REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Familia Talpeş îi dă peste nas lui Făgădău: ‘Noi avem în plan renovarea clădirii, Primăria nu a fost în stare să emită certificatul de urbanism’

Familia Talpeş îi dă peste nas lui Făgădău: ‘Noi avem în plan renovarea clădirii, Primăria nu a fost în stare să emită certificatul de urbanism’

Replica API 16 martie 2018 | 00:00 1058

Clădirea din strada Mihai Viteazu, propusă spre suprataxare

Clădirea din strada Mihai Viteazu, propusă spre suprataxare

Putem enunţa o realizare din mandatul lui Decebal Făgădău, iar aceasta este decizia de a suprataxa proprietarii de imobile lăsate în paragină! Cu toţii ne arătăm revoltaţi de clădirile deplorabile din centrul Constanţei şi Zona Peninsulară; cu toţii acuzăm că astfel de imobile nu sunt doar pericuolase, căci încep să se desprindă bucăţi de zidărie din ele, dar sunt şi o „carte de vizită” jenantă în faţa turiştilor. Ca atare, decizia ca impozitul pe clădiri de acest gen să fie de 300-500% este salutară, în ideea că astfel proprietarii vor fi forţaţi să le renoveze şi să le pună în siguranţă.

Se apropie o nouă şedinţă a Consiliului Local Municipal Constanţa, iar pe convocator se prefigurează noi proiecte privind suprataxarea unor construcţii lăsate de izbelişte. De altfel, dovadă stă ordinea de zi a şedinţei de azi de la Comisia nr. 1 de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanța, care va dezbate supraimpozitate cu 500% în cazul unor proprietari de clădiri neîngrijite, între aceştia numărându-se şi Talpeș George Giuliano, nepotul fostului şef al SIE, Ioan Talpeş.

Proiectul sună după cum urmează: „majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2018, pentru clădirea situată în municipiul Constanța, str. Mihai Viteazu nr. 20, proprietatea domnului și a doamnei Talpeș Maria Cristina, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită; iniţiator: primar Decebal Făgădău”.

Aspect însă extrem de important: în ce termen emite Primăria Constanţa un certificat de urbanism? Întrebarea se leagă fix de clădirea deţinută de soţii Talpeş; în plus, la această întrebare mai mulţi constănţeni au declarat: „în termenul legal de 30 de zile”; „în 45 de zile”; „în funcţie de atenţii”; „după 3 ani (!?)”.

Având în vedere intenţia de suprataxare a celor care deţin imobilul din strada Mihai Viteazu nr. 20, Cristina Talpeş ne-a contactat pentru a face câteva precizări, însoţite de documente! Astfel, Cristina Talpeş nu neagă că imobilul este degradat, însă a informat în mai multe rânduri Primăria Constanţa şi Corpul de Control că urmează să o renoveze.

„În 2016-2017 am solicitat certificat de urbanism şi mi s-a spus că trebuie actualizat cadastrul. Aşa că, între timp, am actualizat cadastrul. Am depus apoi cerere, pe 27 noiembrie 2017, pentru certificat de urbanism (primul pas în vederea demarării unor lucrări la clădire – n.r.). Abia azi (15 martie – n.r.) am ridicat acest certificat.

Pe el scrie că este emis pe data de 13 martie 2018. Adică, până acum au stat cu dosarul pe masă, aproape 3 luni, iar cu puţin timp înainte de şedinţa comisiei care decide cine va fi suprataxat, au emis certificatul. Adică, au vrut să avem certificatul în momentul în care discutau impozit majorat cu 500%. Nu este vorba de bani, e vorba de obraz aici. Durează foarte mult să ţi se elibereze hârtiile necesare”, a declarat Cristina Talpeş.

Aceasta a mai declarat că, anii trecuţi, ea şi soţul au amânat renovarea clădirii, întrucât „se discuta că se va schimba regimul zonei şi vom putea închiria camerele, adică să facem turism. Ne-am convins că nu se schimbă nimic, aşa că vom avea la parter spaţii comerciale, iar la etaj birouri”.

„Noi chiar vrem să renovăm. Prin urmare, nu înţeleg gestul lor. Am şi actul de la Corpul de Control, prin care ei constată gradul de degradare al clădirii. Eu sunt curioasă: chiar sunt specialişti cei care, uitându-se doar din exterior, au concluzionat că e afectată structura de rezistenţă? Au survolat cu elicopterul clădirea, să vadă că e desprins acoperişul?

