REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Făgădău anunţă modificări pe bulevardul Aurel Vlaicu, bandă nouă pe o stradă adiacentă şi drum paralel cu bulevardul Tomis

Făgădău anunţă modificări pe bulevardul Aurel Vlaicu, bandă nouă pe o stradă adiacentă şi drum paralel cu bulevardul Tomis

Replica API 28 noiembrie 2018 | 04:30 1183

INTERVIU cu primarul Constanţei

INTERVIU cu primarul Constanţei

Decebal Făgădău

Când vor fi gata reparaţiile de la Podul de la Butelii? De ce au fost sistate lucrările la acest pod, ce se întâmplă pe bulevardul Aurel Vlaicu, dar nu numai – sunt probleme reale ale urbei, discutate de cotidianul „Replica” de Constanţa cu primarul Decebal Făgădău în cadrul unui interviu. Vă vom prezenta, în rândurile de mai jos, o primă parte din acest interviu:

Reporter: Domnule primar, ați anunțat în campania electorală că veți moderniza piețele. Ce se întâmplă? De ce stagnează acest proiect?

Decebal Făgădău: Suntem în curs de elaborare a documentației, nu am abandonat acest proiect de modernizare a piețelor constănțene. Situația juridică este una mult mai nefavorabilă decât cea pe care m-am așteptat să o găsesc, dar asta nu înseamnă că proiectul de modernizare a piețelor va fi abandonat. Este un proiect ce va fi derulat prin actuala Regie Automomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat și reprezintă un punct important pe ceea ce au ei de făcut în perioada următoare.

Rep.: La fel, sesizăm o problemă și la Podul de la Butelii. Când va fi gata?

Decebal Făgădău: Pasajul rutier Cumpenei – Podul de la Butelii, aşa cum îl cunosc constănțenii, va fi gata în 12 luni de lucru, conform termenului contractual. Întrucât au apărut pe parcursul lucrărilor mai multe probleme despre care nu a știut nici proiectantul și despre care constructorul și dirigintele de șantier nu au adus la cunoștință, am revizuit proiectul tehnic și am operat ordine de sistare până la identificarea unei soluții viabile.

Nu voi arunca pe geam banii constănțenilor pentru a face lucrări la un pod iar, de îndată ce acesta este predat către municipalitate, să fim nevoiți să cheltuim alți bani pentru reparații. După ce am revizuit proiectul tehnic și am stabilit, conform legii, cine și ce are de făcut, a intervenit o problemă după turnarea covorului asfaltic pe jumătatea de pod la care s-a efectuat lucrări. Problema de ordin tehnic este aceea că în trei, patru locuri, după turnarea covorului asfaltic, stratul de binder, deci nu ultimul strat, au apărut trei - patru umflături.

Pentru a vedea care este cauza, am comandat două expertize distincte, independente, pe cheltuiala constructorului, astfel încât să ne dăm seama dacă este o problemă legată de lucrările făcute, de calitatea asfaltului sau dacă este pur și simplu un fenomen izolat ce a avut legătură cu condițiile atmosferice din momentul turnării. În momentul de față așteptăm rezultatul celei de-a doua expertize independente prelucrată de opinia proiectantului de specialitate însușită de dirigintele de șantier și asumată de constructor.

Rep.: Prima expertiză ce a spus?

Decebal Făgădău: A spus că nu este o problemă legată de calitatea asfaltului. Mai mult, de îndată ce am observat aceste mici denivelări, noi am dat ordin de sistare a lucrărilor tocmai pentru a înțelege exact de unde este problema și pentru ca aceste zone să nu fie ulterior acoperite de stratul final de asfalt.

Noi vrem să înțelegem exact care este problema, care este soluția legală și să recepționăm la finalul lucrării, în termenul asumat prin contract, un pod așa cum ne dorim. Știu că durează mai mult decât s-a așteptat fiecare dintre noi, îmi cer scuze pentru disconfortul creat în trafic, dar vă asigur că, într-un termen foarte scurt, veți vedea o rezolvare a acestei probleme.

Rep.: Dar o dată aproximativă la care va fi gata acest pod mai aveți la ora actuală? Din discuția cu constructorul?

