REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

DISPĂRUȚI PE MARE! Căutări sistate după șapte zile! A fost găsită o vâslă ce ar putea fi de la barca pescarilor!

DISPĂRUȚI PE MARE! Căutări sistate după șapte zile! A fost găsită o vâslă ce ar putea fi de la barca pescarilor!

Replica API 16 martie 2019 | 00:00 408

Gheorghe Stănică

După șapte zile de la semnalarea dispariției a trei pescari în largul Mării Negre, autoritățile au luat decizia sistării căutării lor cu nave specializate în căutare/salvare. În schimb, în continuare este în vigoare avertismentul transmis către navigatorii care trec prin apele României și Bulgariei, de a face o supraveghere vizuală mai atentă pe mare. Totodată, două bărci pescărești de la pescăria din 2 Mai, deținută de Gheorghe Stănică, ies în continuare în larg, în încercarea de a găsi plasele întinse de cei trei pescari. Mai ales că, miercuri seara, 13 martie a.c., în apropierea țărmului a fost găsită o vâslă despre care se bănuiește că este de la barca în care se aflau cei trei bărbați.

Miercuri, 6 martie a.c., în jurul orei 14,00, Vasile Pârvu, Călin Cristin și Gheorghe Stănică – patronul cherhanalei Sea Temple din 2 Mai și consilier local în Consiliul Local Limanu, au ieșit la pescuit în largul Mării Negre, în dreptul localității 2 Mai. La ora 20,30, familiile au anunțat autoritățile că nu au mai reușit să ia legătura cu cei trei și că aceștia nu s-au mai întors la mal. Îngrijorarea era cu atât mai mare cu cât în ziua respectivă, la aproximativ o oră după ce pescarii au ieșit în larg, s-a pornit un vânt puternic. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul orar 15,10 – 16,30 o avertizare de cod galben de vânt puternic, semnalându-se intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 55 – 65 km/h. Cei trei pescari se aflau într-o barcă pescărească de mici dimensiuni (cu „bord liber” de 60 de centimetri, după cum spun cunoscătorii în domeniu), încărcată cu plase de pescuit și, potrivit autorităților, nu aveau în barcă nici veste de salvare, nici colac.

După șapte zile de la dispație, mai precis miercuri, 13 martie a.c., autoritățile prin Centrul Maritim de Coordonare, din cadrul ANR, s-a luat decizia sistării căutărilor cu nave specializate în căutare/salvare și elicoptere. De menționat că legislația nu prevede un număr minim sau maxim de zile în care să se desfășoare căutările în astfel de situații, ci durata căutărilor, folosindu-se resursele statului, variază de la caz la caz. Iar în acest caz, după cum spun sursele noastre, căutările au durat mai mult decât în orice alt caz similar și, totodată, și numărul echipajelor care au luat parte la operațiune a fost considerabil – nave ale Gărzii de Coastă, ale ARSVOM și ale Forțelor Navale, ale autorităților bulgare, cât și elicoptere. Din păcate, însă, căutările au rămas fără rezultat.

După cum spun autoritățile, nu înseamnă însă că se oprește operațiunea de căutare. Astfel, în continuare este în vigoare avertismentul transmis, din două în două ore, către toate navele care trec prin Marea Neagră, atât în apele românești, cât și cele bulgare, de a realiza o supraveghere vizuală mai atentă în zonă și de a raporta orice element pe care îl consideră relevant pentru găsirea celor trei pescari sau a bărcii în care se aflau. De asemenea, în cursul acestei săptămâni a fost transmisă o solicitare către autoritățile de la Varna și din Istanbul de a semnala orice element care ajunge la țărm pe partea lor – fie că este vorba despre rămășițe ale bărcii sau rămășițe umane.

De asemenea, două bărci pescărești de la pescăria din 2 Mai, deținută de Gheorghe Stănică, aflat printre cei dispăruți, au ieșit în continuare în larg, inclusiv și vineri, 15 martie a.c., în încercarea de a găsi plasele pescărești pe care le întindeau cei trei în momentul în care au fost surprinși de furtună. De altfel, miercuri seara, 13 martie a.c., a apărut un indiciu. Sau cel puțin, așa spun apropiații celor trei. Este vorba despre o vâslă, ce a fost găsită în apropierea țărmului și referitor la care mai mulți pescari au afirmat că ar fi de la barca în care se aflau cei trei bărbați. E drept, însă, sunt și oameni ai locului care spun că vâsla respectivă ar putea să fie de la orice barcă.

Un alt indiciu poate fi considerată și afirmația unui pescar de al locului, care a afirmat că a vorbit în ziua dispariției cu unul dintre cei aflați în barcă. Acesta a relatat că și-a sunat amicul în momentul în care a văzut că vine furtuna, iar cel aflat în barcă i-a răspuns că au văzut și ei cerul înnegrit, dar că mai aveau foarte puțin până terminau de întins plasele și urmau să se îndrepte spre țărm. Aceștia s-ar fi aflat la aproximativ 10 kilometri în larg în momentul în care au fost surprinși de vântul puternic. În consecință, în prezent, atenția celor care continuă căutările se concentrează spre găsirea plaselor pescărești, în speranța că odată cu găsirea acestora vor găsi și răspunsuri care să elucideze împrejurările exacte în care au dispărut pescarii.

F.B.

Citește și: DISPĂRUȚI PE MARE! După patru zile de căutări, NU E NICI UN INDICIU!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa te ia dracu pe tine curvoooo
0
0
Cineva zice nu a furat de la nimeni are marea peste eu nu stiu daca oricui i se face pofta de peste merge la pescuit ca are marea peste si e la liber cine vrea merge intide plasele si a doua zi aduna pestele e la liber cine vrea merge si ia.
0
0
Calcan du-te dracu de om infect ! Asa sa se intampleee si cu familia ta boule!!!! Voi astia cu comentarii infecte asaaaa sa va dea si voua Dumnezeu ,aceeasi suferintaaa de mareeeeee!!!!!!! Sa va ia dracuuuuuu pe toti!!!!
1
2
Esti prost de bubui omule, fa ti un control la cap. E grav daca ai ajuns sa ironizezi disparitia unor oameni. Meriti aceeasi soarta!
4
1
Noi, comunitatea de calcani din Marea Neagra, le-am pus-o si i-am prins in plasa pe braconieri ! Si ce ne-am mai distrat cu ei !
6
1
baiatul a vrut sa faca avere prin tupeu dand spaga stanga dreapta ,se zvoneste ca era instarit are o autobaza de masini care la randul lor producea bani baiatul era bogat de bogat cherhana bani negri la greu asta este furtuna e ca anaful nu la mai suportat
9
2
Astia care n-ati realizat nimic pe pamantu asta si sunteti ca buruienile de intepati legati-va cate o piatra de gat si aruncativa in mare care criticati durerea familiei
10
11
Esti o mare zdreanta! La puscarie cu tine, hotoman nenorocit!!! Pacat ca nu ai fost si tu in barca cue, mare paguba nu era daca murea un hot ca tine!!!
6
0
Mai bine dadea mai intai dreptul la cateva veste, niste neoprene si un VHF de mana. Sa nu mai zic de o pluta de salvare. Si azi erau bine merci acasa, la caldura, in mijlocul familiei. Pacat de ei. Nu e nici-o scuza. Degeaba suntem in 2019 si avem cum. Ne purtam tot ca acum 100 de ani. Pentru mine unul, e o lectie.
14
0
Pe dracu daca pescuiam noi ne facea frontiera pardaf. Dar el dadea dreptu de ce credeti ca il cauta acum s-a dus spaga pe viitor
12
4
Am citit comentarii in ca unii il fac hot pe unul din pescari.Mai fratilor a avut marea peste, n-a furat de la nimeni, iar daca a facut o afacere din pescuit si-a asumat-o cu tot cu riscuri. Poate a fost in locul si la timpul nepotrivit la un moment dat.Asa avea sa fie, marea si-a luat tributul, iar de morti numai de bine.
6
8
Cine stie, Gheorghe Stanica a fost sportiv la Steaua Bucuresti in trecut sau fac eu o confuzie ?
7
0
Pasiunile de orice fel sunt asumate de cei ce le practica,inluzand riscurile. E simplu. Soarta a fost nasoala. Comentatorii de ocazie sa se abtina. Dumnezeu sa-i aiba in paza Lui pe cei disparuti !
10
1
Acum e randul altuia.
6
8
Cum puteti fii atat de rai ? Este vorba de vieti omenesti ! Suntem oameni sunt oameni ! Daca erati voi in locul lor ? Cum ii puteti numii hoti ? Ii cunoasteti ! Frustrati si idioti mai sunteti ! Rai si prosti !
15
4
Cam multi bani cheltuiti cu cautarile astea daca era un muncitor care a cazut si a murit la munca in santier nu faceati atata caz dar la un ul care face afaceri si pescuieste ilegal gata. Sa ii vad acum pe puradei ce fite mai au in cap. P.S. Era pesedist.
21
13
Moldoveanu se crede genghiz. Un om sanatos nu-si varsa frustrarile in momente din astea.
12
6
Vineri dimineata s au gasit o parte din plasele aruncate. S a anuntat politia de frontiera.
3
0
Poate e soldovean de la vaslui
3
5
Vorbiti frumos despre niste oameni care sint intr-o situatie incerta sau chiar regretabila !
22
1
dupa nume si la ce comentariu ai facut , inseamna ca esti un nohai idiot.
19
3
un hot mai putin.e bine!
6
34

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367