REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Dietele pentru slăbit la pacienții cu afecțiuni tiroidiene

Dietele pentru slăbit la pacienții cu afecțiuni tiroidiene

Replica API 30 aprilie 2021 | 00:00 896

Hipotiroidismul constă în eliberarea unei cantități prea mici de hormoni tiroidieni. Una dintre manifestările acestuia constă în acumularea de kilograme în plus – Iată cum să reușești să slăbești, deși ai o glanda tiroidă hipoactivă!

Sursa foto: Shutterstock

Glanda tiroidă reglează metabolismul, de aceea dacă această nu funcționează așa cum ar trebui, pot apărea problemele cu greutatea. Așa cum o glanda hiperactivă determina scăderea în greutate, glanda prea lentă favorizează îngrășarea pentru că arderile calorice sunt încetinite.

Dacă se începe administrarea tratamentului medicamentos cu hormoni tiroidieni sub formă de pastile, pacientul nu ar mai trebui să acumuleze kilograme în plus întrucât metabolismul va reveni la normal. În unele cazuri însă, kilogramele depuse până la începerea tratamentului nu dispar că prin minune, așa că pacientul trebuie să scape de ele prin dietă și sport.

Cum să slăbești dacă suferi de hipotiroidism

Renunță la carbohidrații simpli, dar și la zaharurile de orice fel – alimentele bogate în carbohidrați simpli (zahăr, produse de patiserie, sucuri, prăjituri) au o densitate calorică mare, dar și un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că îți vor sabota silueta. Așadar, dacă vrei să slăbești, e important să renunți, în primul rând, la aceste alimente.

Mănâncă puțin și des – în loc să ai 2 mese copioase pe zi, mai degrabă mănânci de 5-6 ori, însă consumi la fiecare masă cantități foarte mici de alimente. În acest fel, ajuți metabolismul să rămână alert și reduci riscul de transformare a caloriilor excesive în grăsimi. Fă-ți un obicei din a avea mereu la îndemână o gustare sănătoasă și cu o densitate calorică mică – un iaurt, un fruct; dar și de a nu sări peste niciuna din cele trei mese principale ale zilei, scrie doc.ro.

Limitează consumul de gluten – oamenii de știință au reușit să dovedească existența unei legături între tiroidita Hashimoto și sensibilitatea la gluten, însă sunt necesare studii suplimentare pe această tema. Unii pacienți cu hipotiroidism au înregistrat însă o scădere semnificativă în greutate după ce au adoptat o dietă fără gluten.

Elimina din dietă ta alimentele care conțin goitrogeni – dacă ai probleme cu glanda tiroidă și vrei să slăbești, ar trebui să elimini, măcar temporar, alimentele care conțin goitrogeni din dieta ta. Goitrogenii sunt substanțe care încetinesc activitatea glandei tiroide, deci care ți-ar putea afecta și tratamentul medicamentos dacă îi consumi în cantități mari. Aceștia se regăsesc în alimente precum broccoli, varză, varză Kale ori conopidă, mai ales dacă acestea sunt consumate crude, nepreparate termic.

Hidratează-te – hidratarea este extrem de importantă în orice dietă, însă mai ales pentru pacienții cu hipotiroidism, care au metabolismul încetinit, dar și tendința de a reține apă în țesuturi. Apă, ceaiurile, sucurile, dar și supele mențin organismul hidratat. Mai mult decât atât, acestea suprimă apetitul și stimulează digestia.

Pe lângă modificările ce țin de dietă, pacientul cu hipotiroidism ar trebui să practice și sport, astfel încât să reușească să slăbească, dar și să se mențină. Cea mai eficientă metodă de accelerare a metabolismului constă în practicarea exercițiilor fizice.

Dacă suferi de hipotiroidism și ești supraponderal, ar trebui să ajungi la o ora de sport pe zi, cel puțin 5 zile din 7. În acest fel, vei reuși, în paralel cu regimul alimentar, să ajungi la greutatea ideală în câteva luni.

În cazul în care nu reușești să slăbești, indiferent de eforturile depuse, ar trebui să îți faci o programare la medicul endocrinolog pentru că e posibil să ai nevoie de o ajustare a dozei de hormoni tiroidieni. Un nutriționist, de asemenea, te poate ajută să ieși învingător în lupta cu kilogramele în plus, în ciuda afecțiunilor endocrinologice de care suferi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272