REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
18.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Evenimente tragice, la Constanţa: poliţiştii reamintesc şoferilor să RESPECTE legile!

Evenimente tragice, la Constanţa: poliţiştii reamintesc şoferilor să RESPECTE legile!

Replica API 5 octombrie 2017 | 00:00 226

Mai multe evenimente rutiere nefericite au avut loc la Constanța în această perioadă. Printre acestea îl amintim pe cel de la Medgidia, din 28 septembrie, când 3 persoane au murit și mai multe au ajuns la spital. Apoi accidentul în care un tânăr a murit la Olimp, după ce a intrat cu mașina în copac. Totodată, mai mulți șoferi au fost depistați băuți la volan, unii refuzând să fie testați cu etilotestul, pe când alții au fugit. Pe această cale, polițiștii reamintesc șoferilor că viața are prioritate.

Polițiștii au ținut să reamintească șoferilor faptul că una dintre cauzele producerii accidentelor de circulație o reprezintă conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Consumând alcool sau alte substanțe psihoactive, te pui în pericol pe tine, pe ceilalți participanți la trafic, dar riști să fii tras la răspundere contravențională, penală și , după caz, la plata unor despăgubiri civile, potrivit Poliției Române. ,,Conducătorii vehiculelor...sunt #obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier.” - articolul 38 din O.U.G. 195 din 2002. ,, Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistata ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii imbibației de alcool în sânge.” art. 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002. ,,Conducătorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testați în trafic cu un mijloc certificat care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive, li se recoltează obligatoriu mostre biologice.” - articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.

Nu e opțiune, ci obligație. Refuzul constituie infracțiune:

,,Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere… de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.” - articolul 341 din Codul Penal.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum a "cazut" stalpul din beton din fata primariei Mangalia de ce nu spune nimeni. Va dau eu 2 indicii: Sincai, Mercedes.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212