REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Dr. Aneta Tomescu: „Nașterea naturală rămâne cea mai bună!”

Dr. Aneta Tomescu: „Nașterea naturală rămâne cea mai bună!”

Replica API 5 martie 2019 | 00:00 4009

Aneta Tomescu

Româncele „fug” de nașterea naturală și sunt, în număr din ce în ce mai mare, adeptele nașterii prin cezariană. Este o modă, ar trebui să acceptăm că medicina a avansat și cezariana este, în consecință, o modalitate mai „ușoară” de aducere pe lume a pruncilor? Dr. Aneta Tomescu, medic șef Secția de Obstetrică Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, un specialist cu o vastă experiență în urmă, recomandă nașterea naturală și subliniază că riscurile și complicațiile care pot apărea sunt mult mai mici decât în cazul unei cezariene.

În acest moment, România se află pe primul loc într-o „statistică deloc onorantă” privind numărul operațiilor de cezariană. A afirmat-o chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, la sfârșitul lui 2018, ca o explicație pentru faptul că este greu să se mențină igiena în sălile de operație, când se fac operații de cezariană pe bandă rulantă.

Este știut deja faptul că româncele preferă cezariana. O arată statisticile, deși pe deja celebrele grupuri de mămici de pe rețelele de socializare apar tot mai multe voci care se arată adepte ale nașterii naturale. În același timp, și părerile specialiștilor sunt împărțite. O parte susțin operația cezariană, arătând că ar ridica mai puține riscuri, în vreme ce alții subliniază că nașterea naturală are mult mai multe beneficii decât riscuri.

Dr. Aneta Tomescu, medic primar, șefa Secției de Obstetrică Ginecologie II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, arată că „nașterea naturală rămâne cea mai bună”.

„Complicațiile și riscurile după o naștere vaginală sunt cu mult mai mici față de nașterea prin cezariană. Aceasta, cezariana, implică niște riscuri, atât în timpul intervenției, cât și post-operator, risc de infecție, risc de sângerare, risc de tromboze, inclusiv de tromboembolie pulmonară sau cardiacă. Sunt complicații ce apar după orice intervenție chirurgicală, dar în cazul femeii lăuze situația este mai complicată, căci aceasta are sistemul imunitar extrem de scăzut”, a explicat dr. Aneta Tomescu, un medic cu o vastă experiență în urmă.

„Timp de nouă luni, femeia a trebuit să poarte o sarcină, un făt care pe jumătate nu este al ei, iar pentru aceasta plătește un preț: sistemul ei imunitar este foarte scăzut. Acesta este motivul pentru care femeia gravidă și lăuza fac toate infecțiile, apar complicații care în mod normal nu ar fi apărut”, a arătat dr. Aneta Tomescu, arătând că, în aceste condiții, riscurile asociate unei intervenții chirurgicale sunt mai mari.

Totodată, dr. Tomescu arătă că nașterea naturală poate fi încercată și în cazurile în care mămica are o vârstă înaintată – peste 30 – 40 de ani, cu mențiunea că echipa medicală este pregătită ca, în momentul în care apar complicații, să se intervină prin cezariană.

„Din păcate, optica actuală este cezariană din prima”, a mai adăugat medicul primar. Iar în unele situații, chiar mămicile sunt cele care insistă să nască astfel, invocând diverse temeri: de durere, de epiziotomie.

„Nu recomand nașterea vaginală după cezariană”

În ultimii ani, într-o încercare a „reîntoarcere” la nașterea naturală, atât specialiști cât și mămici promovează așa numita NVDC – nașterea naturală după cezariană. Procedura ridică însă mult mai multe riscuri decât o naștere naturală obișnuită, având în vedere că la nașterile anterioare s-a intervenit asupra uterului chirurgical.

Cazurile din ultimii ani, dintr-un spital privat din municipiul Constanța, stau drept exemplu că riscurile pot fi chiar fatale. Este de notorietate cazul mămicii din București, care mai avea acasă doi copilași, născuți prin cezariană, și care a venit la Constanța special pentru a putea naște natural; la scurt timp după nașterea naturală, mămica s-a stins din viață, în ciuda încercărilor cadrelor medicale să îi salveze viața, în ciuda faptului că a fost supusă unei intervenții chirurgicale lungi și complicate. Suferise o ruptură de uter, care i-a fost fatală. Nici bebelușul nu a supraviețuit nașterii.

