REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
17.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Eliminarea pensiilor speciale. Grefierii, un nou protest; și angajații ANAF au ieșit în stradă

Eliminarea pensiilor speciale. Grefierii, un nou protest; și angajații ANAF au ieșit în stradă

Replica API 21 decembrie 2019 | 01:11 519

Angajații ANAF, solidari cu grefierii! La solicitarea și în reprezentarea a peste 6000 de membri de sindicat - personal auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT - care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție, luând act de aprobarea în ședința Guvernului României din data de 18 decembrie 2019 a proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri fiscale și bugetare, ANAF a emis un comunicat de presă prin care anunță organizarea unui protest.

”Constatăm, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuție drepturile salariaților din sistemul de Justiție, măsurile nefiind discutate cu organizațiile sindicale și profesionale din sistem, cu atât mai mult, nu deținem nicio informație referitoare la draftul proiectului de act normativ.

Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net.

Precizăm faptul că, în prezent, deși sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizația de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

Mai mult, Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limitează suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%.

În această situație, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci și prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiție în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică și spor confidențialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deși prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 și 1000 lei.

Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare mențin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreționar și nu unitar (cum este cazul plății orelor suplimentare efectuate, de exemplu), față de alte inechități salariale nesoluționate până la momentul de față - acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor și calculul greșit al coeficienților de ierarhizare prevăzuți în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar.

Prin urmare,

Având în vedere intenția Executivului de a-și asuma răspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui „cadou de Crăciun” salariaților din sistemul de Justiție va conduce la blocarea efectivă a activității în instanțe și parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioadă determinată.

Luând act de protestul spontan al colegilor personal auxiliar de specialitate din instanțele și parchetele din București de azi, 19 decembrie 2019,

În virtutea dreptului constituțional la liberă exprimare și în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizațiilor noastre sindicale și profesionale,

Față de locul și rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiție, dacă Guvernul României își va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat și a proiectului de modificare și completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere reală cu partenerii de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv. Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă înțelege să declanșeze altă formă de protest

Vineri, 20 decembrie 2019, începând cu ora 11:30 – ieşire în faţa instanţelor şi a parchetelor în timpul întâlnirii cu Ministrul Justiției, închiderea arhivelor și a registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată.

Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmând ca după reluarea activității instanțelor și parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu inteleg de ce aceste sporuri se numesc pensie speciala sau pensie de serviciu. Si pe vremea lui Ceausescu au existat sporuri. Acum se exagereaza cu aceste sporuri. A mai ramas sa se ia spor si pentru zgomotul pe care il fac avioanele care trec pe deasupra tribunalului. Sunteti penibili !!
4
0
Ia mai informeazate ma si spune daca exista firme cu capital privat in Romania si cati oameni lucreaza la privati,sau si tu esti unul de la stat caruia munca la patron ii pute.
2
0
despre privata din fundul curtii ,,aia de la tara...privata unde nici hartie n-ai sa te stergi??despre ce privata vorbiti...sa muncesti la...privat...privata...nu inteleg??
2
1
Acolo sa ramineti unde ati iesit. Nu va mai saturati. Rusine sa va fie.
4
0
Sa furi,sa minti,sa inseli,sa cumperi diplomele pe spaga,sa te culci cu sefimea,sa torni cui trebuie,sa nu ai pic de caracter,sa gasesti un post cald si bine platit, intotdeauna numai la stat ,din care sa te pensionezi dupa numai 20 de ani de ,,munca,, si spagi. Asta e idealul acestor mizerii umane care nu au protestat niciodata pentru democratie,stat de drept,libertate,dreptate sociala.....au protestat mereu pentru propriul burdihan si au dispretuit total fraierii cinstiti care muncesc si au principii.
10
0
la cules de capsuni cu voi daca nu va convine locul de munca
10
0
Plin de make prosti peste tot la stat afara cu branzari puturosi
10
0
Baaa, uitati-va la foto - peste 60 la suta dintre cei care protesteaza pe scari sunt makis. Eu chiar m-am saturat de ei ! Afara cu ei.
15
1
Pensii nesimtite, da-tii afara din system, sa munceasca la privat. Ajunge cu cersitul cat muncesti atat mananci. Noi la privat ar trebui sa luam aceleasi pensii. Si-asa a-ti votat PSD tradatori de tara. Sunteti de fapt niste copiatoare nu ganditi numai copiati motamo.
23
1
... nu a iesit in strada pentru grefieri. MARIAN EMILIAN - PRESEDINTE SINDFISC A IESIT PENTRU GREFIERI.
7
0
pennnsie speciala va rog ..stres la bloc
10
1
de avocati ,judecatori, magistratii lui peste hamsi!bani multi pentru ce? unu nu pleaca in afara,stau aicea ...speciali!
16
0
pt astia frecatorii de menta la stat propunem salariu minim pe economie
18
2
Ce mare munca fac, dupa ce le vine dosarul instrumentat gata de catre politist care face toata munca si au pensii de 200-300 milioane
23
0
V-ati superoriozat pe la batranete ,pe la Spiru si Saguna ca va dadeau out din sistem,si acum vreti pensii speciale. Baaaa, stand bay!
21
0
Nu este drept ca cei care au luctrat pe santiere in consitii minabile sau in siderurgie ori in atatea alte domenii atat de grele de unde nu au luat spagi sa aiba pensii mizerabile si magistratii care au stat bine mersi la caldurica si nu s au limitat niociodata la salarii sa aiba pensii colosale Mai putin tupeu mai multa modestie si ganiti va si la altii ca nu sunteti doar voi Bavo PNL Am incredere si sper ca biata tara bogata sa revina la normalitate
28
1
Asa Organe foote rezistentii sa faca ochii precum melcul, sa invete sa voteze corect data aviatoare!
1
10
Singurul partid cu "sange in instalatie" , care a luat taurul de coarne , si vrea sa corecteze niste inechitati salariale , in comparatie cu marea majoritate a oamenilor care muncesc cinstit !!
23
8
Nu voi erati cu m..e PSD.
14
8
si sa le aruncam cate o moneda de 10 bani macar , "milogilor" astia care cersesc bani , pe scari.
23
0
Votati ohanis.!!! Rau cu PSD, dar si mai rau cu PNL.
13
15
Fir-ati ai dracului de prosti si puturosi cu pensiile voastre speciale!!!
22
2
O tara de asistati social de pensionati inainte de vreme, de pensii speciale, de pensii de serviciu, de gratuitati pe diverse mijloace de transport, Gratuitati ... prime... drepturi. Noi ceilalti ne-asistatii ce facem? Noi suntem oamenii inferiori care "nu muceste si nu stie carte" adica inginerii, economistii, meseriasii, "putorile" din vanzari etc etc... Noi astia nu muncim nu suntem importanti???. Tara de rahat.
31
3
Mergeti ma desteptilor la sediul PNL si adceti multumiri marelui Hutuca.Va meritati soarta.Nu voi va bucurati ca ati scapat de Ciuma Rosie?Ia de aici cu Holera Galbena.
19
13
Hotilor.Tupeu si nesimtire.Isi bat joc de oameni la ghiseu
18
0
Si cand amenintati si sechestrati cu ZIP Escortul, cetatenii platitori de taxe care va injurau ca sunteti incompetenti si nu sunteti capabili sa gasiti o suma de plata in sistem cum era?
19
1
