REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Dumitru Nancu: „Plafonul de garantare alocat pentru IMM Invest anul acesta a fost epuizat încă din luna mai“. Video

Dumitru Nancu: „Plafonul de garantare alocat pentru IMM Invest anul acesta a fost epuizat încă din luna mai“. Video

Mirela PASCAL, Ana Maria LIPAN 29 iulie 2023 | 00:00 1525

Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare a acordat vineri, 28 iulie, un interviu ziarului Replica, în cadrul căruia a vorbit despre stadiul programelor prin intermediul cărora e sprijinit mediul antreprenorial, dar și persoanelor fizice. Directorul instituției nebancare de stat a prezentat și date despre succesul înregistrat de programul IMM Invest, dar și de celelalte programe destinate companiilor.

Dumitru Nancu: „Plafonul de garantare alocat pentru IMM Invest anul acesta a fost epuizat inca din luna mai“. Video

În debutul interviului, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și vicepreşedinte al Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare, a făcut precizări în legătură cu programul IMM Invest Plus, cel mai de succes instrument lansat în sprijinul mediului de afaceri. Potrivit acestuia, plafonul de garantare a fost deja epuizat, formându-se o listă de așteptare. Solicitările urmează să fie soluționate după rectificare bugetară, ce va avea loc în perioada 1-7 septembrie. 

„Cel mai accesat program al nostru este IMM Invest Plus, cu cele 3 subcomponente pe care le gestionăm noi. Este vorba despre IMM Invest, IM Prod și Garant Construct. Din păcate plafonul de garantare alocat anul acesta a fost epuizat încă din luna mai. Anul trecut nu ni s-au alocat bani conform legii pe execuție bugetară, ci jumătate din cât am cheltuit. Din păcate, în acest moment, fondurile pentru IMM Invest au fost epuizate. Avem un număr de 7334 de IMM-uri, care au accesat credite aprobate cu garanțe. Valoarea plafonului garantat de noi a fost de 6,3 miliarde, iar băncile au finanțat aceste companii cu 7 miliarde de lei. Bineînțeles că avem în așteptare 9652 de credite, care însumează un plafon de garantare de 10-11 miliarde de euro. Noi sperăm că în această rectificare bugetară să rezolvăm. Noi am încercat să luăm de la celelalte fonduri, unde execuția bugetară este de până în 10%, dar nu s-a găsit o soluție pentru mediul de afaceri, care este și așa neajutorat în aceste momente. Așteptăm rectificare bugetară, care, din informațiile noastre, va fi în perioada 1-7 septembrie. Noi am cerut o suplimentare cu 5 miliarde de lei. Comisia Europeană ne permite ca schema să fie mărită cu 20%. Am avut un plafon de garantare pe programele IMM Invest Plus de 19,7 miliarde, deci 20% înseamnă aproape 5 miliarde de lei, la care se adaugă ajutorul de stat aferent. Practic, sperăm ca la prima rectificare, în prima săptămână să ni se aloce acest buget. Este clar că îl vom cheltui foarte rapid, pentru că deja avem cereri care depășesc 10 miliarde de lei.  În acest moment, programul IMM Invest a ajuns la maturitate și avem deja aprobate 5000 de prelungiri. Prin program se acordă 2 facilități, un credit de investiții de 6 ani, cu valoare maximă de 2 milioane de euro, sau un credit de capital de lucru, cu o valoare de 1 milion de euro, cu posibilitate de prelungire pentru încă 3 ani. În acest moment noi am aprobat deja 5000 de astfel de prelungiri, pentru creditele care au fost acordate în 2020. Din relațiile pe care le avem cu instituțiile bancare ni se comunică faptul că vor fi în jur de 17.000 de astfel de prelungiri. În această perioadă, noi ne-am axat mai mult pe prelungiri.", a declarat acesta. 
 

Dumitru Nancu: „Plafonul de garantare alocat pentru IMM Invest anul acesta a fost epuizat inca din luna mai“. Video

În a doua parte a interviului, Nancu a vorbit despre celelalte instrumente financiare, care au fost accesate de un număr foarte mare de IMM-uri. Printre acestea, de un real succes s-a bucurat componenta Start-Up Nation, care a garantat credite pentru peste o mie de întreprinderi aflate la început de drum. 

„Dacă am alocat pe 31 mai 7300 de credite pentru IMM Invest, practic în luna iunie, iulie și august vom ajunge la aproximativ 5000 de astfel de credite. Fondul Național de Garantare a propus un pachet de 12 măsuri, care include 2 scheme de ajutor de stat, ce includ garanții portofoliu. Comisia Europeană ne-a anunțat că a mărit ajutorul de stat pentru IMM-uri până la 2 milioane de euro. Este clar că în toamna aceasta trebuie să venim cu acest pachet de programe complementare, care să răspundă nevoilor actuale ale mediului de afaceri. Noi am făcut IMM Invest în anul 2020. Am fost prima țară care a aprobat acest program. E clar că acel context economic, politic și social al anului 2020 nu mai corespunde celui actul și de aceea, împreună cu Ministrul de Finanțe, am discutat despre un nou program. În cazul IMM Invest Plus, pe cadrul temporar de ajutorare a firmelor care sunt afectate în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Comisia Europeană ne-a notificat că a fost prelungit până la sfârșitul anului 2024. Probabil că în septembrie, după ce vom avea această rectificare de 5 miliarde, vom notifica la Comisia Europeană un nou program IMM Invest, cu noi facilități, care să corespundă adevăratelor nevoi ale mediului de afaceri.  Anul viitor vom avea 12 programe, pe care noi deja le-am propus Guvernului și sperăm ca ele să fie aprobate cât mai repede. În acest moment avem programul Start-Up Nation. Noi garantăm 80% din creditul punte. Este un program foarte important pentru mediul de afaceri. Deja am aprobat în acest moment un număr de 1087 de astfel de garanții. Totalul valorii finanțării este de 213 milioane de lei, iar Fondul Național de Garantare a garantat cu 80%, adică 171 de milioane de lei. În această perioadă, iunie, iulie și august, noi am finanțat 6000 de IMM-uri, care se adaugă celor 7000 de pe IMM Invest.  Start-Up Nation este foarte important pentru mediul de afaceri, pentru că tinerii întreprinzători beneficiază de o alocație nerambursabilă de 200 de mii de lei. Nu au nicio garanție, iar pentru a-și face cheltuielile trebuie să apeleze la un credit punte sau surse atrase. Nicio bancă nu te poate credita, atâta timp cât nu are garanție. Conform Comisiei Europene, pentru Start-Up, comisionul este de 3,67%. Noi am reușit să scădem la 2,3%. Noi garantăm un credit mediu de 500 de mii de lei, fără ca start-up-ul să vină cu absolut nimic. Sunt peste 10 mii de planuri de afaceri aprobate. Noi aprobat deja 10%, bani care sunt deja în economie și ne așteptăm ca până la sfârșitul lunii octombrie să închidem toate aceste 10.000 de afaceri."  a precizat acesta. 

Mai multe, în materialul video de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272