Referitor la nașterea vaginală după cezariană, dr. Aneta Tomescu spune că nu o recomandă și se bazează pe situațiile cu care s-a confruntat de-a lungul anilor. „Riscurile sunt foarte mari, eu personal nu o agreez. În cazul unui uter cezarizat, în momentul contracțiilor, se poate rupe și apar nenorociri”, a arătat medicul ginecolog.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: CEZARIANĂ sau NAȘTERE NATURALĂ? Cât e propagandă și cât e decizie bazată pe informații medicale

Ministrul Sănătății o spune direct: România, pe primul loc la nașteri prin cezariană

Ce este o DOULA. Cum ajung femeile sângerând la spital, după ce au apelat la SFĂTUITOARE: unele gravide DECID să nască acasă!

VIDEO. Mămica BEBELUȘULUI MORT după nașterea de la Spitalul ISIS, în stare GRAVĂ. Ce spune conducerea Spitalului Județean Constanța

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O scârbă de femeie, o penală fara pic de umanitate.Păcat că nu se aduna toate cele cu care sa comportat exact așa cum e ea ,,de c****t,, sa o f*tă in gura aia spurcată cu care tipa și urla că o vaca.... Daca nu as fi fost pe masa in dureri groaznice când îmi pierdeam copilul cred că aș fi sărit să ii scot ochii. Asta nu o sa plece din lumea asta fara să ii de-a Dumnezeu niste palme peste ochi.....m****a j*****a care trăiești din banii noștri,că muncim sa îți plătim salariu.... Jaf de femeie!
0
0
cel mai prost medic care exista in sistem. Feriti va de ea
2
0
Sa-ti fie rusine madam dr Tomescu! Am sa anunt DSP-ul de ceea ce se intampla la et. 9 unde sunteti sef de sectie. Focar de infectie la wc-urile de acolo. Sunteti un medic razbunator si nu aveti nimic uman si nici nu rezonati cu pacientele dvoastra. Departe de adevar in ce priveste titulatura pe care o detineti.
2
0
Lasati ca am nascut eu natural, cu travaliu de 5 ore, cu un medic foarte bun, Niculescu Costin si cu doua moase care chiar m.au ajutat si dupa 5 zile mi.a murit copilul din vina celor care nu si.au facut treaba dupa nastere...
3
0
aceasta doamna dr.... nu are voie sa vorbeasca. imi este greata sa-mi aduc aminte ce momente am trait la nasterea fettitei mele. Rusine...
4
0
De spaga te-ai lasat ? Iti amintesti cand nu intrai in sala de operatie pana nu a venit sotul cu plicul de bani ?
8
0
cat e spaga pentru cezariana si pentru normala? intreb pentru o prietena.
3
1
pizda trebuie pusa la treaba si pentru nasterea unui bebe,nu numai pentru sex ,adevarul ca ,fututul este sfant cel mai bun calmant,altfel nea-m urca toti pe pereti
1
3
In buci ceva?
3
0
Oricum eu rar dau in pasarica asa ca nu conteaza daca e larga mai mult la muian actionez
4
4
medicii si moasele care asista, sau ar trebui sa asiste la nastere, ar avea un comportament macar uman si nu ar mai jigni femeile, cu siguranta acestea ar alege nasterea naturala. Nu ma vorbim de ajutorul pe care ar trebui si ar putea sa il acorde, astfel incat sa scurteze durata travaliului....
14
2
Cica fac cezariana pentru ca dupa nasterea vaginala nu mai au orgasme in valuri si cascada!
8
3
daca doctorii, care nu se mai satura de bani le indeamna sa faca asta,ca sa primeasca plicul mai gros,ce vina au ele?asculta si ele sfatul medicului,dar nu stiu ca medicul are doar banul in minte.Cezariana in alte tari se face doar atunci cand nu se poate naste normal,daca se pune in pericol viata fatului,daca cumva mama face vreo complicatie si e musai sa faci cezariana.In Romania fac cezariana sa le e frica de durere.
15
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272