rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Exercițiile de respirație ajută la scăderea tensiunii arteriale?

5 minute de exerciții de respirație urmând o anumită metodă pot avea efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, la fel ca exercițiile aerobice, arată o cercetare provenită de la Universitatea Colorado Boulder.

Sursă foto: Shutterstock

Despre exercițiile de respirație s-a observat că le sunt utile în special persoanelor cu anxietate sau foarte stresate; efectuarea unor astfel de exerciții ajută la o mai bună gestionare a anxietății și a stresului. Se pare, însă, că anumite exerciții de respirație le sunt de folos și hipertensivilor, potrivit unor cercetări de la Universitatea Colorado Boulder, publicate în 2021 în Jurnalul Asociației Americane a Inimii, citează doc.ro.

Potrivit autorilor studiului, punerea la treabă a respirației doar cinci minute zilnic, printr-o practică descrisă ca „antrenament de forță pentru mușchii respiratori”, scade tensiunea arterială și îmbunătățește oarecum sănătatea vasculară, la fel ca (sau chiar mai mult decât) exercițiile aerobice sau medicamentele.

O tehnică veche de respirație poate fi de folos hipertensivilor

Studiul de față oferă cele mai puternice dovezi de până în prezent cum că manevra ultra-eficientă în timp, cunoscută sub denumirea de „instruire inspiratorie de înaltă rezistență a forței musculare” (IMST), ar putea juca un rol cheie în ajutarea adulților în vârstă cu boli cardiovasculare.

Se estimează că, la nivel mondial, peste un miliard de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani au hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că au un risc mai mare de atac de cord sau de accident vascular cerebral decât restul populației. Cu toate acestea, mai puțin de jumătate sunt diagnosticați și tratați.

Există o mulțime de strategii legate de stilul de viață despre care este dovedit că pot ajuta oamenii să își mențină sănătatea cardiovasculară pe măsură ce îmbătrânesc. Însă poate fi nevoie de mult timp și efort pentru a le pune în pratică, iar unele pot fi costisitoare și greu de accesat pentru anumite categorii de populație, afirmă oamenii de știință. Dar exercițiile de respirație se pot face în cinci minute în propria casă în timp ce persoana se uită la televizor, de exemplu.

Dezvoltată în anii 1980 ca o modalitate de a ajuta pacienții cu boli respiratorii critice să-și întărească diafragma și alți mușchi inspiratori, tehnica IMST implică inhalarea energică printr-un dispozitiv portabil care opune o oarecare rezistență. Inițial, atunci când au prescris această tehnică pentru tulburări de respirație, medicii au recomandat un antrenament de 30 de minute pe zi, cu rezistență scăzută.

Dar, în ultimii ani, oamenii de știință au încercat să afle dacă un protocol mai eficient din punct de vedere al timpului - 30 de inhalări pe zi la rezistență ridicată, șase zile pe săptămână - ar putea, de asemenea, să ofere îmbunătățiri ale performanțelor cardiovasculare, cognitive și sportive.

Pentru studiul de față, echipa de cercetare a recrutat 36 de adulți cu o stare bună de sănătate, cu vârste cuprinsă între 50 și 79 de ani, dar care aveau tensiunea arterială sistolică peste normal (peste 120 mmHG). Jumătate dintre participanții la studiu au făcut IMST de înaltă rezistență timp de șase săptămâni, iar jumătate au urmat un protocol placebo, în care rezistența a fost mult mai mică. Persoanele înscrise în studiu nu știau în ce grup se află.

Când a fost evaluat după șase săptămâni, la grupul IMST s-a observat că tensiunea arterială sistolică (numărul cel mai ridicat) scăzuse în medie cu nouă puncte, o reducere care o depășește, în general, pe cea realizată prin mersul pe jos 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână. Această scădere a tensiunii arteriale prin exerciții de respirație este, de asemenea, egală cu efectul unor regimuri medicamentoase care scad valorile tensiunii.

