REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
16.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Făgădău: Mi-aș fi dorit foarte mult să candidez, din partea PSD, la Primăria Constanța. Video

Făgădău: Mi-aș fi dorit foarte mult să candidez, din partea PSD, la Primăria Constanța. Video

Mirela PASCAL 28 martie 2024 | 00:00 5002

S-au așezat apele, în sfârșit, și la PSD Constanța, singura formațiune de la malul mării care și-a anunțat candidații la Primăria Constanța și Consiliul Județean... cu întârziere: Horia Constantinescu la Primăria Constanța și Cătălin Grasa, la Consiliul Județean. Anunțul oficial a fost făcut într-o conferință de presă pe care au organizat-o miercuri, începând cu orele 17.30. Toată lumea bună din PSD a participat la eveniment, însă cireașa de pe tort a fost, fără doar și poate, Decebal Făgădău, fost și viitor membru PSD. Poate că sună ciudat dar da, Făgădău va reveni... „acasă“, după 3 ani de absență. Mulți au bănuit, alții au sperat, în timp ce majoritatea s-a gândit că Făgădău n-ar mai călca în partidul din care a ieșit... cu capul plecat, după eșecul din 2020. Iată că s-a pus punctul pe „i“ și s-a spulberat orice mit: Făgădău revine... acasă! De ce a plecat din PSD, ce l-a determinat să revină și, mai ales, cum a acceptat să facă echipă cu candidatul la Primăria Constanța, Horia Constantinescu... sunt întrebări la care Făgădău a răspuns în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

Fagadau: Mi-as fi dorit foarte mult sa candidez, din partea PSD, la Primaria Constanta. VideoDecebal Făgădău

Și-ar fi dorit să fie candidat la Primăria Constanța, la alegerile din 9 iunie, însă... a fost taxat pentru greșelile trecutului. Dacă nu ar fi plecat din PSD, Decebal Făgădău, poate, astăzi ar fi fost candidatul la Primăria Constanța, și nu Horia Constantinescu. A spus-o chiar Decebal Făgădău, într-un interviu acordat ziarului Replica, la aproape 4 ani de când a ieșit din viața publică. S-a întors „acasă“, spune Decebal Făgădău și-l va susține pe Constantinescu în cursa electorală care se anunță mai mult decât interesantă, la Constanța. „Eu nu am plecat din proprie voință, ci am plecat în momentul în care am avut niște probleme de natură penală, pentru a nu trage imaginea partidului în problemele pe care eu le-am avut. Mi-am dat demisia în acel moment, a fost un act personal, un act de voință. Nu mi-a cerut nimeni să plec vreodată. Încă din momentul în care am plecat, am spus: «Atâta vreme cât am probleme, stau deoparte. În momentul în care îmi voi încheia problemele, voi lua o hotărâre dacă mă întorc în viața politică sau nu». Întrucât problemele s-au terminat, am ales să mă întorc acasă“, a declarat pentru Replica, Decebal Făgădău.

Făgădău: Întrucât am stat 3 ani și jumătate departe de viața organizației a contat mult în votul organizației municipale

Fostul primar nu s-a sfiit să recunoască faptul că și-ar fi dorit să candideze însă absența de 3 ani de pe piața politică și, mai ales din PSD, a fost un mare minus pentru el. „Da, mi-aș fi dorit mult să candidez la primăria municipiului Constanța, dar întrucât am stat 3 ani și jumătate departe de viața organizației a contat mult votul organizației municipale în momentul în care s-a luat în calcul această candidatură. Tocmai de aceea, am ales să îl felicit pe Horia, să-i fiu alături astăzi aici și să îi urez mult succes în campanie. Eu îi voi împărtăși din experiența mea, cu bune, cu rele, din realizările mele, din greșelile mele pe care mi le asum, pentru care am plătit, iar constănțenii m-au sancționat prin vot, astfel încât el să se poată prezenta cu un proiect pentru constănțeni. Lucrurile trebuie să se schimbe în bine pentru Constanța și pentru constănțeni pentru că de câțiva ani de zile cred că fiecare dintre noi găsește din ce în ce mai greu drumul spre casă. Știu că sunt proiectele mele, mi le asum și mă mândresc cu ele. Au fost multe greșeli în implementare. Au fost multe greșeli pe care le-au făcut încercând să corecteze sau să își pună o amprentă personală. Din punctul meu de vedere, Horia are capacitatea de a continua proiectele bune și de a genera proiecte noi“, a completat Făgădău.

