REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Dezbaterea de la cancelaria Primului Ministru, legată de închirierea plajelor, a rămas ca-n....pom!

Dezbaterea de la cancelaria Primului Ministru, legată de închirierea plajelor, a rămas ca-n....pom!

Ana Maria LIPAN 21 martie 2023 | 00:00 3712

Corina Martin, președintele de onoare RESTO, Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), a participat alături de membrii confederației sale, luni, 20 martie a.c., la dezbaterea care a avut loc la cancelaria Primului Ministru. Principală temă a fost nemulțumirea operatorilor comerciali de pe litoral cu privire la procedura de închiriere a suprafețelor de plajă care urmează să fie scoase la licitație. Aceștia au tras un semnal de alarmă în legătură cu lipsa timpului necesar implementării acestor măsuri, factor ce poate afecta puternic desfășurarea sezonului estival.

Dezbaterea de la cancelaria Primului Ministru, legata de inchirierea plajelor, a ramas ca-n....pom!
Corina Martin, președintele de onoare RESTO, Secretar General Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR), a participat, alături de membrii confederației sale, la o dezbatere cu privire la problema închirierii suprafețelor de plajă, ale căror contracte au expirat anul trecut. Această întâlnire a fost solicitată de operatorii comerciali și s-a desfășurat luni, 20 martie a.c., la cancelaria Primului Ministru. Principala temă a discuției a fost reprezentată de nemulțumirea acestora cu privire la perioada scurtă prevăzută de contractele de închiriere, lipsa timpului necesar demarării procedurilor și obținerii documentelor de urbanism necesare demolării construcțiilor existente în prezent pe plajă și imposibilitatea începerii pregătirilor pentru începerea sezonului estival.
“Prin confederația din care noi, Resto, facem parte am adresat cancelariei Primului Ministru o solicitare pentru o întâlnire, ceea ce s-a și întâmplat, în regim de urgență, astăzi. Am fost prezenți mai mulți colegi, pe două subiecte. Unul din subiecte a fost cel al plajelor, iar cel de-al doilea a fost legat de problemele pe care le are industria HoReCa din România, cu privire la implementarea Ordinului Autorității pentru Protecția Meniurilor, anume completarea meniurilor. Pe subiectul plaje am avut cuvântul principal. Au fost prezenți Apele Române, inclusiv București și ABADL, cu conducerile lor. Practic, am expus nemulțumirile noastre legate de faptul că din septembrie am adresat nenumărate solicitări Ministerului Mediului, Ministerului Turismului și din decembrie inclusiv către cancelaria Primului Ministru, ca să nu ajungem în aprilie sau martie să discutăm sau să ne aflăm în situația în care nu este rezolvată problema plajelor. Bineînțeles că am ajuns în martie și aprilie pentru că astăzi, pe 20 martie a.c., am discutat chiar și la cancelaria Primului Ministru, teme pe care în șase luni nu le-am putut rezolva. Nu le-am rezolvat, zicem noi, întrucât Apele Române, fie prin filiala lor ABADL, fie prin decizie de la București, nu au prelungit contractele celor 200 de operatori de plajă, primele care au expirat anul trecut. Cu bună știință au fost lăsate să expire”, ne-a declarat Corina Martin. 

Operatorii de plajă doresc prelungirea contractelor de închiriere

Autoritățile au propus închirierea plajelor, prin licitație, doar pentru sezoanele estivale 2023- 2024, nu pentru 10 ani așa cum fuseseră contractate până acum, fapt ce i-a pus în dificultate pe operatorii comerciali de pe litoral, care se află în imposibilitatea de a obține documentele autorizațiile necesare amenajării sectoarelor.

