii, alaturi de noi, sa poata sa se bucure de ceea ce este acolo. Toate acestea sunt si vor fi realizate cu un efort mare, doar din fonduri proprii, fara nici un fel de implicare sau de ajutor din partea nimanui. Totul, bineinteles, sub indrumarea specialistilor de la Muzeul de Arheologie si a celor de la directia de Cultura.
110
0
Oamenii acestia isi doresc o casa a lor intr o zona frumoasa a orasului ,se inhama la cheltuieli colosale din respect ptr istorie si zona , ba mai mult doresc sa si arate lumii ce au gasit acolo ! Nu mai denaturati adevarul
106
0
Cititi articolul din cuget liber daca chiar va doriti sa aflati cate ceva despre proiect. Ca de obicei astia denatureaza... Din prostie si rautate...
103
1
uluitor...ar fi superb sa se poata conserva, capac de sticla , sa se poata vizita....ceva frumos si civilizat
103
0
Este terenul meu si altor 3 prieteni cu care am hotarat sa facem impreuna o casa de cca 700mp in care sa locuim impreuna. Am descoperit aceste vestigii si am luat hotararea de a le pastra si de a le ingloba intr un subsol vizitabil de catre publicul larg. Toata sapatura si toate cheltuielile au fost suportate integral de catre noi.Nu inteleg de unde provine atata rautate din partea unora care n au trecut macar o data pe acolo caci daca treceau ramaneau cu alta parere dupa ce am fi stat de vorba si ar fi vazut cu ochii lor ce inseamna sa sapi la - 8 m adancime pt a scoate la iveala atat istorie
107
1
...nu vine nici un cipan si nici o cherata,investitorii sunt din Bucuresti si construesc cu o societate de constructii din Bucuresti...monseur esti cam nelinistit ....
5
105
Fagadau esti un criminal
9
94
Nu va plac comentariile adevarate sa le afisati. NEEDUCATI
6
4
In peninsula nu ar mai trebui eliberate autorizatii de construire. Avem un potential arheologic imens, care ar trebui valorificat dpv istoric dar si turistic. Asa ar fi normal si asa se procedeaza in tarile civilizate.
24
99
Nu sunt de acord cu constructia de noi blocuri mai ales peste zonele cu potential arheologic dar nici sa stai cu orasul sapat pentru cateva vase de ceramica si doua trei ziduri nu este in ordine! Sa sape dracului toata zona macar sa ne stim intr-o parte!
9
111
vine cipanu si tranteste un bloc peste vestigii, ce avem noi nevoie de istorie, cultura, civilizatie, banul sa iasa, sa vada cheratele cat suntem de bogati.
19
102
In mod normal, nu trebuie eliberat avizul de la cultura, deci nu ar trebui eliberata autorizatia de constructie. Dar punem pariu ca intr-o luna, maxim doua incepe constructia?
22
98

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212