În plus, chiar și la șase săptămâni după ce au renunțat la practicarea tehnicii IMST, participanții au menținut în mare parte efectele acestei îmbunătățiri. Astfel, nu doar că exercițiile de respirație au fost mai eficiente din punct de vedere al timpului decât programele tradiționale de exerciții fizice, dar și beneficiile pot fi mai durabile, spun savanții.

La grupul de tratament s-a observat de asemenea, o îmbunătățire cu 45% a funcției endoteliale vasculare (capacitatea arterelor de a se extinde după stimulare) și o creștere semnificativă a nivelurilor de oxid nitric, o moleculă-cheie pentru dilatarea arterelor și prevenirea acumulării plăcii. Nivelurile de oxid nitric scad în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Markerii de inflamație și stres oxidativ, care pot crește și riscul de atac de cord, au fost semnificativ mai mici după ce oamenii au apelat la IMST timp de șase săptămâni.

Se poate spune, deci, că fost identificată o formă nouă de terapie care scade tensiunea arterială fără a oferi oamenilor compuși farmacologici, și la care oamenii aderă mai bine decât la exercițiile aerobice.

Rezultatele preliminare din același grup sugerează că IMST a îmbunătățit, de asemenea, unele măsurători ale funcției creierului și ale stării fizice. Și alte studii anterioare ale altor cercetători au arătat că exercițiile de respirație pot fi utile pentru îmbunătățirea performanțelor sportive.

Deși cercetarea nu arată exact cum anume o manevră pentru întărirea mușchilor respiratori ajunge să scadă tensiunea arterială, autorii studiului presupun că acele celule care acoperă vasele de sânge sunt cumva forțate să producă mai mult oxid nitric, permițându-le să se relaxeze.

Grupul de cercetare dezvoltă o aplicație pentru smartphone pentru a permite populației să facă exercițiile acasă folosind dispozitive deja disponibile în comerț. Cercetătorii mai spun că această practică nu este neapărat menită să înlocuiască exercițiile fizice, ci poate fi o opțiune utilă pentru cei care nu au acces la trasee de mers pe jos sau la centre de sport, ori au probleme cu activitățile aerobice din motive de sănătate.

Autorii studiului concluzionează că pacienții care iau în considerare tehnica IMST ar trebui să discute cu medicul curant despre acest tip de terapie pentru scăderea tensiunii arteriale, deși această metodă s-a dovedit extrem de sigur de practicat, nu durează mult și are potențialul de a ușura viața multor pacienți cu hipertensiune.

Într-un editorial care însoțește acest studiu, alți oameni de știință, care nu au fost implicați în această cercetare, au cerut mai multe investigații cu privire la nenumăratele beneficii pentru sănătate, inclusiv beneficii potențiale pentru sănătatea mentală, pe care această tehnică le-ar putea avea.

În ce constau exercițiile de respirație IMST

Inspiratory Muscle Strength Training (IMST) reprezinta o formă de antrenament fizic concepută special pentru stimularea diafragmei și a altor mușchi implicați în procesele de respirație, utilizând un dispozitiv portabil care oferă rezistență atunci când inspirați prin el. Aparatul arata ca un fel ca un puffer de astm care opune rezistenta, forțând mușchii să se contracte. Dispozitivele pot fi recomandate de către medicul pneumolog sau cardiolog.

În timpul antrenamentului IMST, oamenii respiră puternic printr-un dispozitiv portabil numit antrenor muscular inspirator, care oferă rezistență -similar gestului de a suge printr-un pai care ar opune rezistență dacă ar fi conectat la un vacuum, de exemplu.

Cum funcționează antrenamentul muscular inspirator?

- Incepeți cu un test pentru a va doză capacitatea proprie respiratorie

- Antrenamentul muscular inspirator se efectuează într-o poziție relaxată, preferabil așezată.

- Antrenamentele se fac de 2-3 ori pe zi, de preferință dimineața și seară.

- fiecare sesiune durează aproximativ 5 minute, în total ar fi un minim de 10 minute pe zi.

- Se recomndă mărirea timpului de antrenament pentru respirație continuu, la fiecare sesiune cu încă un minut

Programul IMST cu rezistență ridicată reprezintă un tip de intervenție sigur,ușor de realizat, necesar pentru îmbunătățirea tensiunii arteriale și a funcției endoteliale la pacienții de vârsta mijlocie sau vârstnici, cu tensiune arterială sistolică inițială peste normal.

