REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

După 9 ani de proces, Mazăre şi Constantinescu, condamnări cu SUSPENDARE în Dosarul Retrocedărilor

După 9 ani de proces, Mazăre şi Constantinescu, condamnări cu SUSPENDARE în Dosarul Retrocedărilor

Replica API 11 iulie 2017 | 00:00 559

Iată ce a decis Curtea de Apel Bucureşti – lista completă a celor condamnaţi sau achitaţi!

Iată ce a decis Curtea de Apel Bucureşti – lista completă a celor condamnaţi sau achitaţi!

Radu Mazăre/ Nicușor Constantinescu

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunțat luni, 10 iulie a.c., în dosarul în care fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, este judecat alături de alte 36 de persoane în dosarul retrocedării plajelor și unor terenuri din Constanța. Fostul primar, Radu Mazăre, a primit 4 ani cu suspendare, Nicușor Constantinescu 3 ani cu suspendare, iar Cristian Borcea a fost achitat.

Sentinţa a fost amânată de 7 ori Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, în 23 iunie, să amâne din nou pronunţarea în acest dosar, pentru a şaptea oară, pentru 7 iulie. Instanţa a încheiat în 7 aprilie dezbaterile în dosarul retrocedării plajelor din Constanţa, care se judecă de aproape nouă ani la Curtea de Apel Bucureşti. La ultimul termen al procesului, Radu Mazăre a spus că speră ca "expunerea media" şi "încărcătura publică a procesului maraton" să nu afecteze soluţia dată de către magistraţi. De precizat că avocaţii lui Radu Mazăre au cerut achitarea acestuia, pe motiv că retrocedările s-au făcut în baza votului dat de reprezentanţii Consiliului Local Constanţa, iar Prefectura nu a avut obiecţii în urma votului.

„SP.148/F I.Constată că legea penală mai favorabilă este Codul penal de la 1968. În temeiul art.396 alin.1 şi 2 Cpp, art.132 din Legea nr.78/2000 rap. la art. 2481 Cp cu aplic. art.41 alin.2 Cp şi art.5 Cp, condamnă pe inculpatul MAZĂRE RADU ŞTEFAN la pedeapsa de 4 ani închisoare (punctele "A","D", "E" din rechizitoriu). În baza art. 64C.p.-65 alin.1 lit.a şi b C.p. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, toate pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. În baza art. 861 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei aplicate sub supraveghere şi stabileşte un termen de încercare de 2 ani”, a decis Curtea de Apel București.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi.

Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice. Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.

Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale. Concret, între aceste terenuri figurează: terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan), terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele), terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.

Îndeplinirea defectuoasă, de către membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a soluţionării cererilor de restituire a constat în următoarele: încălcarea, în mod repetat a dispoziţiilor Legii 10/2001 şi a acelora care reglementează proprietatea publică a statului; confirmarea în acte a unor fapte nereale; atestarea ca aparţinând municipiului Constanţa a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (plaje şi faleze). Concret, inculpaţii au încălcat dispoziţiile Legii 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate, etc.

Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează : Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri” SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism”), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient” SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group” SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen.

Iată Minuta Curţii de Apel Bucureşti, LISTA COMPLETĂ CU CEI CONDAMNAŢI SAU ACHITAŢI:

Radu Mazăre, fost primar al oraşului Constaţa: 4 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al CJ Constanţa: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Constantin Racu, director al Direcţiei Administraţie Publică: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Ramona Dospinescu, directorul Direcţiei Patrimoniu: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Ion Marica, directorul Direcţiei Tehnic Investiţii: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Cristian Talpău, consilier juridic: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Nora Alina Chircă, consilier juridic: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Dan Miron, fost consilier municipal: achitat; Bogdan Ghiţulescu, consilier juridic: achitat;

Răsvan Mircea Tudorache, mandatar: achitat;

Paraschiva Barbu, interpus cumpărători de terenuri: achitat;

Basarab Popa, interpus cumpărători de terenuri: încetat procesul penal ca urmare a decesului;

Laura Maria Leşe, moştenitor: încetat procesul penal ca urmare a decesului;

Şerban Alexandru Octavian, interpus cumpărători de terenuri: achitat;

Nejloveanu Nicula, mandatar: achitat;

Ceacîreanu Mihai Sergiu, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Sandu Bogdan Gabriel, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Ene Daniel, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Georgică Giurcanu, mandatar: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Dragoş Săvulescu, mandatar: 3 ani cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 2 ani;