Decebal Făgădău: Nu este o problemă legată de capacitatea constructorului de a efectua lucrările rămase de executat ci este vorba de dorința noastră de a ne asigura că lucrările sunt de cea mai bună calitate. Nu voi purcede la ordin de reîncepere a lucrărilor până nu am opinia tuturor specialiștilor care să mă asigure că banii constănțenilor sunt utilizați corect.

Reporter: Șoferii sunt nemulțumiți, și nu doar din cauza acestui pod, ci de circulația rutieră așa cum este ea acum, în tot orașul. Nu prea vă îngrijiți de ei... Aveți un plan legat de sistematizarea traficului? Faţă de tot ce s-a făcut până acum, ați văzut că sunt o grămadă de reproșuri!

Decebal Făgădău: Eu știu că, în general, orice schimbare produce nemulțumiri întrucât obișnuința este o a doua natură dar permiteți-mi să am încredere în: 1. specialiștii cu care noi lucrăm; 2. în avizele pe care noi le luăm înainte de a aduce modificări traficului; 3. să vorbim despre realități: Circulația în municipiul Constanța este lejeră în comparație cu alte orașe ale României chiar în condițiile în care Constanța este orașul cu cel mai ridicat grad de motorizare din tară.

Cu alte cuvinte, în afară de lucrările pe care noi le planificăm în extrasezon, așa cum este normal, în afară de toate lucrările de fluidizare a traficului pe care le-am făcut și care sunt unanim aprobate de constănțeni, avem câteva sincope pe zonele de intrare și ieșire din oraș.

Este o rezultantă firească a faptului că mulți constănțeni s-au mutat în zonele limitrofe: Agigea, Lazu, Cumpăna, Valu lui Traian, Ovidiu, Lumina; Năvodari, Mihail Kogălniceanu și că, la orele de vârf, se produc blocaje la intrările și ieșirile din oraș.

De asemenea, sunt lucrări planificate pe bulevardul Aurel Vlaicu dar cred că toată lumea a observat că zona modernizată a bulevardului a presupus nu doar un efort investițional consistent din partea municipalității ci o fluidizare a traficului în zona respectivă. Același lucru se va întâmpla și pe tronsonul cuprins între Baba Novac și bulevardul Tomis. În zona respectivă se desfășoară mai multe lucrări, sunt planificate mai multe investiții.

Reporter: Puteți să ni le detaliați?

Decebal Făgădău: Bineînţeles. Tocmai de aceea este de preferat ca în această perioadă să se lucreze, pentru a nu avea ambuteiaje 12 luni din an. Noi am încercat să planificăm toate lucrările ce strangulează temporar traficul în extrasezon. Doar nu era să le facem în plin sezon estival, când numărul de maşini ce tranzitează Constanţa este mult, mult mai mare.

În zona Aurel Vlaicu, în porţiunea cuprinsă între Baba Novac şi bulevardul Tomis în momentul de faţă sunt în desfăşurare câteva lucrări de investiţii gen: centru comercial, ansambluri rezidenţiale, un retailer de mobilă naţional ce îşi deschide pentru prima dată un magazin de o asemenea dimensiune la Constanţa, iar toate aceste lucrări, în mod evident, vor schimba faţa bulevardului Aurel Vlaicu, care, dintr-o dată, se transformă dintr-un drum de centură într-un adevărat bulevard al Constanţei. Evident că toate aceste investiţii au nevoie de o redimensionare a capacităţii de a asigura utilităţile. Cu alte cuvinte, apă, canalizare, electricitate, gaze…

Toate aceste lucrări, din păcate, pentru că aşa a fost proiectat oraşul nostru, au această infrastructură în structura drumului, în structura bulevardului. Tocmai pentru a preîntâmpina pe viitor asemenea situaţii, încercăm să deviem toate aceste utilităţi spre zonele noi, spre zonele în care se construieşte în momentul de faţă.

Mai exact, lucrarea autorizată ce se desfăşoară în proximitatea străzii Ştefăniţă Vodă, cea care obturează practice o bandă a bulevardului Aurel Vlaicu, în direcţia Baba Novac spre staţiunea Mamaia – acea lucrare deviază o conductă de mari dimensiuni a operatorului de apă. Nu se poate face peste noapte şi nu se poate face fără o blocare a traficului. Ştiu că este o zonă aglomerată, dar dacă nu intervenim la timp şi dacă nu facem o serie de lucrări adiacente, nu va dispărea de la sine acest blocaj.

