REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ce este o DOULA. Cum ajung femeile sângerând la spital, după ce au apelat la SFĂTUITOARE: unele gravide DECID să nască acasă!

Ce este o DOULA. Cum ajung femeile sângerând la spital, după ce au apelat la SFĂTUITOARE: unele gravide DECID să nască acasă!

Replica API 29 august 2018 | 00:00 2673

Un nou „rol” în sala de naşteri: moft sau necesitate?

Un nou „rol” în sala de naşteri: moft sau necesitate?

sursa foto Mayo Clinic News Network

Până în urmă cu vreun deceniu, aducerea pe lume a unui copil presupunea ca gravida să consulte medicul de familie, un ginecolog care să urmărească evoluția sarcinii și să supraveghere nașterea sau să intervină chirugical, dacă era cazul; se mai implicau asistenta de la dispensar, pe perioada sarcinii sau moașa, în timpul nașterii. În ultimul deceniu au apărut noi „roluri”, copiate din străinătate: consilierul în alăptare, educatorul prenatal și doula. Sunt necesare sau sunt doar o fiță? Se pliază pe o nevoie a mămicilor, în realitatea zilelor noastre, sau sunt doar ... un moft pentru ca tinerii părinți să simtă că se încadrează în „modă”?

Părerile sunt împărțite. Un punct de vedere, susținut atât de practicantele acestor profesii, cât și de mămici și de o parte din cadrele medicale, arată că implementarea acestor „roluri” în pregătirea proaspetelor mămici pentru naștere și pentru perioada postpartum a apărut ca o necesitate, căci mămicile nu primeau suficiente informații și explicații în cabinetul medical și nici înțelegere din partea „bătrânelor” din familie. Pe de altă parte, sunt multe cadre medicale și nu numai care privesc aceste profesii cu scepticism.

Doula nu are responsabilitate medicală

Să luăm exemplul doulei. Concret, această persoană nu are nicio responsabilitate medicală în supravegherea sarcinii, în pregătirea sau supravegherea nașterii. Rolul ei este strict să ofere suport psiho-emoțional și informațional viitorilor părinți, chiar și atunci când se află în sala de nașteri. Astfel, în continuare, medicul ginecolog, asistenta și moașa sunt cei care pot interveni din punct de vedere medical, în vreme ce doula este „responsabilizată” – de către mamă, care o caută și îi cere sprijinul, nu de către altcineva! – cu acordarea de suport emoțional.

De altfel, Nora Niculescu, președintele Asociației Doula România, singura organizație din țara noastră care formează doule, a subliniat acest aspect într-o declarație acordată cotidianului „Replica” de Constanța.

„Doula nu are competențe medicale, nu trebuie să intervină pe această parte, nici măcar cu păreri sau sfaturi. Vă dau un exemplu: poate mama o întreabă dacă este bine fătul, privind monitorul. Nu este treaba doulei să opineze, ci trebuie să îi răspundă mamei că cheamă moașa sau medicul pentru a-i întreba. Responsabilitățile doulei sunt de sprijin psiho-emoțional, în travaliu, la naștere și în perioada următoare, informațional.

Adică, poate să îi explice mamei despre etapele travaliului, în linii mari, despre plusurile și minusurile nașterii, la nivel informațional. De asemenea, îi poate face masaj, îi poate pune comprese, o poate ajuta cu tehnici de respirație sau de relaxare, cu sugerarea unor poziții care să ajute cu durerile travaliului. Aceasta este singura zonă pe care se poate desfășura o doulă”, a declarat Nora Niculescu, formator de doule.

