REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 14 Mai 2024
Anul XX Nr. 6729
16.4° Constanța Marți, 14 Mai 2024 Anul XX Nr. 6729
 

Exclusiv! Marinarul constănțean, ținut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! Video

Exclusiv! Marinarul constănțean, ținut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! Video

Virgil STOIAN 11 decembrie 2023 | 00:00 8531

Veste extraordinară pentru marinarii ținuți ostatici de rebelii Houthi, de pe nava Galaxy Leader! Potrivit informațiilor furnizate de Dorel Onaca, toți cei 25 de marinari nu se mai află pe navă, ci în siguranță, în portul Hudaydah, din Yemen. Ciprian Soare, marinarul român, care se afla pe navă a reușit să vobească cu familia lui, iar Dorel Onaca, expert Salvări Marine, împreună cu April Longley Alley, consilierul politic al trimisului special al ONU pentru Yemen, încearcă acum repatrierea celor 25 de marinari. Cunoscut pentru salvarea mai multor marinari din asemenea situații, Dorel Onaca a intervenit și în acest caz, la rugămintea soției marinarului român, în colaborare cu Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Exclusiv! Marinarul constantean, tinut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! VideoCiprian Soare, marinarul ținut ostatic

Pe 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar printre membrii echipajului se afla şi un cetăţean român. Ulterior s-a aflat că marinarul este Ciprian Soare, din Constanța, în vârstă de 29 de ani, de profesie electrician, care a fost contact să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria.

Exclusiv! Marinarul constantean, tinut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! VideoCiprian Soare și momentul atacului navei

După trei săptămâni de îngrijorare, atât din partea celor aflai pe navă, dar și de partea cealaltă, mai exact a familiei marinarului constănțean, iată că vin și vești bune. Replica a aflat că membrii echipajului au fost eliberați.

Expertul în Salvări Marine, Dorel Onaca: Marinarul român a vorbit acasă

Dorel Onaca, expert Savări Marine, a declarat, pentru Replica, că marinarii nu mai sunt ostatici, ei fiind în siguranță, departe de zona de conflict: ”În momentul de față, marinarii nu mai sunt pe nava Galaxy Leader. Familiile marinarilor de naționalitățile trebuie să știe că aceștia nu mai sunt ostatici. Familia marinarului român a fost deja anunțată. În urma solicitărilor, atât din partea Sindicalului Liber al Navigatorilor, cât și a soției marinarului români, am reușit acest lucru. Marinarii nu mai sunt pe navă, ei fiind acum într-o zona mai departe de port, într-o locație în orașul Hudaydah și sunt tratați decent. Marinarul român, Ciprian Soare, a vorbit acasă, este singurul care a vorbit acasă. Portul unde sunt ei acum, Hudaydah, este unul dintre cele mai mari ale Yemenului, la Marea Roșie.  ”

Exclusiv! Marinarul constantean, tinut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! VideoDorel Onaca

Onaca: Încercăm repatrierea marinarilor

Dorel Onaca, împreună cu April Longley Alley, consilierul politic al trimisului special al ONU pentru Yemen, sunt în tratative pentru repatrierea marinarilor: ”April Longley Alley, consilierul politic al trimisului special al ONU pentru Yemen, împreună cu mine, încercăm să facem posibilă repatrierea tuturor marinarilor, dar eu în special pe a românului nostru. În partea de nord a Yemenului sunt trupele Houthi, cu capitala la Sanaa,  iar în partea de sud sunt ceilalți cu guvernul la Aden, iar România neavând relații cu Yemenul e destul de dificil în privința extrădării. A mai existat o situație, cu un marinar care a fost găsit mort, lângă vapor, pe stabilopozi și s-a considerat că cineva din echipaj l-a omorât. Atunci au fost băgați toți la pușcărie. Din cauză că nu sunt relații diplomatice, este dificil din punct de vedere al discuțiilor oficiale, la nivel de guverne. Faptul că a reușit să discute familia lui Ciprian Soare cu el s-a datorat exclusiv viceministrului de externe de la ei, Hussein Aiezzi, care a făcut un gest umanitar, la rugămintea colegilor noștri marinari care lucrează în Yemen.