Dispozitivele se găsesc onine sau la farmacii și pot fi utilizate pentru a redresa, îmbunătăți și menține capacitarea pulmonară și la pacienţii operaţi, pacienții post COVID sau alte afecțiuni respiratorii grave, fibroză pulmonară şi pacienţii cu BPOC (Bronhopneumopatie cronică obstructivă).

sâmbătă, 18 septembrie 2021735
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
'De ce nu te-ai vaccinat, mamaie?'- Răspunsul incredibil dat de o bătrânică de 80 de ani medicului de la Urgențe
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 oct 00:00SănătateHemoglobina mică poate avea beneficii pentru sănătate?

Despre hemoglobină se știe că nu trebuie să fie prea mică. Însă un studiu bazat pe două mari cohorte umane,...62

21 oct 00:00SănătateO aplicație ar putea detecta boala Alzheimer cu ajutorul conversațiilor telefonice70
21 oct 00:00SănătateChefirul: băutura magică pentru o digestie sănătoasă62
21 oct 00:00SănătateCe trebuie să știi despre alăptarea în „era COVID-19”

Faci eforturi pentru a te proteja pe tine și pe ceilalți de SARS-CoV-2. Urmezi toate recomandările, inclusiv...68

21 oct 00:00SănătateTătaru: Majoritatea populaţiei refuză vaccinarea, singura armă pe care o avem împotriva COVID-1959
21 oct 00:00SănătateMS a distribuit o nouă tranşă de Remdesivir în spitalele care tratează pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-263
21 oct 00:00SănătateCoronavirus - Dr. Hans Kluge: Marea greşeală, lipsa investiţiilor în sănătatea publică

Dr. Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, a subliniat marţi că niciun sistem sanitar n-a fost pregătit...58

21 oct 00:00SănătateValeriu Gheorghiță, întâlnire video cu omologul portughez: 'Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă'64
21 oct 00:00SănătateStudiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza59
21 oct 00:00SănătateINSP: Până pe 17 octombrie - 3.199 de cazuri confirmate cu varianta Delta a SARS-CoV-2

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat, marţi, că, până la data de 17 octombrie, au fost confirmate...59

21 oct 20:56SănătateBolnavii români de coronavirus REFUZĂ să fie transferați în Ungaria, ca să nu MOARĂ de foame598
21 oct 20:57SănătateAstraZeneca oferă primul tratament cu anticorpi care poate proteja pacienții vulnerabili în fața Covid-19398
Vremea
8.4°8.4° - 12.4° joi, 21 octombrie 2021
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 7.62 m/s
Presiune: 1022 milibari

Loto
6/4913241110618
5/4023142515521
joker2032335314
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 oct 00:00SportFotbal: Atacantul slovac Tomas Vestenicky a semnat pentru Dinamo

Atacantul slovac Tomas Vestenicky a semnat, marţi, un contract cu clubul de fotbal Dinamo Bucureşti până la finalul...65

21 oct 00:00SportNew York Knicks este în continuare cea mai valoroasă echipă din NBA

New York Knicks este în continuare cea mai valoroasă echipă din liga profesionistă nord-americană de baschet (NBA),...68

21 oct 00:00SportFotbal: Betis a câştigat în deplasare în La Liga

Betis Sevilla a învins-o pe Deportivo Alaves cu scorul de 1-0, luni seara, în deplasare, într-un meci din etapa a...62

21 oct 00:00SportGimnastică artistică: Maria Ceplinschi s-a calificat în finalele de la individual compus şi sol la Mondiale

Sportiva română Maria Ceplinschi, în vârstă de 16 ani, s-a calificat în finalele de la individual compus şi sol...81

Local
21 oct 00:00LocalDoi inspectori ANAF Constanța, REȚINUȚI pentru LUARE de MITĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în...11733

21 oct 23:59LocalConsultații și tratamente stomatologice gratuite pentru preșcolari, elevi și studenți!