Profesia nu este recunoscută în țara noastră

În prezent, însă, această profesie nu este recunoscută în țara noastră. Nu este menționată în nomenclatorul de meserii, cum nu sunt menționați nici consilierul în alăptare, nici educatorul prenatal. Cele care doresc să fie doule pot urma cursuri organizate de Asociația Doula România sau peste hotare. De exemplu, Nora Niculescu a urmat urmat cursurile DONA – Doulas of North America, cea mai mare asociație de doule din lume, și o formare cu ginecologul francez Michel Odent, învățăturile dobândite predându-le mai departe româncelor dornice să activeze în domeniu. Cursurile nu sunt însă recunoscute de statul român, în condițiile în care, teoretic, nici meseria nu este recunoscută, nefiind în nomenclator!

Cine verifică și trage la răspundere doulele? Nimeni!

Nora Niculescu admite că sunt multe „practicante” în țara noastră care nu au nici o pregătire. Persoane care s-au trezit, peste noapte, că doresc să ofere sprijin viitoarelor mămici. Cine le verifică? Nimeni, deocamdată, în condițiile în care nu există cadru legal pentru această profesie!

„Acum, din păcate, neexistând în nomenclatorul de meserii această meserie, nici nu există cadrul legal de practică în România. Și atunci se pot întâmpla derapaje din partea unor persoane care nu au niciun curs, nicio formare, în țară sau în afară. Și neînțelegând care sunt limitele meseriei, apar derapajele. Se poate verifica, de exemplu, pe site-ul Asociației Doula România, singura organizație de profil din țara noastră care organizează cursuri de formare, dacă persoanele au urmat cursurile. Singurul lucru pe care îl pot face eu este să nu mai facă parte din asociație, să nu mai apară pe site. În momentul în care meseria va avea un cadru legal, atunci penalizările pot fi și din altă natură, situația va deriva din cadrul legal”, a adăugat doula Nora Niculescu.

Dorința de a înregistra această profesie în nomenclator există, la fel și demersuri, dar procesul este de durată. „Primul pas a fost înființarea asociației. Următorii pași sunt demonstrarea a cel puțin două aspecte: că există cerere în rândul părinților pentru această meserie și că există cerere din partea celor care vor se formeze. Asociația Pro Mama au început în urmă cu șase ani demersurile pentru înregistrarea consilierului în alăptare și încă nu au finalizat, iar aceasta în condițiile în care sunt mai multe mame care înțeleg necesitatea unui consilier în alăptare decât a unei doule. Este clar că este o cursă lungă, care va dura ani de zile”, a adăugat Nora Niculescu.

De ce este nevoie de doule, în prezent, la naștere – explicaţia unei doule

Iar demersurile vor continua, pentru că realitatea din sistemul sanitar și din societatea românească arată că este nevoie de doule care par să fie adaptarea modernă a bunicilor și bătrânelor satului. „Altceva se întâmpla acum 100 de ani, altceva acum 30 de ani, altceva în prezent. Sunt și în prezent medici care oferă multe informații sau moașe care în timpul travaliului sunt implicate, calde, empatice.

Dar, din păcate, vedeți cum este, în ziua de astăzi se găsește tot mai puțin timp în cabinetul medicului ca gravidei să i se explice ce urmează să se întâmple. La fel, tot din păcate, nici moașele nu au posibilitatea să se desfășoare la capacitatea lor maximă. În străinătate, la sarcinile fără risc, mama se întâlnește cu moașa pe perioada sarcinii, care îi explică multe aspecte, iar cu medicul se vede de cel mult trei ori. La noi este foarte diferit”, a adăugat doula Nora Niculescu.

„Rolul doulei este să fie prietena gravidei în momentul nașterii”

La nivelul Constanței, în acest moment, practică patru doule care au urmat cursurile Asociației Doula România: Liliana Tudose, Simona Țiripan, Alexandra Marcu și Carmen Căpriță.