Dacă se va ajunge la decizia supraimpozitării, voi merge în instanţă. Asta pentru că ei nu au emis în 30 de zile certificatul de urbanism, să mă pot apuca de lucrări de renovare. În plus, voi contesta şi documentul Corpului de Control prin care s-a constatat starea clădirii. Repet, nu banii sunt problema. Ci modul de lucru: suprataxezi când ştii că omul vrea să renoveze, te anunţă în sensul acesta, dar tu nu eşti în stare să emiţi un document în 30 de zile?”, a conchis Cristina Talpeş.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar ca fam talpes a cumparat teatru de vara din parc arheoligic cu tot cu cetatea de sub el nimeni nu zice ...de afacerile cu stroe ...si tot psd nimeni nu zice ....DNA cf ?
4
0
Chiar suntem prosti si ne meritam soarta...Sa ne futa astia inca 25 de ani ptr ca...meritam. Prostia e la ea Acasa...
4
1
cit timp machedonii vor conduce orasul va fi dezastru
11
5
Dupa Republica Mazare, acum avem Republica Securista Constanta. Securistii noi si oamenii lor din primarie, mult mai prosti si fomisti decat predecesorii, se razboiesc cu securistii de la judet, muult mai prosti si mai arivisti decat inaintasii lor, pentru acapararea economica a orasului Constanta. Machidonii lui Fagadau il ard la buzunar pe Talpes Giuliano, finul lui Stroe Felix, pt ca Babu si Fagadau nu ii pot arde direct pe Stroe si Dumitrache. Hoti si talharii se razboiesc cu sustinerea diferitelor factiuni de securisti, ei insisi securisti asumati. Primarul actual e extrem de limitat.
11
2
Pai Talpes Giliano parca era membru PSD, acu s-au certat??? Se cearta hotii intre ei.
12
1
PUSTI MALAKA . SA SE DISTRUGA ORICARE PARTID AL MAI SUSTINE PE JDREANTA ASTA. AM VOTAT PE BASE DE DOUA ORI SI ASTA VENEA PE URMA VOTANTILOR SA LE SARA LA CAP. IAR ACUM BASE ESTE REPREZENTAT DE ACEASTA SCURSURA. NE-AM LUPTAT CU TOTI CORUPTII PENTRU CA BASE SA CASTIGE PREZIDENTIALELE , IAR ACUM TREBUIE SA LUPTAM DE DOUA ORI MAI TARE SA DISTRUGEM CANCERUL CARE SA PRODUS PRIN ACEASTA ZDREANTA DE PALAZ
4
2
Nu sunt psd? Hoti!
5
3
acest primar idiot nu face nimic si cere sa fie altii corecti, un bou
24
3
Sa verifice DNA cum i au dat lui Talpes Cinema Vara Tomis ,imobil cu etaj unde rau chei si pizza pes tr Cuza voda-linga Digi,patinoar.De ce nu a dat Mazare Radu altora?Faceau contrabnada cu tigari-firmele Vega,Conpress cu Mazare,Strutinschi,Nicusor Constantinescu si Tafalan.Unde e dosarul?
25
3
Din nefericire pentru noi, orasul simbol de la malul marii este jalnic.Ori nu se vrea, ori este ceea ce nu doare, dar de care sufera multi alesi!
21
1
Primaria Constanta este o adunatura de incompetenti spagari si poponari.
26
4
EUROPEANU AI DREPTATE 100%
4
3
Talpes are casa din 2001. S-a trezit in 2017 ca vrea certificat de urbanism ca sa renoveze casa. Ce a asteptat 16 ANI?
27
3
dar CASA CU LEI A CUI E?
16
0
Normal ca declara ca banii nu sunt problema ca fura de la toate institutiile clanu Talpes ..echipa de baschet Talpes Andrei care ia miliarde pe cupe inventate la baschet contracte cu primaria cu CJC ruda cu Stroe Felix etc...sictir
24
3
Incompetenta celor pe care i-am votat o vom trimite acasa peste 2 ani. Apare insa o noua problema: noi cu cine draku mai votam, caci nici in tabara cealalta nu se intrevede decat o alta incompetenta...
27
2
primaria sa se amendeze singura cu niste ani de puscarie pentru degradarea Cazinoului, apoi sa aibe tupeul sa se amendeze cetatenii.
34
3
Dar cladirea din parcul Arheologic, care sta sa cada , a cui este ?? In plin centru, parc arheologic???? CADE SE DARAMA FACETI CEVA
30
0
niste hoti-primaria cu hotul fagadau sef-vrea sa taxeze alti hoti,famiglia talpes.
34
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218