REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Din cauza sucurilor cu acid, Secţia de Pediatrie e plină de copii cu pietre la rinichi

Din cauza sucurilor cu acid, Secţia de Pediatrie e plină de copii cu pietre la rinichi

Replica API 1 mai 2012 | 00:00 124

Atenţie, părinţi!

Atenţie, părinţi!

Situaţie îngrijorătoare la Constanţa! În ultima perioadă, tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu pietre la rinichi. În acest sens, medicii încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la consumul de sucuri carbogazoase în rândul copiilor, mai ales la cei cu vârste fragede.

Atât produsele junk food cât şi sucurile, fie cu acid sau fără, au acaparat piaţa constănţeană atât de mult încât nu se mai ţine cont de nimic, de vârsta consumatorului sau de indicaţia medicului. Dar cum neglijenţa are de suferit întotdeauna, părinţii se trezesc că starea de sănătate a copilului este şubrezită şi, culmea, nu înţeleg de ce, mergând pe ideea: "i-am dat tot ce a vrut, nu i-a lipsit nimic". Aşadar, în ultima perioadă, tot mai mulţi copii ajung să fie internaţi pe Secţia de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, fiind diagnosticaţi cu nisip sau pietre la rinichi. Dacă înainte, această afecţiune era întâlnită mai ales în rândul adulţilor şi a bătrânilor, iată că acum, copii cu vârste de 2 - 3 ani suferă de aşa ceva. Chiar dacă la prima vedere nu poate fi luat ca un lucru grav, pe parcurs starea se poate agrava, având în vedere că a debutat la vârste atât de fragede. "În ultima perioadă, cazurile de pietre la rinichi în rândul copiilor au început să fie din ce în ce mai frecvente. Spre exemplu, avem o fetiţă internată, care, a avut deja trei intervenţii, iar acum urmează să facă litotriţie pentru a scăpa de pietrele la rinichi. Ieri a fost un băiat de 16 ani, dar am avut pacienţi şi cu vârste cuprinse între 2-3 ani", a declarat, pentru "Replica", dr. Cristina Mihai, medicul şef al Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Pe această cale, medicii trag un semnal de alarmă către părinţi, îndemnându-i să nu mai dea copiilor sucuri, mai ales carbogazoase. În anumite excepţii, cantitatea maximă consumată pe zi, este de 100 ml. De asemenea, un alt factor care duce la formarea pietrelor la rinichi este administrarea de suplimente de calciu după ureche, fără recomandările unui medic, lucru frecvent în rândul constănţenilor. O altă problemă ridicată de către medicii constănţeni, o constituie igiena corporală a copiilor, care este cam neglijată, cel puţin aşa indică afecţiunile medicale rezultate. "Nu se spală pe mâini, părinţii nu sunt atenţi şi astfel ajung la noi cu probleme digestive. Şi aceste cazuri sunt destul de frecvente: colică abdominală, diaree", a mai precizat dr. Cristina Mihai. În momentul de faţă, Secţia de Pediatrie a Spitalului funcţionează la capacitate maximă, internaţi fiind 76 de copii, pe 75 de locuri disponibile.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272