REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Dr. Constantin Dina: Dacă citim efectele adverse ale medicamentelor, n-ar mai trebui să luăm niciun medicament. Video

Dr. Constantin Dina: Dacă citim efectele adverse ale medicamentelor, n-ar mai trebui să luăm niciun medicament. Video

Mirela PASCAL 17 februarie 2024 | 00:00 2936

Conf.univ.dr. Constantin Dina s-a aflat vineri, 16 februarie, în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre sistemul medical din România, problemele din Sănătate, inclusiv din Constanța. Acesta a făcut precizări și despre vaccinul Covid, și așa-zisele reacții adverse cauzate de acesta, dar a vorbit și despre ministrul Alexandra Rafila cât de bine, sau prost, a condus Ministerul Sănătății de la preluarea mandatului și până în prezent.

Dr. Constantin Dina: Daca citim efectele adverse ale medicamentelor, n-ar mai trebui sa luam niciun medicament. Video

În debutul interviului, Constantin Dina a vorbit despre problemele din Sănătate și protestele medicilor, în contextul nemulțumirilor legate de salarizare. Dina este în asentimentul colegilor săi, precizând că cererile lor au fundament. „Cred că  trebuie să discutăm de reformarea sistemului sanitar, fiindcă aceste proteste, e limpede, sunt în legătură cu salarizarea medicilor și salarizarea asistenților și a personalului auxiliar. Ele sunt îndreptățite dar, în același timp, trebuie să introducem și plata în funcție de performanța fiecăruia, și nu numai plata medicului în funcție de performanță sau a asistentului medical, ci și plata unităților sanitare în funcție de performanță. Cred că atunci o să începem să avem, cât de cât, o imagine mai clară la ceea ce se întâmplă în sistem. Deci, protestele, e clar, sunt fundamentate sau au o bază solidă de plecare. Trebuie să intervenim cu niște mecanisme legate de plata pe bază de performanță, iar performanța trebuie să se vadă în mulțumirea pacientului. De asemenea, cred că, la un moment dat, trebuie să vorbim și despre restructurarea pachetelor de servicii medicale. Oameni sunt nemulțumiți pentru că muncesc foarte mult și că salarizarea nu este pe măsura muncii lor, ce e drept este și o problemă legată de personal în acest moment. Și nu numai în Constanța, este în toată țara. De aici vine și o oboseală cronică pe care o are personalul medical și este de înțeles. De aceea s-a dat drumul la angajări“, a declarat Constantin Dina.

Dr. Constantin Dina: Daca citim efectele adverse ale medicamentelor, n-ar mai trebui sa luam niciun medicament. VideoConstantin Dina

De ce nu se implementează un nou sistem de salarizare? „Lucrurile acestea sunt discutate din 2018, de când salariile personalului medical au crescut. Dar iată că, până acum, nu s-au făcut criterii de performanță, nici pentru medici, dar nici pentru unitățile sanitare. Există niște criterii de performanță, dar deocamdată nu este salarizarea la nivelul de performanță sau plata la nivel de performanță. Avem tot plata pe caz rezolvat și din acest motiv avem și o subfinanțare cronică, spitalele se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari. Suntem într-un punct critic, jumătate din populație consideră că domeniul sanitar ar trebui să fie prioritar pentru Guvern și autorități.“

Migrația pacienților către spitalele private

Există această migrație ușoară către privat. Laboratorul pentru analiza războiului informațional și comunicare strategică a realizat un sondaj, pacienții au fost intervievați și aceștia au răspuns că în proporție de 62%, spre exemplu, sunt mulțumiți de spitalul privat datorită comunicării cu persoana bolnavă și cu familia acestuia și sunt mulțumiți doar în proporție de 34% de spitalul public. Pe de altă parte, în legătură cu capacitatea de a rezolva cazurile grave, 53% dintre ei consideră totuși spitalul public rezolvă cazurile mai grave și numai 43% consideră că spitalul privat are capacitatea de a rezolva cazuri grave. Pe de altă parte, o altă întrebare se referea la obiceiul de a da atenții. Este o surpriză destul de mare, fiindcă vorbim de aproape 38% din pacienți care spun că în continuare la spitalul privat oferă atenții și 52% în continuare la spitalul de stat. Cred că încercăm să ne apropiem de un echilibru între stat și privat“, a mai precizat Dina.