Jean Aurel Andrei, notar: achitat;

Cristina Budei, notar: achitat;

Viorel Pană, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Mihai Camboianu, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Cristi Borcea, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Valentin Gheorghe Ionescu, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Darie Ruxandra-Luminiţa, notar: achitat;

Elena Ştefănescu, moştenitor: încetat procesul penal ca urmare a decesului;

Puşcaşi Marius, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Puşcaşi Carmen, cesionar cumpărător de drepturi succesorale: achitat;

Sozanski Andrei, funcţionar Primăria Constanţa: achitat;

Graţiela Rusu, funcţionar Primăria Constanţa: achitat; Gabiela Radu, funcţionar Primăria Constanţa: achitat;

Claudia Cealara, funcţionar Primăria Constanţa: achitat;

Luminiţa Călătoru, funcţionar la OCPI Constanţa: achitat;

Silvia Stanciu, funcţionar la OCPI Constanţa: achitat;

Dima Alin Horaţiu, evaluator agreat de primăria Constanţa: achitat.

Curtea de Apel Bucureşti a menţinut măsurile asiguratorii dispuse de procurori în acest dosar şi au decis desfiinţarea mai multor înscrisuri. „Respinge acţiunea civilă a oraşului Năvodari, prin reprezentant legal, ca nefondată”, se mai arată în sentinţă. Decizia poate fi contestată cu apel la Curtea Supremă.

