REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.2° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.2° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Factorii psihologici care mențin obezitatea

Factorii psihologici care mențin obezitatea

Replica API 15 septembrie 2020 | 00:00 1016

Obezitatea este caracterizată de grăsimea corporală în exces. Indicele de masă corporală este indicatorul obezității.

În general, obezitatea apare că o urmare a consumului caloric mare, în raport cu nevoile organismului. Alimentația nesănătoasă, stilul de viață sedentar, precum și predispoziția genetică pentru îngrășare contribuie la instalarea și menținerea obezității.

Însă obezitatea poate avea consecințe extrem de grave asupra sănătății noastre, determinând apariția unor probleme precum hipertensiune, risc cardiovascular crescut ori diabet, scrie doc.ro.

Pe lângă factorii de țin de stilul de viață, care predispun la obezitate, există și câțiva factori psihologici care favorizează acumularea kilogramelor în plus, precum și menținerea obezității.

Mâncatul compulsiv și depresia vin adesea la pachet cu kilogramele în plus. Obezitatea poate cauza apariția depresiei, însă lucrurile se pot întâmplă și invers – adică instalarea depresiei poate avea că urmare acumularea kilogramelor în plus și apariția obezității.

Depresia adesea cauzează modificarea obiceiurilor alimentare. În multe cazuri, pacienții depresivi își pierd apetitul și refuză mâncarea, însă există și situații în care depresia determina pacientul să mănânce în exces, pentru a-și alina suferințele și pentru a opri gândurile negre.

Depresia poate să apară din cauze evidente precum pierderea jobului, divorțul sau primirea unui diagnostic grav, însă poate să apară și pe fondul anxietății ori din cauza unei predispoziții genetice.

Odată acumulate kilogramele în exces, pacientului depresiv îi va fi greu să își rezolve atât problemele psihice, cât și pe cele cu greutatea. Asta pentru că obezitatea și depresia sunt două condiții care se agravează reciproc.

De aceea este atât de important să apelezi la specialiști precum medicul nutriționist și psihologul. Împreună cu aceștia, vei reuși să învingi obezitatea, dar și depresia. Nu vei reuși să câștigi lupta cu kilogramele în plus tratând strict problema obezității, dacă această a apărut pe fondul depresiei. Odată învinsă depresia, pacientul va reuși să

Cum să îți antrenezi psihicul astfel încât să câștigi lupta cu kilogramele în plus

În primul rând, trebuie să îți conștientizezi problema și să îți dorești să o rezolvi. Indiferent de vârstă pe care o ai, obezitatea te expune la probleme de sănătate grave, așa că nu trebuie neglijată.

Mai mult decât atât, sănătatea ta psihică va fi favorizată de reducerea numărului de kilograme.

Terapia cognitiv comportamentală te va ajută să îți modifici percepția asupra mâncării și imaginea asupra propriului corp, astfel încât să reușești să arăți și să te simți bine. Psihologul îți poate fi alături cu sfaturi și tehnici pe care nimeni altcineva nu ți le poate oferi.

Apoi, e important să înțelegi că nu să scapi de kilogramele în plus e principalul scop, ci să îți menții apoi greutatea la care ajungi. În acest sens, vei învață că trebuie să îți schimbi complet stilul de viață și modul în care mănânci, nu să ții o dietă strictă pe o perioada determinată.

Ponturi care îți vor fi de ajutor:

Urmărește-ți obiceiurile alimentare și încearcă să înțelegi când și de ce mănânci nesănătos – e posibil să o faci atunci când ești stresat, trist sau bucuros. După ce identifici cauzele care te determina să mănânci nesănătos, îți va fi mai ușor să te controlezi pentru că vei mânca conștient.

Cere ajutorul celor dragi în lupta cu kilogramele în plus – dacă simți că ești pe cale să renunți la lupta, discuta cu un prieten apropiat sau cu un membru al familiei și astfel vei reuși să îți regăsești motivația.

Nu te descuraja atunci când ai scăpări – e normal să ai și zile mai proaste, mai ales dacă suferi de depresie sau anxietate. Nu te judecă prea aspru și nu îți pierde încrederea în propriile forțe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272