REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Dislocarea umărului: cauze, diagnostic, tratament

Dislocarea umărului: cauze, diagnostic, tratament

Replica API 23 aprilie 2021 | 00:00 970

Articulația umărului se mai numește și articulația de tip bilă-cavitate. Bila este partea superioară rotunjită a osului brațului superior sau humerusului, care se potrivește în cavitate, adică în partea exterioară a omoplatului, în formă de cupă. Umărul dislocat sau „umărul ieșit din articulație” este o leziune în care osul brațului superior iese din orificiul în formă de cupă, care face parte din omoplatul tău.

Sursă foto: Shutterstock

Umărul este cea mai mobilă articulație a corpului, ceea ce îl predispune la dislocare. Majoritatea pacienților își redobândesc complet funcția umărului în câteva săptămâni. Cu toate acestea, odată ce ai avut un umăr dislocat, articulația poate deveni instabilă și poate fi predispusă la luxații repetate, scrie doc.ro.

Simptome dislocarea umărului

Luxațiile umărului reprezintă 50% dintre toate luxațiile articulare majore, iar luxația sau dislocarea anterioară este cea mai frecvent întâlnită.

Semnele și simptomele prin care putem identifica un umăr dislocat includ:

• umărul vizibil deformat sau deplasat;

• umflăturile sau vânătăile;

• durerea intensă;

• senzația de rostogolire a articulației din cavitate;

• diminuarea razei de mișcare;

• capul humeral proeminent ce poate fi simțit anterior, iar golul poate fi văzut posterior în umăr (dislocarea anterioară);

• capul humeral proeminent ce poate fi palpat posterior (dislocarea posterioară);

• incapacitatea de a mișca articulația.

De asemenea, luxația umărului poate provoca: amorțeală, slăbiciune sau furnicături în apropierea locului unde a avut loc rănirea, cum ar fi în zona gâtului sau a brațului. Totodată, mușchii umărului pot produce spasme după ruptură, crescând adesea intensitatea durerii.

Vizita la medic în cazul dislocării umărului

Dacă umărul tău pare dislocat, consultă un specialist. Până ajungi să primești asistență medicală, îți recomand următoarele:

• să nu miști articulația;

• să prinzi articulația umărului în poziția actuală;

• să nu încerci să-ți miști umărul sau să-l forțezi înapoi în loc, pentru că acest lucru poate deteriora articulația umărului și mușchii, ligamentele, nervii sau vasele de sânge din jur;

• Să folosești gheață pe articulația rănită. Aplicarea gheții pe umăr poate ajuta la reducerea durerii și a umflăturilor controlând sângerările interne și acumulările de lichide în și din jurul articulației umărului.

Cauzele care produc dislocarea umărului

Articulația umărului este cea mai frecventă articulație dislocată a corpului. Deoarece se mișcă în mai multe direcții, umărul tău se poate disloca înainte, înapoi sau în jos, complet sau parțial, deși majoritatea luxațiilor apar prin partea din față a umărului. În plus, țesutul fibros care se unește cu oasele umărului poate fi întins sau rupt, complicând adesea luxația.

Este nevoie de o forță puternică, cum ar fi o lovitură bruscă pe umăr, pentru a scoate oasele din loc. O rotație extremă a articulației umărului poate scoate mingea osului brațului superior din încheietura umărului. De asemenea, poate să apară dislocarea parțială, în care osul brațului superior este parțial în interiorul orificiul umărului și parțial în afara acestuia.

Un umăr dislocat poate fi cauzat de:

• leziuni sportive; dislocarea umărului este frecventă în cazul jucătorilor de fotbal, de hocheiul, de volei sau al practicanților de schi alpin, gimnastică etc;

• traume care nu au legătură cu sportul cum ar fi o lovitură puternică în zona umărului în timpul unui accident rutier;

• căderi cum ar fi o căzătură de la înălțime, de pe scară sau când te împiedici.

Ce complicații poate presupune dislocarea umărului

Complicațiile unui umăr dislocat pot include:

• ruperea mușchilor, ligamentelor și tendoanelor care îți întăresc articulația umărului;

• leziunile nervilor sau vaselor de sânge în sau din jurul articulației umărului;

• instabilitatea umărului, mai ales dacă ai o luxație severă sau luxații repetate, ceea ce te face mai predispus să te rănești din nou.

De asemenea, dacă întinzi sau rupi ligamente sau tendoane din interiorul umărului ori deteriorezi nervii sau vasele de sânge din jurul articulației umărului, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a repara aceste țesuturi.

Cum poți preveni dislocarea umărului

Pentru a preveni un umăr dislocat:

• ai grijă să eviți căderile;

• poartă echipament de protecție atunci când practici sporturi de contact;

• fă exerciții fizice în mod regulat pentru a menține forța și flexibilitatea articulațiilor și a mușchilor.

Odată ce ți-ai dislocat articulația umărului, este posibil să fii mai predispus la viitoare luxații ale umărului. Pentru a evita ca acest lucru să se repete, urmează un set de exerciții specifice de forță și stabilitate pe care să le discuți și să le stabilești în prealabil, împreună cu medicul tău.

Diagnostic dislocarea umărului

În timpul examenului fizic, medicul tău va examina zona sensibilă, umflată sau deformată. În plus, o radiografie a articulației umărului va arăta luxația și poate dezvălui oase rupte sau alte leziuni ale articulației umărului.

Tratarea umărului dislocat

Tratamentul umărului poate implica:

• reducerea închisă; medicul poate încerca câteva manevre ușoare pentru a-ți aduce oasele umerilor înapoi în pozițiile lor corespunzătoare. În funcție de intensitatea durerii și de stadiul umflăturii, este posibil să ai nevoie de un relaxant muscular sau sedativ ori, rareori, de un anestezic general înainte de manipularea oaselor umerilor. Când oasele umerilor sunt din nou la locul lor, durerile severe ar trebui să se amelioreze aproape imediat;

• intervenția chirurgicală; s-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală, dacă ai o articulație a umărului mai slabă sau ligamente mai slabe și dacă o să ai luxații recurente ale articulației umărului, în ciuda unei reabilitări și recuperări corespunzătoare. În cazuri rare, dacă nervii sau vasele de sânge sunt deteriorate, de asemenea, probabil este necesară o intervenție chirurgicală;

• imobilizarea; medicul poate folosi o atelă sau curea specială pentru a te împiedica să-ți miști umărul, pentru câteva zile până la trei săptămâni în funcție de natura luxației umărului și de cât de curând este aplicată atela de la producerea dislocării umărului;

• medicamentația; medicul îți poate prescrie un analgezic sau un relaxant muscular pentru a-ți oferi o stare de confort până când umărul se va vindeca;

• reabilitarea; după îndepărtarea atelei sau curelei pentru umăr, vei începe un program de reabilitare treptată, conceput pentru a restabili amploarea mișcării, rezistenței și stabilității articulației umărului tău.

Dacă ai o dislocare a umărului fără complicații, fără leziuni majore ale nervilor sau țesuturilor, articulația umărului se va îmbunătăți probabil, în câteva săptămâni, dar vei avea un risc crescut pentru o luxație viitoare. De asemenea, reluarea activității prea curând după dislocarea umărului te poate face să îți rănești articulația umărului sau să o disloci din nou.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369