EXECUTORIE! Universitatea Ovidius, obligată de instanță să plătească profesorilor un spor de 15 % din salariu
EXECUTORIE! Universitatea Ovidius, obligată de instanță să plătească profesorilor un spor de 15 % din salariu
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestProfesorii Facultății de Drept din cadrul Universității Ovidius Constanța au câștigat în instanță dreptul unui spor de 15 % din salariu! Este vorba despre profesorii: Cristinel Iftteme, Mihaela Rus, Raluca Andreea Trandafir, Adrian Stoica-Constantin, Marin Marilena și Alper Ramazan. În luna mai a.c., alți 66 de profesori și-au câștigat drepturile! Așa că, unitatea de învățământ superior este bună de plată.
Bugetarii care au obținut titlul de doctor vor beneficia de un spor de 15% la salariu, potrivit unei legi recent publicate în Monitorul Oficial, în 2016. Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor, indiferent de data obţinerii acestuia, beneficiază de un spor de 15% din salariul de bază/solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază/indemnizaţia de încadrare, dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care posedă titlul ştiinţific sau conducătorul instituţiei apreciază că pregătirea doctorală este utilă compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea persoana respectivă; nu a beneficiat de acordarea acestui spor sau nu i-a fost introdus în salariul de bază, potrivit reglementărilor legale anterioare, ca sumă compensatorie. Conducerea Universității Ovidius nu a ținut cont de aceste prevederi așa că, la începutul anului, mai multe cadre didactice din cadrul Departamentului de Drept și ai Departamentului Științe Administrative s-au văzut nevoite să acționeze universitatea în instanță. Este vorba despre: conf. univ. dr. Cristinel Iftteme, director Departamentul Științe Administrative, Mihaela Rus - Prodecan Facultatea de Drept si Stiinte Administrative, Raluca Andreea Trandafir - lector universitar doctor Departamentul de Ştiinţe Administrative, Economice şi ale Comunicării din Facultatea de Drept, conf. univ. dr. Adrian Stoica-Constantin, conf. univ. dr. Marilena Marin și asist. univ. dr. Alper Ramazan. La jumătatea lunii trecute, Tribunalul Constanța le-a dat câștig de cauză, obligând Universitatea Ovidius la plata drepturilor salariale. ”Admite acţiunea precizată formulată de reclamanţi prin Sindicatul Universitatii Ovidius, în contradictoriu cu pârâţii Universitatea Ovidius din Constanţa şi Ministerul Educației Naționale. Obligă pârâţii la calculul şi plata către reclamanţi a sumelor compensatorii reprezentând echivalentul sporului de 15% din salariul de bază lunar pentru titlul științific de doctor, începând de la data obţinerii titlului de către fiecare reclamant, dar nu mai înainte de data de 12.03.2015, până la data de 09.04.2015, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Obligă pârâţii la calculul şi plata către reclamanţi a sporului de 15% din salariul de bază lunar pentru titlul științific de doctor începând de la data de 09.04.2015, dar nu mai înainte de data obţinerii titlului de către fiecare reclamant, până la data de 01.08.2016, actualizat cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Obligă pârâţii, în solidar, la plata către reclamanţi a sumei de 2000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (onorariu avocat)”, se arată în minuta Tribunalului. Procizăm că decizia este executorie. Deși pârâtă a avut drept de recurs, până la această dată nu s-a înregistrat apelul.
Precizăm că nu este singurul dosar de acest gen înregistrat la Tribunalul Constanța. De exemplu, la finele anului trecut, aceeași instanță a obligat Universiutatea Ovidius la plata drepturile salariale, respectiv acordarea sporului de 15% din salariul de bază lunar pentru titlul științific de doctor, către 66 de cadre didactice. Instituția de învățământ a efectuat recurs, însă, în luna mai a.c., Curtea de Apel a respins apelul.
Mirela Sorina PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.