REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.3° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Elevii Școlii nr. 12, în pericol! Gardul ar putea să se prăbușească în orice moment

Elevii Școlii nr. 12, în pericol! Gardul ar putea să se prăbușească în orice moment

Replica API 29 ianuarie 2019 | 09:05 509

Cade și tencuiala clădirii!

Cade și tencuiala clădirii!

Sistemul de educație din România este la pământ, la fel ca și sistemul de sănătate. Majoritatea şcolilor sunt construite înainte de 1970, uneori chiar cu mult mai mult timp în urmă, ceea ce face ca starea să pună în pericol, atât elevii, cât și cadrele didactice. Înscrisă în tradiţia învăţământului din spaţiul dobrogean, Şcoala Gimnazială nr. 12 "B.P. Hașdeu" este una din cele mai vechi unităţi din Constanţa, fiind înfiinţată în 1879-1880. De câțiva ani de zile, conducerea unității de învățământ bate la ușile Primăriei Constanța, solicitând ajutor financiar în vederea schimbării gardului, vechi de zeci de ani, dar și pentru reabilitarea fațadei clădirii. Cu noroc, până acum, bucățile care se pot desprinde din clădiri nu a au făcut victime. De fiecare dată, au primit același răspuns: ”Nu sunt fonduri”. Directorul Adelina Osca speră și anul acesta la o minune.

„Am trimis mai multe adrese adrese către Primăria Constanţa pentru a ne sprijini să refacem gardul. De cel puțin trei ani ne confruntăm cu această problemă. De fapt, trebuie să-l schimbăm, pentru că este foarte vechi, pe alocuri e deteriorat, nici baza nu mai este bună. Ni s-a răspuns că bugetul nu a permis să intrăm pe o listă de reabilitare. Nu pot să știu ce priorități au alte școli, poate sunt mai grave problemele. Am primit bani pentru utilități, dar investiția pentru schimbarea gardului este destul de mare, undeva la 300-400 mii de lei”, a declarat, pentru Replica, directorul Adelina Osca. Gardul nu este singura problemă gravă care ar trebuie remediată urgent, ci și fațada clădirii. Cad bucăți din tencuială astfel că, oricând, un elev ar putea fi rănit. ”Este destul de periculos pentru copii... Din fericire, n-a fost niciun incident până acum. Avem grijă. Dar, tot cad bucățele din tencuială, noi le-am mai dat jos în weekend, în vacanțe...”, a continuat directorul. De precizat faptul că o nouă documentație a fost transmisă la Primăria Constanța, în urmă cu două săptămâni, iar conducerea unității de învățământ speră ca, anul acesta, administrația locală să considere prioritară siguranța elevilor de la Școala B.P.Hașdeu și să acorde fondurile necesare în vederea reabilității fațadei clădirii și schimbării gardului care, oricând, ar putea să se prăbușească pentru elevi. ”Am depus documentația și sperăm ca, anul acesta, să primim banii necesari”, a conchis Directorul Școlii Gimnaziale B.P.Hașdeu.

"Siguranța elevilor trebuie să facă parte dintre principalele noastre preocupări, însă, în multe cazuri, se dovedește ca acest obiectiv nu este pe lista priorităților actualei administrații publice locale. Un exemplu concret este situația de la școala B. P. Hasdeu - nr.12 unde exista riscul ca gardul școlii sa se prăbușească, în cel mai nefericit caz, peste un elev. În calitate de membru în Consiliul de Administrație al acestei școli mi s-a adus la cunoștință că problema a fost semnalată încă de acum 3 ani în mod repetat de către conducerea școlii prin adrese către primărie, fotografii, devize de calcul privind costurile estimative de înlocuire etc., însă tot ceea ce s-a primit drept răspuns au fost doar amânări. Anul trecut a existat o încercare de alocare a unei sume pentru soluționarea acestei probleme, dar totul a fost anulat în ultima clipă deoarece a fost necesară redirecționarea sumei către alte priorități. După acest episod nu s-a mai revenit. Sunt convinsă că probleme similare se regăsesc la multe dintre școlile din Constanța și de aceea cea mai bună soluție este reinventarierea tuturor problemelor și soluționarea lor în funcție de gradul de risc și gravitate. Siguranța copiilor înseamnă mai mult decât paza în școli. Câteva acțiuni de prevenire, cum ar fi reparația unui gard, pot împiedica tragedii", a declarat, la rândul său, consilierul local municipal Cristina Văsii.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Normal ar fi ca toata aparatura cumparata de parinti sa fie transferata cu proces verbal la clasa a V-a, elevii bucurandu-se in continuare de aparatura cumparata
1
0
Este o scoala cu multe pretentii financiare. Pentru invatamantul primar parintii cotizeaza considerabil:laptop,retroproiector, flipchart ...raman ale doamnei in clasa a patra ! Ar trebui canalizati acesti bani si catre confortul exterior,nu numai cel interior .Nu credeti?
4
0
Daca e asa bine ca profesor de ce nu te faci si tu ? Muncesti 7 luni pe an si primesti o gramada de bani salariu. Mergi si stai 7 ore intr-o clasa , cu 30 de elevi , foarte cuminti in ziua de azi , sa vezi cum te simti dupa alea 7 ore .
8
0
la lic george calinescu este jale cu acel gard..poarta principala este loc de urinat..este dispusa fix la 1 metru de o strada circilata intens de masini..practic intrii de pe strada in liceu.masinile fac slalom printre copii..directorul o sa raspunda cand o sa se intample ceva..asa e normal.dar oricum e haos in liceul ala..ce a fost si ce a ajuns..profesorii vor salarii marite..ptr ce? muncesc 7 luni pe an...
0
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272