REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DOCUMENTE. SALARII mult mai mari pentru MEDICI, din 2018! Chiar şi aşa, tot sunt nemulţumiţi printre ei!

DOCUMENTE. SALARII mult mai mari pentru MEDICI, din 2018! Chiar şi aşa, tot sunt nemulţumiţi printre ei!

Replica API 5 ianuarie 2018 | 00:00 651

Ce spuneţi de asta?

Ce spuneţi de asta?

Începutul lui 2018 vine cu vești bune pentru cadrele medicale, mai precis cu majorările salariale stipulate în Legea salarizării unitare, intrată în vigoare la jumătatea lui 2017. Dacă la data intrării în vigoare, medicilor li s-a refuzat majorarea, guvernanții decizând să-i amâne până în ianuarie 2018, pe luna în curs, aceștia vor lua salarii cu 25% mai mari față de cele din decembrie 2017. Iar promisiunea guvernanților este că, de la 1 martie a.c., salariile de bază ale medicilor și asistenților medicali vor mai crește, ajungând la nivelul maxim stabilit pentru 2022.

De ani buni sistemul sanitar din România suferă, pentru că nu sunt dotări, pentru că medicii pleacă. Partea cu dotările este rezolvată, încet încet, dar se fac investiții în spitalele de stat. În ceea ce privește exodul medicilor, soluția propusă de guvernanți intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, și anume salarii mărite cu 25%. Adevărata creștere va fi, însă, de la 1 martie 2018, când salariile cadrelor medicale vor ajunge la nivelul grilei propuse pentru 2022. Adică, așa cum subliniau, în trecut, atât Liviu Dragnea, cât și Lia Olguța Vasilescu, medicii vor avea salarii de bază de aproximativ 3.000 de euro, adică aproape de nivelul celor din Uniunea Europeană.

Managerii de spitale vor avea salarii de bază de aproximativ 14.000 de lei

Conform graficelor cuprinse în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (cunoscută mai degrabă drept Legea salarizării unitare), noile salarii sunt chiar „frumușele”. De exemplu, într-un spital cu peste 400 de paturi – cum este și cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, care are peste 1.200 de paturi – managerul va avea un salariu de bază de peste 14.000 de lei (vorbim despre grila maximă, ce va intra în vigoare din martie 2018). În comparație, conform grilei făcute publice pe site-ul spitalului, în luna noiembrie 2017, salariu net al managerului, dr. Cătălin Grasa, a fost de 8.844 lei.

În continuare, directorul de cercetare va avea un salariu de bază de peste 9.000 de lei (), directorul financiar contabil peste 8.000 de lei (de la un salariu net, în noiembrie, de 6.500 de lei), iar directorul de îngrijiri medicale în jur de 6.500 – 7.000 de lei salariul de bază (de la un salariu net, în luna noiembrie 2017, de 5.000 de lei).

În salariile mai mici, care au sub 400 de paturi – de exemplu, Spitalul Municipal Medgidia are 310 paturi – salariul de bază al managerului va fi între 13.849 de lei și 14.664 lei, în funcție de grad. La Serviciul de Ambulanță, salariul de bază al managerului va fi, de asemenea, peste 14.000 de lei.

Ce salarii vor avea medicii și asistentele medicale

Creșteri semnificative vor avea și salariile medicilor. Astfel, un medic primar va avea un salariu de bază de 12.500 de lei, la care se vor adăuga sporurile. Un medic rezident de anul VI-VII va avea un salariu de bază de 9.900 de lei, un rezident de anii IV-V un salariu de bază de 7.900 de lei, iar un rezident de anul III un salariu de bază de 6.700 de lei. Un rezident de anul I va avea un salariu de bază de 5.700 de lei. De exemplu, lunile trecute, medicii rezidenți din Spitalul Județean Constanța au primit salarii nete între 1.400 de lei și 5.000 de lei, în funcție de numărul de gărzi efectuate și sporuri.

În ceea ce privește medicii primari, în ultima lună din 2017, cel mai mare venit net al unui specialist cu gradul primar din cea mai mare unitate spitalicească din județul nostru a fost de aproximativ 17.000 de lei.

Și salariile asistenților medicale, a infirmierelor și brancardierilor vor crește considerabil. De exemplu, în cazul asistentelor medicale, în funcție de specializare, salariul de bază va fi între 4.345 de lei și 3.950 de lei., iar infirmerele vor avea salarii de bază între 3.550 și 3.450 de lai, brancardierele, spălătoresele și îngrijitoarele – 2.950 de lei etc.

În continuare, vă prezentăm tabelele cu noua grilă de salarizare, așa cum este prezentată în anexele Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Supărare în rândul medicilor: medicul primar ia mai mulți bani decât medicul șef?

De menționat că introducerea Legii salarizării unice nu a rămas fără repercusiuni. Deja un medic șef din Spitalul Județean Constanța, căruia îi vom păstra anonimatul, și-a arătat indignarea vizavi de ierarhizarea salarială impusă de noua lege, care face ca un medic primar să plece acasă cu mai mulți bani decât un medic șef de secție. „Nu este normal așa ceva. Un medic șef de secție are numeroase responsabilități, o fișă a postului care se întinde pe câteva pagini, iar medicii primari pleacă cu mai mulți bani în mână. Ar trebui găsită o soluție pentru remedierea acestui aspect”, ne-a declarat medicul șef.

