REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

EXPROPRIERI cu SCANDAL pentru BAZA AERIANĂ de la Kogălniceanu

EXPROPRIERI cu SCANDAL pentru BAZA AERIANĂ de la Kogălniceanu

Replica API 10 iunie 2021 | 00:52 6836

Un bărbat a chemat în judecată Statul Român prin Ministerul Apărării Naționale, solicitând instanței să dispună anularea parțială a hotărârii de stabilire a despăgubirilor. Aceasta a fost emisă de Comisia de verificare a dreptului de proprietate sau a altor drepturi reale. Este vorba de acordarea despăgubirilor pentru imobilele proprietate private care constituie coridorul de expropriere, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanuˮ. De fapt, bărbatul susține că prețul stabilit este prea mic.

Reclamantul, Alexandru F., a solicitat obligarea pârâtului la plata unei despăgubiri raportate la valoarea reală a imobilului expropriat, de 3 euro/mp, în echivalent lei, precum și la plata dobânzii legale penalizatoare aferente diferențelor de despăgubiri rezultate, calculate de la data rămânerii definitive a hotărârii, până la plata efectivă. În motivarea cererii, reclamantul a arătat că a fost titularul dreptului de proprietate asupra terenului extravilan arabil din cauză, actul de proprietate fiind dobândit prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1370/24.07.2013. Cu privire la legalitatea hotărârii contestate, reclamantul a precizat că pe această cale a fost stabilită suma de 104.242,60 lei, pentru terenul în suprafață de 4 hectare, valoarea despăgubirii fiind stabilită în Anexa 2 la H.G. nr. 23/2020, poziția 6162 prin raportare la valorile cuprinse în grilele notariale. A susținut reclamantul că înțelege să conteste categoric suma stabilită cu titlu de despăgubire, apreciind ca o justă despăgubire trebuie calculată prin raportare la valoarea de piață a terenurilor expropriate, sens în care a invocat mai multe dispoziții din Constituția României privind dreapta și prealabila despăgubire ce trebuie plătită în caz de expropriere. A concluzionat reclamantul în sensul că o dreaptă despăgubire nu poate fi raportată decât la valoarea de piață a imobilului expropriat, astfel încât să poată permite persoanei expropriate achiziționarea unei proprietăți similare.

Magistrații Tribunalului Constanța au analizat cererea și i-au respins-o, în martie.

Decizia nu a fost definitivă și, pe 8 iunie, a fost înregistrat apelul, care se va judeca la Curtea de Apel Constanța.

Precizăm că în aceeași situație se află mai multe persoane, dosarele aflându-se pe rolul instanțelor de judecată din Constanța.

Ce prevede Hotărârea de Guvern

Potrivit Hotărârii de Guvern (HG) 23/16.01.2020, numărul de imobile aferente suprafeței de 2.397,1001 ha și de persoane fizice și juridice care au în proprietate privată imobilele ce fac obiectul declanșării procedurilor de expropriere, respectiv numărul de imobile aferente suprafeței de 71,9876 ha și de persoane juridice care au în administrare imobilele aflate în domeniul public al comunelor Mihail Kogălniceanu și Lumina, precum și cele din domeniul public al statului sunt menționate în Rapoartele de evaluare imobiliară, întocmite de către un evaluator autorizat ANEVAR, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 25512010, cu modificările și completările ulterioare și ale normelor metodologice de aplicare a legii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 5312011, cu completările ulterioare, cuprinse cu documentația justificativă a prezentului act normativ.

Rapoartele de evaluare imobiliară au fost întocmite în scopul determinării sumelor individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național "Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu", având la bază expertizele întocmite și valorile actualizate de Camera Notarilor Publici Constanța pentru anul 2019, potrivit art. 111 alin.(5) din Legea nr. 22712015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

”Precizăm că terenul în suprafață de 2.397, 1001 ha care face obiectul declanșării procedurilor de expropriere în condițiile Legii nr. 25512010, cu modificările și completările ulterioare și ale normelor metodologice de aplicare a legii, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 5312011, cu completările ulterioare, este în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice menționate în anexa nr. 2 la prezentul act normativ”, se arată în HG.

Obiectivul de investiție imobiliară „lnfrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarmă 888 Mihail Kogălniceanu va cuprinde lucrări de construire clădiri și construcții cu instalațiile aferente, amenajări militare cu rol de protecție (baricade, biute etc.), împrejmuiri, drumuri și platforme, devieri de rețele existente și proiectare de noi rețele de apă, canalizare, termice, gaze etc., refacere și redimensionare de branșamente și redimensionare post de reglare-măsurare gaze. Investiția va fi structurată în obiecte care corespund anumitor zone funcțional-operaționale, astfel:

- Zona operațională și zona staționare aeronave și mentenanță aviație;

- Zona RSOM;

- Zona elicoptere;

- Zona sisteme de apărare aeriană cu baza la sol;

- Zona CARGO;

- Zona depozit muniții de aviație;

- Zona parc cu tehnică militară etc.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mr dorel daca te oboseai sa citesti articolul, observai ca respectivul teren a fost cumparat in 2013. Atunci a aflat cumparatorul de exproprieri? Respect pentru comentariul corect facut!!
0
0
hai ca miroase a branza..din aia cu aracet.
6
3
Nu cred asa ceva
3
2
nenorocit!!!
9
4
Din calcul rezulta ca ii da 5000 euro pe hectar. E pretul pietii. Pamantul nu e mostenit, l-a cumparat probabil pe 3 lei cand a aflat de expropieri
17
5
Astia vor sa se capatuiasca pentru trei generatii pe o ciozvarta de pamant mostenit
16
3
si cata bataie era sa cumperi teren in zonele alea, acum o luati....
9
3
2397 ha? Se muta america ?
18
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614