C.C., R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Constanta este nenorocita de clanul mazare , psd si cu binecuvintarea prea cinstitului mai marele bisericii constantene. Ce va fi si el achitat
1
0
O simulare de proces
1
0
avem justitie de tot rahatul uni isi iau banii degeaba tara da cacat am ajuns
3
0
Judecat 9 ani????.....pisica cu 9 vieti....9 minuni.....mi.e rau...
3
0
E asocist cu Dracnea la furaciuni in brasilia daia nu l baga la bulau pe mascarici ii toarna pe tonti
1
0
ha ha ha , la munca cu voi pe 1060 lei , sclavilor ! Eu plec in Brazilia cu fiicele voastre k sunt ieftine !
2
1
nu este definitiv,kovesy intra in acctiune nu cred ca-i lasa in pace
6
0
Normal trebuia sa intervina si repunerea in situatia anterioara a terenurilor.
4
0
increderea in justitia romana este zero, salariile voastre sa fie tot zero.
9
0
VREM CONTESTATIE LA COMISIA DE LA VENETIA!NU AVEM INCREDERE IN CCR;
10
1
traiasca ,partidul comunist roman !
5
0
Nu este bine sa doresti raul cuiva, dar Mazare, Constantinescu si gasca lor de penali au ruinat Constanta si merita multi ani de puscarie. Traim insa intro tara in care milioane de idioti voteaza pt ca.....lasa-i mama ca uite, se mai gandesc si la noi, ne-au marit pensiile si alte asemenea cretinisme. Babe si mosi indroctinati ai pcr si acum, ai psd, tineri aroganti dar prosti facuti gramada, astia au facut posibil raul absolut care ne conduce, ne sfideaza si ne ruineaza generariile viitoare. Rusine si prostimii si nemernicilor care profita de ei. Sa speram ca macar Dumnezeu nu doarme....
17
0
Vreau sa i vad pe cei care strigau in piata victoriei in iarna sau in fata primariei acum acum jos coruptia !!! Unde sunt acum sau unde este strada acum !!! Sau atunci unii agitatori au fost platiti ? Acum sa vedem strada , cati vin in fata primariei sa strige ca nu e corecta decizia sa pagubesti orasul Constanta cu 100 mil euro .
12
1
Popor de cacat,justitie de cacat,tara mafiota,asa ne trebuie! Acest popor isi merita soarta,ca stie numai sa plece capul,si nu are nici o pretentie de la viata!!!!!
18
2
NNedreptatea si complicitatea la nnerespectarea poruncii lui Dumnezeu;SA NU FURI!o data si odata ,tot va fi pedeppsita.Pinaatunci mincati beti si,,.banii nostri si ai parintilor nostri care cu sudoare ne am cistigat existenta!bucurati va si sfidati ne daca asta va satisface....pina intr o zi!
7
0
cativa aurolaci vor trebui saintre la puscarie - aia au facut retrocedari. primarul si consilierii au fost cinstiti. HUAAAAAAAA JUSTITIAAA ROMANA
14
0
LUATILE PENISURILE IN GURA VOI ASTIA DE SUB MINE TOATE SLUGILE.
1
16
Judecatori corupti, Justitie de kkt.Adika toti sunt nevinovati?Deci asa ceva nu se poate.
18
0
notarul jean aurel andrei se pare ca este sotul presedintei tribunalului Bucuresti . Neclaritati, intrebari ? Nu, atunci decizia e corecta....va dati seama citi au mincat ?????
17
0
Le-a "rupt chilotii" , raportat la pedepsele aplicate . Urmeaza pana la iccj sa se prescrie faptele.
12
0
Cica sa avem incredere in justitie.unu care fura fier ia cu executare.bravo domnilor judecatori.cate milioane ati primit?
23
1
O paiatza fericita.
15
2
Mazare se costuma in mascarici la tot felul de ocazii. Noi purtam costumul asta 24 din 24. Mascaricii propriilor noastre vieti si fraierii fraierilor.
17
2
Nu cred ,ce a fost asta?CIRC
20
0
Ce mai conteaza? Pana duminica Constanta a dansat la Neversea!
19
0
rusine justitiei acesti hoti au ajuns sa conduca tot, dat de pedeapsa lui Dumnezeu nu vor scapa.
25
3
Cu asa judecatori obedienti asa rezultate.In paralel vin cu o propunere.Sa fie contestate deciziile Curtii Constitutionale pesediste la Curtea de la Venetia.Ati inteles Ministerul Public?
23
1
Lepadaturile si criminalii trebuie impuscati imediat impreuna cu familiile averea confiscata in totalitate! Judecatorii deportati in Siberia impreuna cu familiile sau executati in piata publica ! Crima impotriva Romaniei si tradarea trebuie pedepsita exemplar ca in China !
18
1
Este ca nici nu au mancat usturoi ? Eu ca simplu cetatean care imi este teama chiar sa tranversez prin loc nepermis, am o singura multumire : bine ca nu se cumpara NEMURIREA, ca altfel ma ofticam maxim. In rest ce sa zic , asa au hotarat judecatorii , care nu sunt acuzati de malpraxis , asa sa fie . Darrrrrr ... D-zeu dragutzu , nu doarme !
19
0
Suntem un popor de slugi si de oameni de nimic daca o mana de oameni au ajuns iarasi sa ne conduca dupa bunul lor plac si dupa propriile nevoi. Prostia acestui popor este infinita. BRAVO MAZARE, BRAVO JUDECATORI SI BRAVO PARLAMENT!!!! Da-i in pwla noastra pe ocnasi!
22
1
Slugarnicia politica dauneaza grav principiilor democratice ale unei tari. O lectie de moralitate prezentata tinerei generatii: furati milioane ca nu patiti nimic!!!
17
0
Justitie de tot rahatul!!!!
21
1
iar te iei de evrei , iar iei pula in gura . Cred ca iti place , ca sa ai umor , sugi pula lui nicusor .
2
23
Ma refer la salariatii din subordine, mai exact la oficiul juridic, cu mesajul: prostitutia profesionala dauneaza grav carierei. De luat, mira-m-as, dar avand incasat, un cazier, dracu ii mai ia.
9
0
Nu se poate asa ceva , super tare bravo tuturor judecatorilor pardon marionetelor sau circari , asistam la inca o mare bataie de joc pe bani publici si asa a ramas constanta fara multe terenuri nimic nu se intimpla in tara asta.
31
3
iata o decizie interesanta, foarta grea pentru ilustri nostri avocati ce sunt platiti cu salarii exorbitante din banii nostri, pensii pe masura spagilor si a deciziilor date in cazul hotilor, borfasilor, penalilor si pe deasupra raman si cu banii pe care, conform intelegerilor cu judecatorii, ca doar acestia isi pun pielea in saramura, ii fac fifti, fifti. In schim judecatorii se pot lauda ca si-au indeplinit norma bagand o batrana la puscarie pentru ca a vandut o legatura de verdeata la colt de strada, RUSINE JUSTITIEI DIN ROMANIA, ACESTIA TREBUIESC INLOCUITI DE URGENTA
24
4
Ma bucur pr radu!! Cum am mai zis nu face parnaie! Om mare pr constanta.
7
35
Asta este Romania in care traim, cei cu coaie sunt liberi.. care au furat din Romania, oamenii simpli bagati la parnaie.. sa va iau rasa in pula .. si toti judecatori plini de cacat.... muie ROMANIA, MUIE MAGISTRATI DE CACAT CUMPARATI .
38
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108