În Constanța, mai sunt multe de făcut

Întrebat cum vede sistemul medical din Constanța, Dina a răspuns: „Sunt multe de făcut. Niciodată nu poți să te oprești în sistemul sanitar și să spui că am ajuns la un nivel de suficiență. Să știți că în spitalele din Constanța se fac investiții în partea de tehnologie medicală. S-au achiziționat echipamente medicale pentru imagistică, RMN și CT și mamograf”, a precizat Dina, specificând și faptul că pacienții nu mai așteaptă, ca pe vremuri, luni de zile pentru a avea acces la un CT sau RMN, timpul de așteptare fiind, undeva, la două, trei săptămâni.

Dr. Constantin Dina: Daca citim efectele adverse ale medicamentelor, n-ar mai trebui sa luam niciun medicament. VideoConstantin Dina și Mirela Pascal

Ministerul Sănătății ar trebui să decidă o politică de sănătate care să extindă pe 5-7 ani cadrul legislativ

În continuare, Constantin Dina a vorbit și despre activitatea ministrului Alexandru Rafila, despre care spune că „încearcă să rezolve mai multe probleme, sper să și le rezolve și, într-un final, să poată spune că, într-adevăr, ceea ce a făcut în sănătate se vede. Cred a abordat, în general, toate problemele care există în sistemul sanitar, dar știți cum e! Le rezolvi mai greu. În principiu, prima problemă pe care o avem este cadrul legislativ, atâtea modificări câte a avut Legea 95 nu a suferit nici o lege din această țară. Cred că ministerul Sănătății, împreună cu decidenții politici din jurul acestui guvern, ar trebui să se așeze la masă și să decidă o politică de sănătate care să extindă pe 5-7 ani cadrul legislativ. Ministerul sănătății este cel care face politica de sănătate în România, cred că de acolo ar trebui să vină un semnal puternic de așezare la masă a tuturor decidenților și să se ajungă la o concluzie comună pe un termen variabil de timp“, a  precizat Dina care, în același timp, l-a și lăudat pe Rafila. „Ministrul Rafila a făcut destul de multe lucruri bune în sistemul de sănătate. A început să implementeze părți din Planul Național de Combatere al Cancerului. Ultima oară am văzut că discuta de faptul că fondul de inovație care există în planul Național de Combatere a Cancerului a fost aprobat de către Ministerul de Finanțe și că, în curând, accesul la medicamente inovative va deveni mult mai facil și pentru români. Din nefericire, până să se pună în aplicare acest plan, a durat dar, iată că de prin decembrie 2023, au început să se pună în aplicare. Pacientul până să aibă acces la o moleculă, care există, spre exemplu, în Uniunea Europeană și să fie la noi compensată, treceau cam 883 de zile.

Dina: Dacă citim efectele adverse ale multor medicamente din România, ajungem la concluzia că n-ar mai trebui să luăm nimic

Schimbând registrul, am vorbit cu profesorul Dina și despre vaccinuri și faptul că a scăzut vaccinarea la Constanța. Și, nu vorbim despre vaccinarea COVID. „Din nefericire, pot să zic că bolile acestea infecțioase emergente și ne-emergente au rămas provocări semnificative și clar e nevoie de îmbunătățirea calităților de sănătate, creșterea educației pentru populației pentru reducerea sărăciei. Dar toate aceste lucruri trebuie făcute tocmai ca să conștientizeze fiecare că e nevoie de această vaccinare. În trecut o făceam și nu aveam nici un fel de problemă, acum dintr-o dată nu mai dorim să o facem că au apărut tot felul de povești să le zic așa, povești care sunt pe rețelele de socializare, povești care sunt la unele emisiuni TV, care nu au nici un fel de bază științifică de discuție. Ci pur și simplu pe o zvonistică sau pe un număr de cinci pacienți într-un studiu realizat de nu știu cine și pe nu știu unde. Dacă citim efectele adverse ale multor medicamente din România, ajungem la concluzia că n-ar mai trebui să luăm nimic. De vaccinat, ne-am vaccinat până acum, n-am pățit nimic, n-am avut nici un fel de reacție. Atâta timp cât a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului, noi putem să considerăm că a trecut prin toate furcile ale acelor avizări, aprobări, acum reacții adverse pot apărea la orice vaccin. Să legăm vaccinul anti Covid de un infarct, sau să legăm vaccinul anti Covid de apariția unei stări confuzionale care se manifestă o dată la două luni... sunt atât de multe lucruri care, din punct de vedere științific, nu putem să le legăm de vaccinul anti Covid, poate să fie coincidențe, sau nu, poate să fie și reacții adverse”, a  completat Dina.

Mai multe despre acest subiect, și nu numai, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212