REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

E GROASĂ CU PESTA PORCINĂ! La Seimeni se intervine pentru uciderea porcilor bolnavi

E GROASĂ CU PESTA PORCINĂ! La Seimeni se intervine pentru uciderea porcilor bolnavi

Replica API 10 august 2018 | 00:00 644

În cursul zilei de joi, a avut loc, sub conducerea prefectului județului Constanța, Dumitru Jeacă, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie, în prezența primarilor unităților administrativ teritoriale din județ, subiectul de discuţie reprezentându-l pesta porcină africană.

Până la această dată, începând din 5 iulie 2018, au fost confirmate 27 focare de pestă porcină africană (PPA) în 8 localități (Vadu, Cheia, Dulcești, Istria, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova). Dintre acestea în localitățile Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Dulcești au fost întreprinse și finalizate toate acțiunile aprobate în Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA. Se acționează în prezent cu echipe de specialiști, cu suportul structurilor M.A.I. și M.Ap.N în Hârșova, Ciobanu și Gârliciu. Pentru asigurarea măsurilor de limitarea evoluției pestei porcine se acționeaza cu 7 filtre rutiere.

De asemenea, conform raportului prezentat de DSV-SA Constanța , în cursul zilei de joi s-a confirmat un nou focar de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimenii Mici și o suspiciune de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimeni. În condiţiile date, s-a dispus convocarea echipelor de evaluare, a celor de ucidere, acțiunea urmând să înceapă în data de 10.08.2018, ora 08.30 . Acestea au în sprijin forțe ale M.A.I și M.Ap.N. Totodată s-a dispus instituirea de filtre la căile de acces în/din localități. Pentru prevenirea răspândirii virusului, DSVSA a prezentat principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie luate de populație la nivelul localităților, unde există suspiciune de focar PPA .

Ce a transmis preşedintele CJC

Este foarte important ca deținătorii de suine să trateze apariția acestui virus cu maximă seriozitate și să conștientizeze gravitatea situației. Populația este sfătuită să respecte indicațiile autorităților sanitar veterinare. În toate localitățile județului au fost afișate informații privind modalitățile de prevenire și combatere a virusului pestei porcine. Totodată, au fost instalate puncte de control și dezinfecție.

„Îi rog pe cetățenii județului Constanța să fie conștienți de pericolul real pe care îl reprezintă acest virus. Solicit sprijinul și înțelegerea cetățenilor în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenție a răspândirii virusului, având în vedere gravitatea bolii. De asemenea, trebuie luate în calcul și consecințele economice generate de apariția și răspândirea acesteia. Mă voi implica activ și voi ține pemanent legătura cu primarii din județ pentru a acționa eficient în caz de nevoie. Fac un apel către toți locuitorii din județ să se informeze asupra virusului Pestei Porcine Africane și să raporteze orice suspiciune de îmbolnăvire” a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Potrivit specialiștilor, chiar dacă porcul este tăiat și carnea congelată și preparată după mai mult timp, virusul nu dispare. Astfel, populația este sfătuită să nu sacrifice în regim propriu animalele și să contacteze medicul veterinar în cazul în care animalele prezintă semne de boală. În plus, cetățenii sunt sfătuiți să nu hrănească animalele din curte cu resturi alimentare ce aparțin porcilor sacrificați, deoarece riscă să propage boala la animalele sănătoase.

Reamintim că la începutul acestei săptămâni mai mulţi locuitori din Seimeni au început să îşi taie porcii din gospodării! Oamenii nu vor ca autorităţile să le ucidă animalele şi să le dea în schimb, drept despăgubiri, doar câţiva lei, după ce luni seară s-au prelevat probe pentru confirmarea sau infirmarea Pestei Porcine Africane. În acest caz, încă se mai aşteaptă un răspuns în urma prelevării.

Citeşte şi: Suspiciune de PESTĂ la Seimeni: locuitorii îşi taie porcii mai ceva ca de Crăciun!

P.S., R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vorbesti in necunostinta de cauza!
2
0
dar de porcii ce ne conduc si care dauneaza grav sanatatii cum scapam?
2
0
la dulcesti nu sa confirmat ca ar fii infestati porci niste minciuni ia anpuscat pur si simplunu a fost analiza nu a fost cantar direct glont si groapa atata tot.sunt atea fonduri de vanatoare dece nu se ancepe de acolo masacrul???aaa sunt a oamenilor cu bani!!! COSMIN DYP, PASA DE LA SIMPA TRANS ,JERCA NOTARUL ETC ETC
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218