Rămâne de văzut, însă, în ce măsură măririle salariale vor avea efectul scontat, și anume să pună capăt exodului de cadre medicale din țara noastră spre Vestul Europei. Surse din rândul autorităților sanitare spun că, deocamdată, numărul tinerilor medici care aleg străinătatea a scăzut comparativ cu ultimii ani și nici măcar nu au beneficiat încă de măririle Legii salarizării unitare!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ca de obicei sunteti varza!!! Managerii vor ajun ge la salariile astea in 2022 handicapatilor
0
1
multi pe care v-am citit sunteti tratati cum meritati
2
2
in medicina tomitana s a instalat virusul cipanesc. Si astia nu pleaca in strainatate. Se inmultesc ca si cancerul. De acum la Bucuresti daca trebuie sa,ma tratez.
1
3
Cadrele medicale, chiar de vor avea salarii mari, tot vor lua spaga. Asta este in sangele lor.
8
2
Celor din Judetean ar trebui sa li se scada salariile cu cel putin 50% si asta pt eficienta de care dau dovada! Sa nu fii nu stare tu ca medic sa dai diagnosticul corect si sa te joci cu viata unui pacient, asta inseamna ca esti prost pregatit si ca nu ai ce cauta in sistemul medical. Ca medic nu ai voie sa refuzi acordarea de ingrijiri medicale unui pacient. Asa ca inainte sa cereti drepturi salariale invatati dragilor sa munciti asa cum trebuie
7
6
Gicule,cand un inginer da o buleala,probabil ca nu are pe constiinta directa moartea unui om.Meseriile,oricare ar fi ele,au avantajele si dezavantajele lor specifice. Important este ca noi romanii sa nu ne lasam dusi de val si sa ne luam de gat reciproc,pentru ca mafiotii conducatori ai natiei vor asta si sa le dam la gioale alora care-si bat joc de noi toti,ingineri,medici,muncitori,profesori .De ce un culegator de capsuni in Spania castiga mai mult decat un medic stagiar in Romania sau decat un inginer? Asta trebuie sa ne macine pe noi! Preturi europene si salarii africane?!!!!
11
1
se face discriminare!nu au sa mareasca la toti salariatii si dau numai la anumite categorii! suficient ca sa nu mai iasa lumea in strada!
9
2
M-ati albit cu medicii. Ce are in plus un ,demedic fata de un inginer? sau fata de un arhitect? sau fata de un ITist? noptile nedormite pt a invata? asta face orice om serios care urmeaza si termina o facultate. nu doar medicii. stagii?examene de reconfirmare post?examene peste examene are un inginer de dat pe parcursul vietii. care e problema?daca vrei sa fii intelectual, trebuie sa transpiri. deci de ce doar medicii? medicii aia care sprijina coatele la fratelli in fiecare weekend? la aia sa le creasca? aia care spaguiesc profii la facultate?
7
8
Ce tot aberati acolo mai? Daca vreti va trimit fluturasul meu de salariu: medic specialist cu 9 ani vechime iau 2800 lei in mana si dau 1400 lei lunar pe transport. de la 1 ianuarie vor mari salariile cu vreo 20 de lei ca baga contributiile de la angajator la angajat.
15
7
caracter nepermis- inginer gunoiul societatii, echilibru intre analfabet parlamentar si inginer cu 5 ani de facultate, salarii 40000 lunar, inginer pensie 1900 dupa 40 ani de munca din care 20 in grupa
10
3
,, Chiar si asa , tot sunt nemultumiti printre ei " ,isi da cu parerea Florentina Bozintan.Dar ce stii si cat, dta doamna de munca unui medic si mai ales de drumul lung pana sa ajunga medic,de noptile nedormite pt a invata,de practica prin spitale de garzi de examene de administrarea putinilor bani trimisi de parinti ,de teancuri intregi de carti cumparate si mai ales invatate etc.Asa ca doamna,e usor a scrie versuri si mai ales proza...proza ieftina.
15
2
Rezidentii de anul 1 am semnat contractul pe 2631 de lei BRUT. multumim de dezinformare, ziar de doi lei.
23
1
De ce cresc doar la medici si asistente de la 1 martie? La actul medical aportul il are tot personalul spitalului. Medicii si asistentele vor fi dusmaniti de restul colegilor. Este o discriminare pe care sindicatul ar trebui sa o atace la C.C.R. ca doar platim cotizatie toate categoriile de personal.
8
1
Ar trebui conditionat, ori salariat la stat ori la privat. Te tot plimba, ce e usor face la privat, ce e mai greu si cu mai multe cheltuieli la spitalul de stat. Ce scoti din buzunar e aceeasi suma. Dupa o interventie la stat te cheama la control la privat
9
7
1. Lefurile marite VOR FI de la 1 aprilie daca....au fost atatea exemple de anulari incat nu le mai numar, vezi pensii promise, lefurile la invatamant. 2. Odata cu trecerea contributilor de la angajator, socotiti ca acele mariri se impoziteaza cu peste 50%. 3. Tot timpul se mentiuoneaza doar lefurile de la Medicina legala si Anatomie patologica care si acum sunt duble fata de rest. Faceti o medie a lefurilor din decembrie si spuneti adevarul nu povesti electorale
16
0
sunt unii medici care nu prea mai vor spagi cazuri rare .altii nu vor fi niciodata multumiti .s au invatat bine cu spagi grase neimpozabile si de aceeea nici nu vor sa plece nicaieri .raman pe loc ca le e superbine cand comparam tarile cu salarii mari sa ne gandim si la impozite taxe etc
6
3
ce medic sef e cel care nu e medic primar? vreun prostanac pus politic
16
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218