REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Este Liceul Tehnologic Poarta Albă în pericol de desființare?

Este Liceul Tehnologic Poarta Albă în pericol de desființare?

Replica API 25 decembrie 2018 | 00:00 1430

Anul școlar 2018 – 2019 a venit cu pierderea titulaturii de „colegiu”, iar în ultimii ani au promovat examenul de Bacalaureat doar câțiva dintre elevii înscriși. „Surse” din rândul cadrelor didactice spun că unitatea școlară se îndreaptă către desființare, mai ales că nici nu ar mai avea prea multă căutare în rândul elevilor. De altfel, nu ar fi singura unitate din județul nostru cu această soartă. Prof. Mariana Popa, directorul liceului, a afirmat pentru „Replica de Constanța” nu numai că nu există pericolul închiderii școlii, ci că sunt planuri pentru renovarea ei în viitorul apropiat.

Liceul Tehnologic Poarta Albă este una dintre cele șapte instituții de învățământ din județul Constanța care și-a pierdut titulatura de „colegiu” începând cu anul școlar 2018/2019. Decizia Ministerului Educației a fost luată după ce s-a constatat că unitatea școlară nu mai îndeplinea criteriile impuse pentru această titulatură. Promovabilitatea scăzută la examenul de Bacalaureat, una dintre condițiile impuse, a fost unul dintre motivele retragerii acestei titulaturi. De exemplu, în urma celor două sesiuni de Bacalaureat din 2018, din cei 69 de elevi înscriși la examen, au promovat 13 elevi. Majoritatea elevilor înscriși nici nu s-au prezentat la acest examen... Iar în condițiile în care unitatea școlară ar fi trebuit să aibă o promovabilitate de peste 70%, nici nu este de mirare că respectivul criteriu nu a fost îndeplinit.

„În ceea ce privește pierderea titulaturii de colegiu, nu suntem singura unitate școlară care am pierdut acest titlul. Conform Ordinului nr. 3732 din 20 mai 2013, pentru menținerea titulaturii/acordarii denumirii de colegiu național sau colegiu, odată la cinci ani unitățile școlare trebuie să depună la inspectoratul școlar o fișă de evaluare/autoevaluare, însoțită de documente care atesta îndeplinirea cumulativă a acestor criterii”, a afirmat prof. Mariana Popa, directorul Liceului Tehnologic Poarta Albă pentru „Replica de Constanța”.

În aceste condiții, zvonurile din rândul cadrelor didactice care vorbesc despre pericolul închiderii unității din comuna Poarta Albă s-au întețit. Mai ales că, spun aceleași surse, în ultimii ani a scăzut drastic numărul elevilor înscriși.

Conducerea Liceului Tehnologic „Poarta Albă” neagă vehement zvonurile privind o posibilă desființare.

„Avem un număr de 511 elevi înscriși în anul școlar 2018/2019, neexistând pericolul închiderii liceului. Calificările profesionale ale claselor de liceu, existente în momentul de față, sunt: Tehnician în agricultură, Tehnician ecolog și protecția calității mediului și Tehnician hidrometeorolog”, a adăugat prof. Mariana Popa.

De asemenea, la nivelul unității școlare se derulează programe în vederea prevenirii abandonului școlar și a creșterii promovabilității la examenele de final de an. „Liceul Tehnologic Poarta Albă, din luna septembrie 2018, este beneficiarul Proiectului privind Învațământul Secundar ( ROSE)- Schema de granduri de pentru Licee cu titlul ‟Numai prin MOTIVAȚIE și SUSȚINERE vom reuși‟. Proiectul vine în sprijinul elevilor de liceu, având ca obiectiv reducerea abandonului în învățământul secundar și terțiar și creșterea ratei de promovabilitate a examenului de Bacalaureat”, a adăugat reprezentantul școlii.

Peste 3,2 milioane de lei vor fi investite în renovarea școlii

Mai mult, potrivit prof. Mariana Popa, nu doar că nu există pericolul închiderii, dar administrația locală se implică în întreținerea și reabilitarea clădirii imense în care liceul își desfășoară activitatea. „Primăria Poarta Albă a obținut aprobarea unui proiect finanțat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR), de modernizare și dotarea a liceului, în valoare totală de 3.237.645,99 lei.

Scopul proiectului este de a aduce clădirea în concordanță cu noile cerințe impuse, realizarea unui ambient și confort termic corespunzător, lucrările de reabilitare urmând a începe în primăvara anului 2019”, a afirmat prof. Mariana Popa.

Într-adevăr, capitolul unde sunt probleme, așa cum se întâmplă și în alte unități școlare, este cel al bugetului pentru salarii. „Costul standard per elev pentru anul 2018, nu acoperă cheltuieli cu personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar și nedidactic. Pentru ultimele două luni din an, am intrat pe rectificare bugetară pentru a asigura plata salariilor tuturor angajaților”, a mai afirmat prof. Mariana Popa.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La cioc batran cioban ce esti
0
1
De la acoperis se trage, ruda lu Delicote stie mai bine dosar de D N A..
2
1
Asta o sa faca dintr-un liceu vechi ca putorile astea din politica bolsevico-pesedista nici nu sunt in stare de mai mult.Masaj erotic, bai criminalilor. Bine ca v-ati dati pensii de mii de euro,bolsevicilor,panaramelor.
4
3
se renoveaza dupa care se inchide si se va folosii incinta pentru un club a rentierilor din puscarie care n-au scapat inca nici cu completul nici cu amnistia
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367