Referitor la motivele care au dus la apariția doulei în contextul nașterii, Liliana Tudose a afirmat pentru „Replica” de Constanța: „Poate că este nevoie să umanizăm nașterea. S-a născut conceptul de doulă în momentul în care toate lucrurile se fac formal, când femeile se simt nesprijinite moral, când nimeni nu le spune o vorbă bună. Conceptul nu a apărut la noi în țară, ci în America, de unde l-am împrumutat și unde funcționează foarte bine. La noi a fost împrumutat tocmai pentru că a apărut și la noi nevoia unei persoane care să ofere acest sprijin. Atunci când naște, femeii i se activează figura maternă și are nevoie de sprijinul unei alte femei. Fie că este într-o cezariană sau într-o naștere normală, are nevoie de această figură maternă”, a afirmat Liliana Tudose (de menționat că aceasta este psiholog, a profesat ca asistentă medicală în Tulcea și Galați, iar de câțiva ani este educator prenatal, consilier în alăptare și doulă).

Asemenea colegei ei, Liliana Tudose a subliniat că doula nu are nicio implicare din punct de vedere medical. „Doula nu ia decizii, nu îndreaptă mămica spre o procedură medicală sau alta, femeia își alege singură medicul și împreună cu acesta cursul nașterii. Doula o sprijină în deciziile pe care le ia. La fel și educatorul prenatal. De subliniat că educator prenatal poate să fie doar cei care au o pregătire medicală, respectiv un cadru medical, un kinetoterapeut sau un psiholog. Rolul doulei este să fie prietena gravidei în momentul nașterii”, a mai arătat Liliana Tudose.

Referitor la controversele apărute în ultima perioadă, în contextul în care o femeie și un bebeluș au murit, după o naștere vaginală după cezariană, realizată în cadrul Spitalului Privat Isis, la nașterea respectivă fiind prezentă și doula Liliana Tudose, aceasta a afirmat: „Doula nu îndreaptă mămica spre nașterea vaginală după cezariană sau în altă direcție, din punct de vedere medical. Cadrele medicale și mămica sunt cele care hotărâsc. Doula este cea care o sprijină emoțional pe mămică”.

Mulți ginecologi nu sunt de acord cu prezența doulelor în sala de nașteri

Sunt multe voci care susțin necesitatea doulei în contextul nașterii, mai ales în condițiile în care se pune accent pe nevoia reducerii numărului operațiilor de cezariană, România fiind „campionă” la acest capitol, tot mai multe femei alegând să nască sub bisturiu la cererea lor, nu din considerente medicale.

Dar sunt și mai multe voci, atât din rândul cadrelor medicale, cât și din rândul mămicilor, care nu sunt de acord cu această profesie. Drept dovadă, doulele sunt acceptate în sălile de naștere din spitalele de stat destul de rar. „Depinde de spital, de medic. Fiecare spital este un stat în stat, au propriile reguli”, explică doula Nora Niculescu.

De exemplu, în Spitalul Județean Constanța, doula nu este văzută cu ochi buni în prejma sălilor de nașteri. Dr. Elena Ionescu, medic primar ginecolog – ostetrician în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța spune că nici nu este de acord cu prezența doulei în sala de nașteri, dar nici mămicile nu i-au cerut prezența acesteia. „Nu sunt de acord cu ele, dar nici nu am avut contact. Nu am avut nici o pacientă care să îmi ceară prezența doulei. O singură dată a venit o pacientă, într-o gardă, o pacientă cu studii, tânără, frumoasă, care a vrut să nască singură, acasă. Nu ne-a spus nimic despre vreo doulă, dar cred că a discutat cu cineva ideile ei. Iar când au apucat-o durerile, în timpul nopții, a mers în cadă, în apă și a stat acolo. Nu a știut nici soțul ei.

