REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
9.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

"Făcătorul de văduve" - widowmaker: un tip de infarct miocardic fatal

"Făcătorul de văduve" - widowmaker: un tip de infarct miocardic fatal

Replica API 5 ianuarie 2022 | 00:00 842

Infarctul miocardic poate fi mortal, iar „făcătorul de văduve” sau widowmaker, așa cum îl numesc americanii, este unul dintre cele mai periculoase tipuri de evenimente cardiovasculare.

Sursa foto: Shutterstock

Un „făcător de văduve” este un tip de atac de cord cauzat de un blocaj în totalitate, al unei artere importante: artera descendentă anterioară stânga. Acest tip de infarct mai este uneori numit și obstrucție totală cronică a acestei artere coronare, scrie doc.ro.

Artera descendentă anterioară stânga transportă sângele către inimă, astfel încât mușchiul inimii să primească oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Dacă această arteră este blocată, inima se poate opri foarte repede și, tocmai de aceea, acest tip de infarct miocardic este numit „făcătorul de văduve”.

Un atac de cord de tipul „făcătorului de văduve” sau widowmaker este cauzat, cum spuneam, de un blocaj complet al arterei descendente anterioare. Prin această arteră circulă o cantitate mare de sânge care ajunge la inimă, așa că dacă sângele nu mai poate să circule prin această zonă, inima pacientului poate să rămână rapid fără oxigen și încetează să mai bată.

Cel mai frecvent, această arteră ajunge să fie blocată din cauza plăcilor de colesterol, afecțiune cunoscută sub numele de ateroscleroză (arterele ajung să își piardă flexibilitatea și se rigidizează). Plăcile ateromatoase pot cauza cheaguri de sânge care blochează artera. În unele cazuri, cheagurile se pot forma foarte rapid și, instantaneu, provoacă un blocaj în proporție de 100%.

Factori de risc pentru „făcătorul de văduve”

Infarctul miocardic, inclusiv cel de tip „widowmaker”, are loc din cauza unei combinații de factori care țin de stilul de viață și de genetică. În timp, depunerile de colesterol și de substanțe grase înfundă arterele și întrerup circulația sângelui. O persoană are un risc mai mare de a suferi un infarct miocardic tip „făcătorul de văduve” dacă:

fumează

este supraponderală sau obeză

are o dietă dezechilibrată, nocivă pentru inimă

are hipertensiune arterială

are colesterolul rău LDL crescut

are colesterolul bun HDL scăzut

suferă de diabet sau prediabet

nu face suficientă mișcare

are peste 45 de ani (în cazul bărbaților) sau peste 55 de ani (în cazul femeilor).

Semne și simptome ale infarctului miocardic „făcătorul de văduve”

Simptomele acestui tip de infarct sunt, în esență, la fel cu cele ale oricărui alt atac de cord. La fel ca la restul, este posibil ca persoana afectata să nu observe niciun simptom până în momentul în care debutează infarctul.

Cere îngrijiri medicale de urgență dacă ai oricare dintre simptomele unui infarct miocardic sau dacă le observi la o persoană din jur. Unele dintre semnalele de alarmă și simptomele unui blocaj complet al arterei descendente anterioare stânga sunt:

durere sau disconfort în piept (angină pectorală)

durere care se propagă spre brațe, picioare, spate, gât sau maxilar

durere în zona abdominală, pe care pacientul o simte ca pe arsurile gastrice

durere musculară în zona pieptului sau a gâtului, care se simte ca o întindere musculară

greutate în respirație

anxietate sau panică, fără un motiv evident

amețeală sau dezorientare

transpirații abundente

stări de rău

vărsături

senzația că inima sare peste o bătaie (aritmie cardiacă)

În ciuda numelui, acest tip de infarct miocardic poate să apară și la femei. Femeile au un risc mai mare să se confrunte cu multe dintre aceste simptome, dar fără a avea dureri în piept.

Tratamentul infarctului de tip „widowmaker”

Cu cât pacientul este preluat și tratat mai repede, cu atât sunt mai mari șansele lui de recuperare în urma acestui infarct miocardic. Tratamentul de urgență pentru un blocaj total al arterei este alcătuit din următoarele etape:

Medicul introduce un cateter printr-o mică incizie făcută în picior sau în zona inghinală

Cateterul este direcționat prin artera descendentă anterioară stângă, iar acolo, un mic balon de la capătul cateterului este umflat, pentru a ajuta la deblocarea vasului de sânge; primele două etape sunt numite angioplastie.

Medicul introduce un stent, un mic tub de metal făcut dintr-un material special, pentru a ajuta artera să se dilate, astfel încât sângele să poată circulă și să continue să alimenteze cu oxigen mușchiul inimii.

În funcție de recuperarea pacientului în urma acestui atac de cord, medicul poate sugera și o operație pe inimă. Totodată, pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală dacă medicul descoperă blocaje în mai multe artere din jurul inimii.

Care este perspectiva pacientului care a suferit un infarct tip „widowmaker”?

Ratele de supraviețuire în urma unui atac de cord s-au îmbunătățit în ultimii ani. În general, aproape 90% dintre persoanele care fac infarct supraviețuiesc, conform ultimelor statistici ale Asociației Americane a Inimii.

Inima este un organ rezistent și s-ar putea recupera după un atac de cord major de tip „widowmaker”. Pacienții sunt uneori eliberați din spital după câteva zile, mai ales dacă au solicitat prompt asistență medicală și cardiologii au reușit să deschidă blocajele foarte devreme. Uneori, pe baza gradului de deteriorare, inima se va vindeca prin formarea de țesut cicatricial, care nu pompează la fel de bine ca țesutul sănătos.

Stil de viață după un infarct de tip „făcătorul de văduve”

Pe lângă urmarea tratamentului indicat de medic și respectarea vizitelor medicale de verificare, e indicat ca după un infarct tip „widowmaker” pacientul să aibă un stil de viață bazat pe:

O alimentație sănătoasă pentru inimă

Este necesară adoptarea unei diete sănătoase pentru inimă, bazată pe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, grăsimi sănătoase (ulei de măsline sau de floarea-soarelui presat la rece, nuci, semințe, avocado), lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cu mai puțină sare, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi animale (unt, untură, smântână) și cu evitarea grăsimilor trans (margarină).

Mai multă mișcare

Se vor încerca exerciții fizice ușoare până la moderate timp de aproximativ 20 până la 30 de minute pe zi.

Evitarea fumatului

Se va evita fumul de țigară de către nefumători, iar pentru fumători e recomandat să se lase de acest viciu după ce au trecut printr-un infarct tip „făcătorul de văduve”.

Păstrarea greutății la un nivel optim

O greutate corporală normală se obține printr-o alimentație sănătoasă și mișcare efectuată regulat. În general, e bine ca pacientul să aibă un indice de masă corporală (IMC) între 18,50 si 24,99.

Un somn odihnitor

O cantitate de somn suficientă înseamnă șase până la opt ore pe noapte, cu mers la culcare și trezit la aceleași ore zilnic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212