Dezbaterea de la cancelaria Primului Ministru, legata de inchirierea plajelor, a ramas ca-n....pom!
„Se putea foarte ușor să se facă simpla prelungire a acestor contracte cu 2 ani, așa cum am propus chiar eu în octombrie, când cei doi miniștri au venit la Constanța, tot la cererea noastră. Am spus atunci că putem să prelungim aceste contracte și pe cele care expiră anul acesta, astfel încât în 2024 toate să ajungă la finalizare. Se pot face atunci licitații pe 10 ani cu toți operatorii de pe litoral. Până atunci, statul câștiga timp să se efectueze acele PUZ-uri, care nu există. Cu toate acestea, cu toată opoziția noastră și încercările timp de 5 luni, nu s-a întâmplat nimic. Contractele au fost lăsate să expire și abia acum, în luna februarie, ne trezim că Ministerul Mediului a decis brusc derularea de licitații. De atunci și până acum am explicat, inclusiv săptămâna trecută cu primarul Chițac, că nu pot în trei zile, sau cinci zile, sau trei săptămâni, cei care au construcții pe plajă, construite legal, cu autorizație de construire, demola o clădire edificată decât cu o altă autorizație de demolare. Procedura durează tot la fel de multe luni, astfel încât, deși membrii noștri au depus din septembrie sau octombrie  aceste cereri către Primăria Constanța, să dovedească Apelor Române că vor depune documentația și vor încerca să demoleze la timp. Bineînțeles că aceste autorizații nu sunt gata. Bineînțeles că pentru a se obține autorizația de demolare se va prelungi poate chiar până în luna iulie sau august.”, afirmă președintele de onoare RESTO.

Problema plajelor reprezintă un pericol pentru succesul sezonului estival

Operatorii comerciali se tem că sezonul estival poate avea de suferit din cauza acestor proceduri.

Dezbaterea de la cancelaria Primului Ministru, legata de inchirierea plajelor, a ramas ca-n....pom!
„Am dovedit și astăzi că aceste termene nu sunt benefice pentru că noi începem sezonul pe 1 mai. Ce își dorește Ministerul Mediului să facă acum!? Un sezon gol pe litoral, cu plaje goale, cu 200 de cazuri, pentru că acești oameni nu pot demola ceea ce au construit legal?! De ce să demoleze în trei zile sau cinci zile când poate câștigă licitația peste o lună, dacă într-adevăr se fac licitații și nu mai trebuie să cheltuiască 50.000 de euro să demoleze un beach bar construit și 50.000 de euro să îl pună la loc, ca la anul să îl dărâme din nou pentru că expiră contractantele. Ministerul gândește că un management serios poată să includă contracte pe doi ani. Total neadevărat!”, adaugă aceasta.

Corina Martin: „Avocații membrilor noștri sunt pregătiți să atace”

“Am dovedit Apelor Române, și săptămâna trecută și astăzi, că aceste termene sunt nerealiste, că derularea de licitații este cea mai proastă decizie care putea fi luată, pentru că nici nu este timp de implementare. În primul rând pentru că avem peste 30 de suprafețe cu autorizații de construcție și nu pot fi demolate beach-bar-urile și în al doilea rând, pentru că chiar și dacă ai suprafață liberă, dacă pe 28 aprilie se adjudecă licitația își poate lua cineva în trei zile toate autorizațiile și să construiască și beach bar-uri, ca să înceapă pe 1 mai sezonul cu plaje corecte? Nu. Este total nerealist. Este cea mai proastă decizie și o contestăm în continuare. Avocații membrilor noștri sunt pregătiți să atace chiar a doua zi dacă începe derularea licitațiilor. Ne aflăm într-un impas în care, de fapt, plajele sunt din nou pe punctul de a constitui dezastrul acestui sezon, din nou subiectul cel mai grav și din nou ajungem să discutăm în martie, sau aprilie. Vom avea plaje goale, despre asta este vorba.“

Dezbaterea de la cancelaria Primului Ministru, legata de inchirierea plajelor, a ramas ca-n....pom!