Rețeaua de medicină școlară stomatologică a orașului nostru cuprinde 14 cabinete medicale care se află în...312

21 oct 23:59LocalPrimăria Năvodari acordă, și în acest an, tichete sociale de Crăciun!

156

21 oct 23:58LocalCoronavirus: Se suspendă cursurile cu prezență fizică la 5 unități de învățământ din Constanța

În cadrul CJSU, a fost votată, miercuri, 20 octombrie a.c. hotărârea nr. 150. Aceasta prevede aprobarea propunerii...544

21 oct 23:58LocalPoliţiştii, SEMNAL de ALARMĂ privind EMAIL-URILE de tip PHISHING

Phisingul reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum...275

21 oct 23:58LocalConsilierii au votat PROIECTE IMPORTANTE pentru județ

Consilierii judeţeni s-au reunit miercuri, 20 octombrie 2021, în şedinţă ordinară, pentru a dezbate şi vota cele...285

21 oct 23:59LocalPERCHEZIŢII la Sinoe! 165 de kilograme de peşte CONFISCATE de POLIŢIŞTI

În urma unor informații operativ-investigative, polițiștii Secției 5 Rurală Cogealac au pus în aplicare, la data...485

21 oct 00:00LocalANCHETĂ: Tânără PIPĂITĂ de COLEGI, pe HOLURILE LICEULUI Tehnic TOMIS!

Polițiștii Secției 3, în cursul zilei de marți, 19 octombrie, au fost sesizați cu privire la faptul că o elevă,...4511

21 oct 00:00LocalIMAGINE cu un puternic IMPACT emoțional, din Spitalul Județean CONSTANȚA!

36752

Politică
21 oct 21:29PoliticăMarcel Ciolacu s-a vaccinat cu doza a treia

Marcel Ciolacu a anunțat, pe Facebook, că s-a vaccinat cu doza a treia de ser anti-coronavirus. Liderul PSD și mai...165

21 oct 21:29PoliticăKlaus Iohannis cheamă partidele abia joi la consultări

Președintele Klaus Iohannis a convocat consultări cu partidele parlamentare joi, de la ora 11, potrivit...208

21 oct 21:29PoliticăCîțu: Soluția este un nou guvern format în jurul PNL

176

21 oct 21:28PoliticăCCR: O hotărâre a Parlamentului privind STAREA de ALERTĂ, neconstituţională

Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari -...1000

21 oct 21:28PoliticăCurtea Constituţională RESPINGE sesizarea Ancăi Dragu privind REMANIEREA miniştrilor

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu, privind...146

21 oct 23:29PoliticăLudovic Orban cere demisia lui Florin Cîțu de la șefia PNL

Ludovic Orban i-a cerut, miercuri, demisia lui Florin Cîțu de la conducerea PNL. Fostul șef al liberalilor spune...219

21 oct 21:30PoliticăKlaus Iohannis, DESFIINȚAT de George Simion: 'Și-a bătut joc și trebuie să plătească'

George Simion, copreședintele AUR, a avut un discurs dur în Parlamentul României, în care a criticat modul în care...416

21 oct 21:30PoliticăDiana Șoșoacă, show în Parlament: Pentru colegii de la USR spun jos masca!

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a dezlănțuit în Parlament. „Pentru colegii de la USR spun „jos masca!”, vă...285

21 oct 21:31PoliticăCiolacu vrea restricții pentru nevaccinați: 'Eu am un drept la viață'

1467

Interviuri
16 oct 00:08InterviuriDr. Constantin DINA: VACCINUL pe bază de ARN Mesager oferă cea mai mare PROTECȚIE! Video

Medicul Constantin Dina, consilierul personal al președintelui Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaţilor,...7098

16 oct 00:08InterviuriBOURCEANU, PNL: Am avut un primar Mazăre care se ocupa de Mamaia și un Făgădău care se BARICADA în BIROU! VIDEO

Septimiu Bourceanu, senator și președintele Organizației Municipale a PNL Constanța, este dezamăgit de ceea ce se...2579

8 oct 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Constanța va intra în CARANTINĂ de NOAPTE deocamdată, nu în LOCKDOWN! Video