Numărul de maşini ce tranzitează această zonă este în creşetere şi toate investiţiile ce se fac în zonă nu fac altceva decât să sporească numărul de maşini ce vor accesa această zonă. Tocmai de aceea, investitorul din zona respectivă – intersecţia Ştefăniţă Vodă cu bulevardul Aurel Vlaicu – va crea o bandă nouă a străzii Ştefăniţă Vodă, o extindere a străzii Ştefăniţă Vodă pe aria sa de proprietate, cedând practic din proprietatea sa, pe cheltuiala sa, o nouă bandă municipiului.

De asemenea, tocmai pentru limitarea aglomerării în zona respectivă, am luat hotărârea de a desfiinţa oborul săptămânal, care, pe lângă dezordine şi mizerie în zonă, aducea şi cifre de trafic în plus, cât şi un risc de accidente în rândul pietonilor, care practic nu aveau pe unde să meargă.

Sistematizarea bulevardului Aurel Vlaicu reprezintă o prioritate pentru mine şi le cer constănţenilor ca, cu puţină răbdare, să-şi găsească încrederea că bulevardul va arăta, de la un capăt la altul, aşa cum arată acum pe tronsonul cuprins între Alba Iulia, de la sensul giratoriul, mai precis de la prelungirea pasajului de la IPMC până la calea ferată, până în dreptul străzii Baba Novac.

Toată această zonă va fi modernizată exact după acelaşi format ca mai sus. Mai mult, pot să vă spun că, printr-o colaborare cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri, vom moderniza drumul DN 3C, drumul ce leagă municipiul Constanţa de Ovidiu, un drum care astăzi, din păcate, nu arată foarte bine, iar în acea zonă ne propunem să relocăm toate activităţile economice de desfacere sau depozitare pentru lemne, părţi auto, maşini second hand.

Toate aceste activităţi îşi vor găsi acolo un loc mult mai adecvat, astfel încât bulevardul aurel Vlaicu să fie supus acestei reconversii pecare o vedem că se întâmplă sub ochii noştri. De asemenea, avem planificată o străpungere în zona Aurel Vlaicu, practic construirea unui drum paralel cu bulevardul Tomis. Este prelungirea actualei străzi Madrid, din cartierele Impact şi Tomis Plus.

Cu alte cuvinte, vom racorda direct Aurel Vlaicu cu toată această zonă ce s-a dezvoltat şi continuă să se dezvolte. Este o zonă cu aglomerare de super şi hipermarketuri, de ansambluri rezidenţiale, cele mai multe fiind investiţii private chiar şi la nivel de infrastructură. Tocmai de aceea, consider că este obligaţia noastră, a municipalităţii, să venim şi de jur împrejur să construim un inel de circulaţie fluid.