Se așteaptă o decizie a Ministerului Mediului

În încheiere Corina Martin declară că se așteaptă o decizie finală a Ministerului Mediului, care să ia în considerare factorii enumerați de operatorii comerciali și să poată răspundă în mod eficient problemelor sesizate.
Decizia finală a rămas să fie discutată și luată la Ministerul Mediului, după ce șeful cancelariei Primului Ministru a ascultat astăzi (n. red. luni, 20 martie) ceea ce am avut de spus. Deși au fost și Apele Române prezente, cuvântul cel mai important l-am afirmat permanent: Niciun operator nu risca să lucreze în ilegalitate anul acesta pe litoral. Nu este normal ca instituțiile statului să împingă operatorii privați să lucreze ilegal pentru că altfel oricum nu vor avea timp să obțină autorizații și avize între 28 aprilie și 1 mai. Astăzi ar fi urmat să publice caietele de sarcini dacă nu aveam această dezbatere, pe care am cerut-o. Am blocat acest termen. Voi avea o întâlnire și cu Ministrul Mediului miercuri și așteptam finalizarea realistă a acestei probleme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Zdreanta asta de Corina, impreuna cu Maraze, Constantinescu, Strutknski, esi alti nenorociti lachei hoti, au distrus orasul si statiunea Mamaia. Sa stea in puscarie 30 de ani. De fapt sa stea pe viata. Imputitii dracului. Sa putreziti pisamas pe voi. Credeti ca mai exista pulimea aia de o prosteati voi cu 1 pui, 1 kg de zahar, 1 kg de faina, etc? Sugeti p**a la puscarie!
8
0
Scarbosenia asta de Corina Martin, la fel ca toate javrele parvenite de patroni ordinari din turismul romanesc, merita sa putrezeasca in puscarie. Vine si scadenta...
7
0
intereseaza-te cine a dat aprobari si vanzari la toti cei insirati de tine. Ai sa vezi ca sunt neaosi de-ai nostri. Pesedei,penelei si mai ales securei da-le-as mwie cu kkt la toti !!!
5
0
Ce mai vreti? Am fost cu voi la guvern. Futetii pe hotelieri.
3
0
Romania este condusa de oameni din afara tarii, mascotele din parlamentul ROmaniei sunt doar simple afise publicitare. Pai, am fost in vacanta in Grecia, alooo, nu exista Bolt, Nu exista Kaufland, Sunt vreo 10 Lidl in toata Atena, caputala Greciei dar asa, ca Mega Image, magazine pana in 200metri. N ai sa uzi ca au daramat o autogara sa construiasca un Kaufland, Orasul este plin de magazine grecesti, n am vzut un MC, nici macar Starbucks. au un Mall la 30km de oras nu ca la noi in parc. Biserici daca sunt 5. Grecii sunt cu grecii, N am gasit o ciocolata Milka. numai ciocolate grecesti. In Grecia newmtii nu decid cum se construiesc magazinele alimentare, In Grecia austriecii OMV nu exista, Ikea este toto asa, la 30km de oras. Romanii? Sclavii strainilor pt ca neamtul Ioha si gasca lui de sclavi, psd si pnl, executa ordinele celor de sus, romanii sunt niste sipli consukatori, Turismul trebuie distrus pt interese. Nu mai poate Ioha ca x plaje nu functioneaza
4
2
Oare ce tarif are madam Gilf?
9
0
Mai constantenilor , cat de p****i suntem . Statul nu mai are nimic . Totul se da la privati de fapt, la cei care au beneficiat ani de zile de plaje . Noi nu mai avem nimic . Si hotelul BTT din centrul Constantei dat , ii statea rau Primariei sa-l exploataze . Stati ca se termina si Cazinoul pentru cine stie cine . Asa cum a dat faliment Eurins , asa vor da si piloanele pensiilor . Se imbogatesc unii , facandu- le falimentare. Asa cum SIF -urile si-au schimbat denumirile si au pus mana pe actiunile populatiei . Asa cum ni se spune ca asigurarea obligatorie a locuintei se va repartiza " cuiva " sa fie gestionata , ca doar Primaria nu are situatia imobilelor care platesc impozit si ar putea sa incaseze ea ?Deci ce mai urmeaza ???
9
1
Corinoooooo.....ai s**t ce era de s**t ....mai lasă ne tata....ca peste tot ești....te bagi în seama cu toți bărbații care au potențial în oras...poate poate te mai baga vreunu la înaintarw! Toate lumea știe ce îți poate capul...și ce om periculos esti
13
0
Nu ne mai lasati cu parasouta asta oribila si cu horecasii m**e?
19
0
Pentru suma corecta, o vând și pe mama
12
0
Fara cotețe pe plaja fara șezlonguri că e doar o afacere, un nisip bun fin este soluția stam la plaja ne relaxam ascultam apa valurile marea păsările râsul copiilor nu bubuiala nu ia porumbul ia nămolul , asta e plaja asta e relaxare ne aducem singuri sucuri ape cafele nu stam sa dam 15 lei un volan 10 lei o apa, așa că luați va barăcile și plecați că nu va plânge nimeni