Fagadau: Mi-as fi dorit foarte mult sa candidez, din partea PSD, la Primaria Constanta. Video


Tot legat de proiectele pe care actuala administrație le are în desfășurare, Făgădău a declarat că „este de notorietate că sunt proiectele lui Făgădău. Că au fost gândite prost este interpretarea lor... Eu cunosc atitudinea și abordarea asta: Ce este bun este al meu, chit că l-a făcut altcineva, de exemplu Cazinoul, unde contribuția noului primar este zero, iar ce este rău este bine să aruncăm către alții. Nu. Este vorba despre o incapacitate de implementare a unor proiecte pe care le-au găsit gata făcute și gândite. Sunt multe probleme. Le voi discuta cu Horia. Îi voi spune punctul meu de vedere, ce posibile soluții sunt la problemele constănțenilor. Dar cel mai important este ca Horia să asculte constănțenii“.

Făgădău: am cerut continuarea procesului penal pentru a nu beneficia de prescriere și pentru a-mi dovedi nevinovăția

Și, pentru că tot a adus vorba despre dosar, i-am reamintit lui Făgădău că nu s-a încheiat definitiv, că se afla în faza de apel deși, pe fond, a fost achitat. Concret, este vorba despre dosarul în care e acuzat că a încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța și care se află la Curtea de Apel, cu termen 18 aprilie. Iată ce zice Decebal Făgădău: „De obicei nu vorbesc despre problemele mele, despre problemele nimănui în justiție. Dar, pentru a lămuri odată această problemă... presupusa faptă pentru care eu am fost trimis în judecată era prescrisă. Contrar recomandărilor avocaților, eu am cerut continuarea procesului penal pentru a nu beneficia de prescriere și pentru a-mi dovedi nevinovăția. Instanța de fond mi-a dat dreptate și sunt convins că instanța de apel nu va face altceva decât să judece în mod corect probele de la dosar“.

Vezi în VIDEO de mai jos, declarațiile despre dosarul penal:

„Sper ca în momentul în care el a fost desemnat candidat, și nu eu, să fi contat foarte mult pe susținerea organizației“

Întrebat dacă a fost comandă politică, Făgădău a răspuns: „Nu vorbesc despre așa ceva. În momentul în care intri în viața publică de pe o poziție politică, îți asumi și lucrurile bune și rele. Dacă nu ai stomac pentru așa ceva, pentru critici, pentru înfrângeri, pentru dosare - că sunt adevărate acuzațiile sau nu, asta o judecă instanțele - stai acasă. Eu mi-am asumat tot ce am făcut. Nu m-am disculpat încercând să arăt către altcineva. Am ales să mă retrag vreme de aproape 4 ani și să îmi rezolv singur problemele. Nu m-am plâns, nu o fac niciodată, ci am preferat cu demnitate să stau deoparte, indiferent că mi-a fost ușor sau greu, și să îmi dovedesc nevinovăția“.

Nu m-am întors pentru funcții la nivel local, nici pentru a da lecții sau pentru a mă răzbuna

Întrebat care sunt șansele ca PSD să recâștige primăria, Făgădău a declarat: „Știți foarte bine că nu fac asemenea previziuni și nu operez cu «dacă». Vă spun doar atât: eu am încredere în Horia și sper ca în momentul în care el a fost desemnat candidat, și nu eu, să fi contat foarte mult pe susținerea organizației.“

În concluzie, Făgădău a confirmat că va deschide lista pentru Camera Deputaților. Dar, ia în calcul și funcția de city manager?! „Astăzi a fost o decizie în Comitetul Politic Național în acest sens. Așa că da. Cel mai probabil da, voi deschide lista pentru Camera Deputaților. City Manager nu vreau, vă spun sincer că nu vizez funcții sau poziții la nivel local. Nu m-am întors din dorința de ocupa eu personal o funcție, ci m-am întors tocmai pentru a-i transfera lui Horia experiența mea. Decizia este a lui dacă ține sau nu cont. Eu nu m-am întors nici pentru a da lecții, nici pentru a mă răzbuna, nici pentru a dovedi ceva la nivel personal. Niciodată nu mă voi lupta cu voința constănțenilor. Ei s-au exprimat în 2016 când am câștigat alegerile, ei s-au exprimat în 2020 atunci când eu am pierdut alegerile, iar constănțenii au întotdeauna dreptate. Nu vreau o poziție discutată înainte sau funcții împărțite pe la mese. Exclus așa ceva. Echipa și-o va face câștigătorul. Horia își va face echipa. Eu îl susțin fără a-i impune vreo condiție, are toate premisele să construiască un proiect bun pentru Constanța“, a conchis Făgădău.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108