Exclusiv! Marinarul constantean, tinut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! VideoAdrian Mihălcioiu

Marinarii acum sunt in custodia celor de la Houthi. Noi acum încercăm repatrierea marinarilor. Marinarii au condiții decente și au ieșit din zona de conflict portuară. Familiile pot să stea liniștite pentru că marinarii sunt ok. Încercăm să găsim soluții pentru repatrierea celor 25 de marinari. Ei nu mai sunt sub incidența nici a armatorului nici a operatorului. Cei de la Autoritatea Portuară, armatorul și operatorul nu au discutat cu cei din guvernul lor, așa că nici ei nu știu că marinarii nu mai sunt pe navă. Noi am ținut legătura și cu Mihălciou  și cu Aurel Stoica de la SLN și am făcut în așa fel încât să fie bine. ” a încheiat Dorel Onaca.

Exclusiv! Marinarul constantean, tinut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! VideoScrisoarea adresată de soția marinarului Sindicatului Liber al Navigatorilor

Și soția marinarului din Constanța a transmis o scrisoare Sindicatului Navigatrilor, prin intermediul căreia îi cerea sprijinul.

Exclusiv! Marinarul constantean, tinut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! VideoScrisoarea SLN pentru Dorel Onaca

Mulțumiri celor care s-au implicat

Dorel Onaca a ținut să mulțumească celor care s-au implicat în această operațiune: ” Excelenței Sale Domnului Vice-ministru, HUSSEIN AIEZZI. Excelența voastră, domnule Ministru, vă rog să-mi permiteți să vă mulțumesc în numele familiei marinarului Ciprian Soare, pentru faptul că a vorbit cu familia la telefon. De asemenea, îi mulțumim domnului Mohammed Al-Dailami pentru sprijinul și implicarea sa. Cu stimă. Av.dr.ex Senator al României.  Constantin Dorel ONACA” a transmis aceasta. Totodată, Dorel Onaca a ținut să transmis mulțumiri și lui April Longley Alley, consilierul politic al trimisului special al ONU pentru Yemen, dar și lui Iulian Chifu, fostului consilier personal pe probleme strategice al prim ministrului Nicolae Ciucă, pentru implicare.

Exclusiv! Marinarul constantean, tinut ostatic de rebelii Houthi, a fost eliberat! VideoApril Longley Alley

În concluzie, marinarii de pe nava Galaxy Leader sunt în siguranță, încercându-se acum repatrierea lor. Ca și în alte cazuri, implicare autorităților române a fost inexistentă, și doar experienta și perseverența lui Dorel Onaca și a celor de la SLN a făcut ca marinarul român să poate vorbi cu familia și eventual să revină acasă cât ma curând.

Precizăm că la scurt timp după capturare, Forțele din Yemen au difuzat imaginile cu deturnarea navei pe care, iar materialul surprinde momentul în care militanții, folosind un elicopter, au coborât pe puntea vaporului, înarmați, pentru a prelua controlul navei.

Urmăriți imaginile în materialul Video de mai jos:

Video cu capturarea navei Galaxy Leader


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari Domnului Senator Dorel Onaca , nu degeaba Cornelui Vadim Tudor avea mare incredere in Dansul !
1
4
Auzi ba ce altii nu au mai fost arestati? Asta era fratele lu chioru de au fost atatea interventii?
3
2
bine că pe guvernanți i-a frecat grija de curveturile r*mânce islamizate din Gaza, in timp ce pentru marinar a trebuit să se roage soția sa fie băgat în seamă, în condițiile în care tot mapamondul văzuse sechestrarea navei de către jihadisti.
25
2
inainte, eram in bune relatii cu tarile arabe, multi au studiat la noi. ne priveau cu simpatie, acum....oricum romanii aflati in dificultate, nu au posibilitatea sa inchirieze o aeronava.
7
0
asadar rebelii houti ii stiu de frica lui dorel onaca, treaba e groasa !
13
0
Un pas înainte sper pentru eliberarea echipajului. Felicitări!
10
3

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407