Din cadă s-a așezat apoi pe toaletă și așa a născut. A ajuns la spital aproape în șoc hemoragic, ne-am minunat toată garda, a urmat o operație grea pentru a o salva. Când am întrebat-o de ce a procedat astfel ne-a spus că asta a fost alegerea ei. Dar probabil a sfătuit-o cineva. Ar trebui o lege mai dură, să fie facă verificări mai stricte cu privire la persoanele care se ocupă de gravide. Măcar să existe o școală recunoscută unde să fie pregătite, cu niște ghiduri, să se știe exact ce trebuie făcut. Pentru că, în cazul unei nașteri, complicațiile sunt dintre cele mai grele și se dezvoltă foarte repede. șocul hemoragic, de exemplu, se instalează în decurs de secunde, de minute, și trebuie intervenit foarte repede”, a afirmat dr. Elena Ionescu.

Ce face o doulă

Potrivit Asociației Doula România, rolul unei doule la naștere este: psihologic – sprijină gravida pentru naștere, înțelege psihologia nașterii și nevoile emoționale din travaliu; emoțional – oferă sprijin emoțional, dând dovadă de empatie, înțelegere și compasiune; redă încrederea femeii în faptul că este perfect în stare să nască și o ajută să-și urmeze semnalele pe care i le dă corpul, în timpul travaliului și al nașterii; recunoaște nașterea drept o experiență unică și importantă, pe care părinții și-o vor aminti pentru tot restul vieții și face tot posibilul pentru ca aceștia să aibă parte de sprijinul, căldura și încurajarea necesare pentru a și-o aminti cu plăcere; integrează viitorul tată în tot ce se întâmplă, oferindu-i prioritate în comunicarea cu gravida și coordonând în totul astfel încât amândoi să se simtă confortabil; fizic – însoțește gravida pe întreaga perioadă a travaliului: o servește cu apă, o însoțește la toaletă sau în timpul plimbărilor din travaliu, îi aduce mingea pentru travaliu, dacă e nevoie de ea, o ajută să urce și să coboare din pat; sugerează și aplică măsuri de confort – tehnici de respirație Lamaze, masaj de relaxare; organizatoric - monitorizeaza ritmul contractiilor si in functie de dorinta mamei si ce a stabilit aceasta cu medicul, sugereaza momentul in care viitoarea mama este bine sa se indrepte spre spital, in cazul travaliului inceput acasa; la spital, sprijina mama in realizarea sau adaptarea planului de nastere creat anterior; faciliteaza comunicarea dintre gravida, partener si personalul medical care asista la travaliu si nastere, pentru ca viitorii parinti sa poata lua decizii informate cu privire la acestea.

Amintim în acest context şi cazul mămicii care a murit după ce a ajuns să nască la clinica Isis din Constanţa. Aceasta a avut, pe parcursul sarcinii, o doula. Se speculează că mămica ar fi decis să nască singură acasă, după două cezariene, iar destul de târziu s-ar fi prezentat şi la clinică. Bebeluşul a murit, iar ulterior a decedat şi femeia.

Vezi:

ÎNCĂ O DRAMĂ după o naștere la Spitalul Privat ISIS din Constanța. După bebeluș, acum a murit și mămica lui!

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ducetiva cu doula voastra, pentru informare exista internet, publicatii scrise , experienta femeilor din familie...De ce trebuie sa ai langa tine una care poate nici nu a nascut vreodata si-ti vorbeste din carti, teoretic.Stim ca fiecare individ este un unicat, regulile general- valabile sunt doar in teorie, in practica lucrurile stau altfel.Aceeasi mama cu mai multe sarcini, a avut travaliu si nasteri diferite.Inca o gaselnita de facut bani si de ametit credulele.
13
2
bai, generatie de FB, v-ati intors in evul mediu timpuriu. Nu-i vorba, ati fost profund consiliate de stiucioase precum Olivia Stir, sotia lui Andi Moisescu, care stia ea - si va spune si voua - cum sta treaba cu vaccinurile. Apropos, Moisescu ala, care la TV se ia de toti prostii care scot flatulatii pe gura, de ce nu spune vreo doua si despre nevasta-sa? Sau nu i se pare suficient de proasta ca sa fie mentionata la TV?
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108