daca nu le convine sa plece din sistemul de stat. sa se angajeze in sistemul privat sau sa plece in strainatate sa lucreze. doar branza din cursa de soareci e gratis, cum zicea un celebru politician, nu de nationalitate romana.
28
0
bai dar multi mai sunt beneficiarii de pensii speciale,le-au masit un nume pensii de seviciu sau asta se refera strict la cei care au si leafa si au si pensie,oricum legea in romanica este facuta de hoti in folosul talharilor
23
0
Care desfiinteaza pensiile speciale are votul meu pe viata! Nu va e rusine? Vreti extra pensii,cotizati la fond privat!
30
1
La mu13 pensii speciale!! Asta e salariul, nu va convine sunt multi care va pot lua locul maine! Ca la patron! Pensia in functie de cat contribuie fiecare!
29
0
cu dosare masluite sau facute pe genunchi de bulangii de la parchetul connstanta sa ma fac cu BOLTA pe voi si cei care le -au facut.la cacat cu toata justitia de CACAT din romania.
22
0
Ma doare in pwla de pensiile speciala ale grefierilor.
20
0
Dar ce munca grea au grefierii, de vor pensii speciale? Slava domnului au niste salarii colosale.....
33
3
Oameni speciali , pensii speciale .
2
18
Nu va convine,Dati-va demisia!!! pariu ca nu o va face nici unul? Pleaca ciinele de linga macelarie? Desfiinatti pensiile speciale!Cit ai muncit,atita iei,aceeasi lege pentru TOTI!!!!
45
5
nu ati votat voi ma carnatilor guvernul vostru acum la ce cacat va plangeti ca va taie salariile, e lapte si miere acum cu pnl si presedintele vostru si guvernul vostru ... lasa ca e bine vine si toata diaspora inapoi ca se taie salarille fute0va0n0cur de prosti, cat de prost sa fi baaaaa sa votezi sa iti mearga mai prost !!!
17
15
moro-anagnos
3
0
Conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase...chiar am luat-o razna!
33
1
Bai javrelor daca voi inpreuna cu colegi vostri care fac parte din justitie ar fi dat pe parcursul anilor decizii corecte atunci POATE aveati dreptate,dar justitia din romania si-a construit in timp o proasta reputatie dupa ce a facut scapati o gramada de mari infractori. Si ce scoala aveti voi ma pentru ca aveti salarii mai mari decat doctori aia care taie omul il repara si il trimite acasa vindecat doar cu o cicatrice.NU VA CONVINE PLECATI ACASA,SA VEDEM APOI CINE PLANGE DUPA VOI,dati-va demisia si apucativa de facut afaceri in mediul privat sau angajativa la patron.
37
1
Au devenit judecatorii, procurorii si personalul adiacent din justitie. Cu un tupeu neimaginabil isi apara privilegiile, sporurile nemeritate si pensiile care depasesc zeci de ori pensia unui inginer care construieste poduri, medici care salveaza vieti, profesori cu experienta, metalurgisti, asistenti medical expusi la infectii cu HIV si soldati care au luptat in Afghanistan. Marii lenesi din justitie au nevoie de stimulente financiare ca sa-si apere independenta si sa nu fie corupti. Lasa fara salarii si pensii nesimtite si daca calca pe bec, la puscarie, la fel ca restul populatiei.
41
3
Aveti o situatie precum mafiotii, beneficiati de protectie, cereti mita legalizata, nu va vedeti decat interesul vostru, cum sa furati, cum sa inselati, cum sa protejati, cum sa albiti, cum sa , cum sa. vai de tara asta, vai de noi, vai de copii vostri, vor beneficia e blestemele noastre.Din pacate ei cu blestemele si Bentley, noi cu nedreptatea si saracia.
33
1
speciali. Veniturile speciale sun un soi de mita. Nu avem spitale nu avem drumuri nu avem scoli dar avem o multime de speciali. Suntem un stat bananier. Pentru binele acestei tari trebuie pus capat acestor venituri speciale.
39
3
Grefierii au tupeu, cu ce sunt speciali, au salariu de 7000 lei, secretarele din institutii publice castiga 2500 lei. Bine ca am scapat de PSD.
37
4
De ce vreti voi pensii speciale? La ce pericol sunteti expusi in timpul serviciului? Voi nici de gripa nu va imbolnaviti ca aveti 24 grade in birouri iarna si 21 grade vara. Aveti salarii care pleaca de la 1400 euro in sus. Nu va ajung pensii care pleaca de la 700 euro in sus? Va deranjeaza cineva dupa orele de program si nu sunteti platiti? Mars la munca! Singurii care au dreptul la pensii speciale sunt cei care lucreaza operativ in MAN MAI SRI SIE ANP.
38
7
Plecati din tara cu tot cu judecatorii spagari daca nu va convine
45
0
nici o problema, mergem in instanta si ia ghici, vom castiga, hahaha
14
20
Afara cu pensionarii care beau cafele prin companiile de stat pe bani publici si nu lasa tinerii sa lucreze in tara. oug urgent
41
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212