8380

7 oct 00:07InterviuriLucian LUNGOCI, un posibil CANDIDAT la Primăria Constanța. VIDEO

Moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru dărâmarea Guvernului Cîțu a trecut, așa că premierul și miniștrii...1985

24 sep 23:56InterviuriCÎRJALIU: Ciobanu a CUMPĂRAT un SUV cu 3.000 de lei și l-a vândut cu 65.000 de lei! Video

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost prezent în studioul Replica, unde a discutat, în cadrul unui...4444

22 sep 00:03InterviuriDETALII INTERESANTE din CARIERA PROCURORULUI CRIMINALIST Zafer SADÎC! Video

4205

Monden
21 oct 00:00MondenCelebra artistă Christina Aguilera anunță lansarea unui nou single în limba spaniolă

Christina Aguilera a anunţat lansarea primului său single în limba spaniolă din ultimii peste 20 de ani, informează...67

21 oct 00:00MondenKanye West şi-a schimbat numele în mod oficial şi a devenit 'Ye'

Rapperul american Kanye West şi-a schimbat numele în mod oficial şi se va numi de acum înainte "Ye", informează...71

21 oct 00:00MondenEdiţia din 2021 a MTV Europe Music Awards va fi organizată în Ungaria în sprijinul comunităţii LGBTQ

71

21 oct 00:00MondenTatăl lui Meghan Markle i-a cerut fiicei sale să îi permită să îşi viziteze nepoţii

Thomas Markle le-a cerut luni fiicei lui, Meghan, şi ginerelui său, prinţul Harry, să îi permită să îşi...64

21 oct 00:00MondenRegizorul M Night Shyamalan va prezida juriul internaţional al Festivalului de Film de la Berlin

Regizorul şi producătorul M Night Shyamalan a fost ales să conducă juriul internaţional al celei de-a 72-a ediţii...58

21 oct 01:22MondenCorneliu Porumboiu, reacție în ancheta DIICOT în care este cercetat pentru spălare de bani

292

Mapamond
21 oct 00:00MapamondPreşedintele Nicolas Sarkozy, audiat ca martor în procesul privind sondajele suprafacturate

Tribunalul judiciar din Paris a ordonat marţi audierea fostului preşedinte Nicolas Sarkozy în calitate de martor în...60

21 oct 00:00MapamondTrei adolescenţi au fost arestaţi în Ţările de Jos sub suspiciunea că au împins un bărbat în faţa unui tramvai

Trei adolescenţi au fost arestaţi marţi în Ţările de Jos sub suspiciunea că ar fi responsabili de moartea unui...70

21 oct 00:00MapamondFBI a pătruns în locuința din Washington a aliatului lui Putin, Oleg Deripaska

72

Sănătate
21 oct 00:00SănătateCoronavirus - Dr. Hans Kluge: Marea greşeală, lipsa investiţiilor în sănătatea publică

Dr. Hans Kluge, director regional OMS pentru Europa, a subliniat marţi că niciun sistem sanitar n-a fost pregătit...58

21 oct 00:00SănătateValeriu Gheorghiță, întâlnire video cu omologul portughez: 'Toți oamenii vor fi vaccinați până la urmă'

Coordonatorul campaniei de vaccinare din Portugalia, viceamiralul Henrique Gouveia e Melo, i-a spus medicului Valeriu...64

21 oct 00:00SănătateStudiu: O simplă respiraţie poate transmite tuberculoza

59

21 oct 00:00SănătateINSP: Până pe 17 octombrie - 3.199 de cazuri confirmate cu varianta Delta a SARS-CoV-2

Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat, marţi, că, până la data de 17 octombrie, au fost confirmate...59

21 oct 20:56SănătateBolnavii români de coronavirus REFUZĂ să fie transferați în Ungaria, ca să nu MOARĂ de foame

Pare o glumă, dar nu e. Ungaria s-a oferit să acord asistență medicală pacienților români de pe secțiile ATI,...598

21 oct 20:57SănătateAstraZeneca oferă primul tratament cu anticorpi care poate proteja pacienții vulnerabili în fața Covid-19

398

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT