REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

DNA Constanţa face prăpăd în rândul foştilor primari din judeţ! La Cernavodă a fost calculat un prejudiciu uriaş

DNA Constanţa face prăpăd în rândul foştilor primari din judeţ! La Cernavodă a fost calculat un prejudiciu uriaş

Replica API 3 noiembrie 2017 | 09:24 646

Consilierii locali trebuie să decidă dacă se constituie parte civilă sau nu în dosarul Marianei Mircea

Consilierii locali trebuie să decidă dacă se constituie parte civilă sau nu în dosarul Marianei Mircea

Mariana Mircea

Anul 2017 s-ar putea încheia cu câteva trimiteri în judecată “cu greutate”, din punctul de vedere al prejudiciilor calculate de procurorii DNA Constanţa, care instrumentează speţe în care sunt implicaţi mai mulţi foşti primari ai judeţului.

În urmă cu câteva zile, consilierii locali din Cernavodă au fost înştiinţaţi că există un dosar în care DNA Constanţa le solicită să precizeze dacă se constituie sau nu parte civilă. Conform documentului DNA, transmis administraţiei locale, Mariana Mircea, fost primar al oraşului Cernavodă, este urmărită penal, pentru abuz în serviciu.

Prejudiciul calculat de expertul cu care au lucrat procurorii se ridică la peste 1 milion de euro, însemnând mai multe lucrări realizate în perioada 2009-2013. conform anchetatorilor, 6 firme au primit lucrări în oraşul Cernavodă, de multe ori “cu ocolirea” condiţiilor impuse de lege, în sensul că, spre exemplu, o lucrare a fost “fragmentată” în 3, pentru a fi sub pragul de 15.000 de euro, pentru a se poate face achiziţie directă, fără a mai fi nevoie de licitaţia publică la care se puteau înscrie şi alte firme. Însă, notează anchetatorii, într-unul din cazurile contractului “fragmentat în 3”, toate contractele au fost atribuite aceleiaşi firme, de unde şi suspiciunea că s-a procedat aşa cu intenţie, tocmai pentru a favoriza acea societate.

Tot din documentul transmis administraţiei locale, DNA face referire şi la faptul că Mariana Mircea a aprobat recepţionarea unor lucrări şi a dispus plata acestora deşi nu respectau nici proiectele, nici cantităţile de materiale stabilite în contracte, iar după terminarea lucrărilor au fost cheltuite alte sume pentru remedierea deficienţelor.

În cazul anumitor lucrări, expertul a stabilit prejudicii parţiale, dar există şi lucrări pentru care s-a stabilit prejudiciu total. Obiectivele la care se face referire sunt: lucrări la acoperişul sălii de festivităţi a GSI Cernavodă, lucrări de renovare la sediul primăriei, lucrări de refacere a gardului şcolii 3, reţea de iluminat public pe strada Dacia, lucrări de decopertare şi recuperare piatră şi stabilizare a solului prin umplutură cu piatră spartă, reabilitarea Centrului civic.

Cum comentează actualul primar situaţia

De precizat că dosarul încă nu a fost trimis către instanţă, deci nu se ştie care este rezoluţia procurorului de caz. Însă, există cererea DNA către administraţia locală. Din acest motiv, consilierii locali au abordat subiectul la şedinţa de acum câteva zile. Însă, nu s-a luat nici o decizie. Actualul primar al oraşului Cernavodă, Liviu Negoiţă, a declarat pentru „Replica” de Constanţa că, pentru acest subiect, va convoca din nou consiliul, în şedinţă extraordinară.

„Va exista un proiect de hotărâre în care va fi redactată întocmai întrebarea DNA, dacă ne constituim sau nu parte civilă. Se va vota şi se va consemna fiecare consilier cum votează, pentru ca ulterior să nu avem surprize că suntem traşi la răspundere”, a spus Liviu Negoiţă. El a adăugat că nu discută ce anume impută procurorii sau dacă este de acord sau nu cu ei: „Acest lucru nu îl pot face eu. Dacă dosarul ajunge în instanţă, acolo se tranşează situaţia, nu mă pot pronunţa eu”, a punctat Negoiţă.

Reacţia Marianei Mircea

Referitor la acest dosar, facem precizarea că încă din data de 4.10.2017, fostul primar al oraşului Cernavodă, Mariana Mircea (în prezent consilier ALDE), a transmis primăriei o adresă prin care solicita anumite clarificări.

„Prin prezenta vă aduc la cunoştinţă că în dosarul mai sus menţionat sunt acuzată de abuz în serviciu referitor la derularea unor contracte prin care s-au excutat lucrări în perioada decembrie 2010-martie 2012 având ca beneficiar oraşul Cernavodă. Aceste contracte au fost finalizate şi recepţionate, acestea regăsindu-se în patrimoniul actual al oraşului Cernavodă. Conform Ordonanţei DNA din data de 15.09.2017 mi se impută ca prejudiciu valoarea integrală a acestor contracte ca şi cum lucrările respective nu ar exista în patrimoniul oraşului.

Vă rog să îmi comunicaţi dacă lucrările menţionate mai sus există în acest moment, în mod real. În cazul în care veţi hotărî să vă constituiţi parte civilă vă rog să analizaţi şi să precizaţi, având în vedere că aceste lucrări nu sunt fictive ci există efectiv în patrimoniul UAT, care este eventualul prejudiciu găsit în urma analizei documentelor pe care primăria le are la dispoziţie. Dacă consideraţi că nu puteţi evalua aceste date vă rog să aveţi în vedere efectuarea unei expertize care să vă lămurească cu privire la existenţa presupusului prejudiciu. Vă stau la dispoziţie cu orice informaţie”, se arată în adresa semnată de Mariana Mircea.

Conform unor surse, la DNA au ajuns în acest dosar, pentru a da declaraţii, toţi patronii celor şase firme despre care anchetatorii cred că au fost favorizate de fostul primar Mariana Mircea, dar şi consilieri locali, cât şi angajaţi ai primăriei. Printre patronii care ar fi dat cu subsemnatul la DNA s-ar număra, conform unor surse, Florin Laurenţiu Ştirbu, Adrian Iofcea, Gigi Turliu.

În afară de aceste detalii de la Cernavodă, există informaţii că la DNA ar fi în lucru şi un dosar pe numele unui alt fost edil din judeţul Constanţa. Ar fi vorba despre Tudorel Nădrag, fost primar al oraşului Hârşova, căruia i-ar fi imputată o importantă sumă de bani din realizarea unui proiect cu fonduri europene.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614