23
0
High prices for poor quality!!! Shame on you Corinoaia, ciumăfaia. Hihihih
16
0
Foate bine, poate asa scapam si noi de sejlonguri si umbrelute. Vrem o plaja goala unde sa stam pe prosop. Nu vreau sa stau pe plaja cu muzica de club in miezul zilei. Ce bine ar fi daca nu se inchiziaza plajele anul asta. Oricum toti erau pe profit, nu iti punea nimeni la dipozitie o toaleta, un dus la iesirea de pe plaja. Nu inchirierii plajelor
25
1
Sefa si vorbitoarea grupului de analfabeti Resto
19
0
Abrudan merita sa fie director apele romane pe toata tara ca doar el stie mersu si la licitatii si la tot are si tarife mici pentru servicile prestate
10
0
Doamnă Corina este o femeie deosebită. Știe ce înseamnă să mori și de foame și de sete. A slăbit ca un ogar la cât aleargă și face pentru Mamaia și Constanța cât nu face nimeni. Dovada ca eu dau faliment pe banda rulanta, firmă după firmă și ea conduce destinele orașului împreună cu domnul primar. Și vă mai spun un secret, la OMD nu conduce Mândilă, ea este cea care decide. Mondială este o marionetă pusă în față să vă descărcați nervii. A vrut doamna să plătească cei cu aparte în Mamaia 200/an și a trecut hotărârea? DA. Vrea doamna să plătească și cei din orașul Constanța, locuitori și comercianți? Se pregătește hotărârea de consiliu deja. Așa că doamnă vă reprezintă, reprezintă spiritul orașului, CAT MAI MULT LA MINE
17
0
Hai ca i buna rau...,dar vulpea unde nu poate ajunge..
6
12
Ce caută monstrul ăsta de femeie să reprezinte ceva? Dovadă vie că oamenii din Constanța nu au nimic în cap. Balena asta trebuie ignorată total
24
0
Pai, in Mamaia mai exista plaja? Unde? Este un teren imens plin de pietre, praf si scoici sparte, fara nisip, iar daca poti merge 500 m, nu poti face baie in mare, ca e adanca de la mal.
23
1
de cite ori se duce madam Cleosparta mult ruj sa traga semnale de alarma se termina p***t . Nu se ai potoleste femeia asta sane lase in pace ?
21
0
A fost si domnu director abrudan la aceasta intalnire sa discutati tatiful penttu sezonu asta cat incaseaza adica el nu apele
17
0
O globa PSD-ista se tot baga in seama nu reprezinta pe nimeni,presedinta de onoare haa haaa, sa se intoarca la meseria care a consacrat-o
20
0
Vezi daca găsești acele dughene pline de mizerie șezlonguri împuțite vechi și în alte țări , uita te cum arată o plaja in Barcelona și apoi uitat te la lumea a 3a a noastră apoi sa mai apari la ziar.
27
0
Madam Martin este monstrul acru pentru litoralul de satra . Reprezinta cativa parveniti.
29
0
Intelegem preocuparea voastra pt litoralul romanesc dar ceea ce nu se intelege care este problema. Problema nu este a plajelor ci prooblema este ca raman neinchiriate si toti asa zisi afaceristi numai fac zecile de mii de euro. Nu o sa planga nimeni ca nu gaseste sezlong Nu plange nimeni ca nu vor fi amenajate a se citii cu ghilimele de rigoare. Ca numa amenajare nu e aia.... aceasta individa nu reprezinta litoralul romanesc ci afaceristii in frunte cu Capul mafiei Georgescu primar de comuna cu interese in aceasta speta. Stie toata comuna ca detine 75 la suta din plajele din 2 mai Vama Veche prin tot felul de interpusi si firme care ii apartin. Asadar asta este problema, Georgescu si nu numai raman fara cascaval. Dar nu i plangem
30
0
Plajele libere Terminați cu gunoaiele de pe plajă Fară dusuri toalete mizerii la tot pasul pe litoral Sezlongarii la margine doar cine vrea să închirieze de la ei poate să o facă la intrări pe margine langă trotuar nu langă apă Natura nu e de închiriat la toți borfașii
31
1
Ce caută Georgescu de la Limanu are și el afaceri pe plaja ? Nu va mai satura d zeu o sa luați fix p cum a luat și ăla de la Albești
25
0
Cum scăpăm de ordinara asta? Chiar nu găsim alta de ne chinuiti cu urâtă asta? Cat despre plaje și acele coteturi eu zic așa sa lase liber totul cum era inainte
26
0
Ce tiganie sa speculezi amaratele de sezlonguri. Inteleg la bauturi sa bagi preturi dar la sezlong...
25
0
Iapa bătrâna in călduri.
27
0
Ce bot are D-na... cred ca se freaca doar cu cai
23
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108