Vom reveni.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si daca castiga al2lea mandat ce?cine vrei sa castige?usere?aia pana isi aleg un primar se bat intre ei cum s au mai batut pt algerile filiala locala. Pmp?o mizerie?pnl?o glume proasta.Deci cine?
0
0
nea Fagadau, ce-ai facut Bobitaaa cu targul saptamanal ?? Pai toate ciorile sunt terminate, targul ala "ierea viata lor".
0
0
Psd il sustine pe fagabou, mai bine sa il Ia s.t.r.o.e la raja dc e asa bun, ca noi poporul nu vedem. Si sa il ia felix si pe babu si rasauteanu acasa la el, ca si astia catastrofe
0
0
Bravo PSD bravo Fagadau singurul partid care tine la popor
2
5
Cel mai prost primar din istoria orasului
9
0
Vezi ca nu poti sa inchizi frigiderul. Ti l-am umplut eu si alti cetateni ai Constantei care am mers cu masinile pe gheata. Ninge de dimineata si abia la ora 20.30 au iesit cu material derapant.
6
0
Probabil, dl primar e pe post de bila de bowling...La cate popice are orasul acum... benzi de ... joc ii mai trebuie... Doamne, ai mila de noi, constantenii! Fagadau, esti o rusine!!!
8
0
o mizerie de primar ...
6
0
Daca tot se vrea drumar, sa iasa la aruncat material antiderapant! De asta avem nevoie noi , soferii! Offf, tara arde si Fagadau se piaptana!!!
8
1
Ai reusit performanta sa ma faci sa nu mai votez PSD la urmatoarele locale. Mai are nitel si Teodorovici sa ma convinga ca nici la generale nu trebuie. Nu sariti de cur in sus, ca eu ONGistii USR nu votez. Iar basescienii PNLului nici atat.
15
2
Atat primarul cat si cei din subordine sunt subdezvoltati mintal. Distrug tot ce ating.
15
1
...gogosi cu smoala ..ia-ti echipa de semianalfabeti si dispareti ..Doar ti-ai batut joc de constanteni cu atiudinea ta de ingamfat permanent...nu ai facut nimic pentru orasul asta ....asa ca nu mai visa la alt mandat...uita de el ...!!!
19
1
Asta daca castiga al doilea mandat.. constantenii sunt retardati si analfabeti
18
2
NU MAI APUCI !
13
1
Inainte sa te apuce, subit, "grija" de Aurel Vlaicu, trebuia sa deblochezi podul de la butelii. Dar te doare la bordura de marmura de pe el. Jegos nenorocit, marmura este un material moale, d-aia antichitatea cioplea statui din ea. In nici un caz de amplasat in zone rutiere. Ce pula mea iti bati joc de banii mei punand acolo lucruri care, intr-un an de la deschiderea traficului, vor trebui inlocuite? Pe tine nu doar Curtea de Conturi ar trebui sa te intrebe cum decontezi asa ceva. Ci populatia. Cu furci, torte si topoare. Ca din banii ei platesti prosteala aia!
31
1
Cand o sa vad varianta constanta-ovidiu asfaltata va fi o zi istorica.
26
0
Dar nimic care sa impresioneze!Trebuie sa facem o vizita la Brasov, Cluj si putem sa mai dam exemple
21
2
Domnule primar, vrem ca lucrurile sa se miste mai repede pentru ca investitiile private nu asteapta.
17
1
vrem parcuri industriale si locuri de munca bine platite nu malluri sau biserici, vrem securitatea cetatenilor pe strazi, vrem decongestionarea strazii Baba Novac nu se aude nici o soulutie in acest sens, vrem spital modernizat si cu medici priceputi daca tot nu aveti bani pentru unul nou,vrem implicarea primarului si a tututror sefilor de servicci din primaria Constanta in rezolvarea mai rapida a problemelor intregii comunitati nu numai a unei parti a comunitatii.
39
3
Parcari avem nevoie pe str Dorila eugeniu....ne ai umplut de popice...
31
2
Poate ca era mai bine daca nu construiati toate cacaturile de magazine si nu faceati sensuri giratorii in prostie pe bulevardul acela!
18
1
raspunsuri in doi peri, apa de ploaie...
26
1
dom primar cand instalati piloni si pe alte strazi?vrem sa avem trotuare nu sa facem slalom printre masinile cretinilor.
23
20
vorbe, vorbe, vorbe..... in rest... nimic
28
2
La explicatii savante si promisiuni frumoase e imbatabil. Cu finalizarea e mai greu....
32
2
Fagadau explica mereu de ce nu a putut face.
32
4
VRAJA LA VRAJALA VRAJALA !!! DACA AI COLOANA RASPUNDE DE CE PE BADEA CARTAN SA ASFALTAT PANA UNDE STAI TU SI PORMA E PETICIT !?
36
6
la ce asteptari aveti,se recomanda imigrarea...pardon,dorinte.NICIODATA cu psd,nu vom avea conditii de tara membra u.e.
26
6
Si pe tiganii din HCoanda cand ni-i muti in Palas, langa jandarmeria mobila?camerele alea pe strazi cand le montezi,ca de mult ne tot promiti?cand ne lasi sa ne punem toti gaze, sa ne debrasam in masa si lasati radet, raja sa dea faliment?cand taxarea pe la sofer, la Ratc, sa nu mai umblpicior de tigan gratis?cand isi fac jandarmii treaba si politistii sa nu ne mai agaseze tuciirii tai cu "tigari, tigari " in piete?ne dai amenzi ca parcam pe trotuar,dar cand ne faci parcari?mai construiti si voi un spital-doua si luati exemplu de la alte judete ce bine arata, cu investitii din fonduri europene
63
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614