REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

FAŢA NEAGRĂ a „AFACERILOR” din Constanţa! Un patron implicat într-un circuit de spălare a banilor şi-a recunoscut deja vina!

FAŢA NEAGRĂ a „AFACERILOR” din Constanţa! Un patron implicat într-un circuit de spălare a banilor şi-a recunoscut deja vina!

Replica API 26 septembrie 2017 | 00:00 1255

Coordonator era Voitinovici

Coordonator era Voitinovici

Anchetatorii au terminat cercetările într-un dosar de spălare de bani, în care sunt implicați mai mulți afaceriști de la malul mării. Cel care coordona circuitul se pare că ar fi Dan Titus Voitinovici, iar Tamer Koskan, asociat în cadrul Trio Construcții și Turism SRL, și-a recunoscut vina și a ales să încheie un acord de recunoaștere, în urma căruia a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Procurorii DIICOT au efectuat percheziții în această speță în octombrie 2014, atunci când mai multe persoane au fost reținute, între care și Voitinovici Dan Titus, Pambuca Gigi, el fiind patronul Pambu Security și Ablamit Erdogan. Conform probelor administrate în cauză, în anul 2010, inculpatul Voitinovici Dan Titus a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, împreună cu inculpaţii Pambuca Gigi şi Ablamit Erdogan. Treptat, în activitatea infracţională au fost atrași și alți afaceriști, care au înregistrat în contabilitatea firmelor lor un număr mare de facturi fiscale emise de societăţile comerciale de tip fantomă controlate de Voitinovici Dan Titus, evidenţiind astfel operaţiuni comerciale fictive în scopul diminuării nelegale a obligaţiilor fiscale.

Membrii grupului infracţional organizat au cunoscut că inculpatul Voitinovici Dan-Titus a apelat la persoane interpuse, având calitatea de asociaţi sau administratori ai firmelor de tip fantomă, precum şi faptul că circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală.

Astfel, transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de Voitinovici Dan Titus, iar ulterior operaţiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor de către Voitinovici Dan-Titus, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani.

Astfel, potrivit sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, exista, la acea dată, suspiciunea rezonabilă că, prin înfiinţarea/ preluarea şi controlul exercitat asupra SC Seg Hema Eli SRL, SC Racingcris SRL, SC Daria Major SRL, Dgy Global Supplier SRL, SC Petroserv Maritime Trans SRL şi SC Tgs Supply Invest SRL, Voitinovici a emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată.

Anul acesta, anchetatorii au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane și societăți comerciale:Voitinovici Dan Titus, Pambuca Gigi, Ablamit Erdogan, Radu George Lucian, Nicolae Cornel, Ionaşcu Ionel, Secară Constantin, Mantu Roger Mihai, Nănescu Aurel Alexandru, SC Pambu Security Team SRL, SC Damatt Business SRL, SC Yal Concept SRL, SC Rct Alberta SRL, SC Scorak SRL, SC Phoenix "95 SRL, SC Mycronic Design SRL și SC Urban Concept Proiect SRL.

Un afacerist și-a recunoscut vina pentru a scăpa cu suspendare

Chiar înainte de trimiterea în judecată a persoanelor enumerate mai sus, unul dintre cei vizați de anchetă a decis să-și recunoască vina. Este vorba despre Tamer Koskan, asociat în cadrul Trio Construcții și Turism SRL, care a primit doi ani cu suspendare. Prin acordul de recunoaștere a vinovăției nr.773/D/P/2017, potrivit rolii.ro, societatea comercială administrată de Koskan a beneficiat de circuitul comercial fictiv controlat de inculpatul Voitinovici, evidențiind în actele contabile, în perioada cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, constând în achiziții de mărfuri/servicii, în baza unui număr de 15 facturi fiscale în valoare totală de de 356.080,31 lei, prejudiciind în acest mod bugetul de stat cu suma de 114.864,61 lei, din care 45.945,84 lei reprezintă impozit pe profit, iar suma de 68.918,77 lei reprezintă TVA.

”În virtutea acestor relații comerciale practic inexistente și producătoare de venituri ilicite, în perioada 18.07.2011 - 05.07.2013, inculpatul K.T. a dispus transferul din contul bancar al societății Trio Construcții Și Turism SRL în conturile aparținând... și... SRL prin operațiuni bancare repetate (în număr de 25) al sumei totale de 373.721,60 lei, provenind din infracțiunea de evaziune fiscală, respectiv având ca documente justificative facturile de achiziții la care am făcut referire anterior, în care sunt consemnate operațiuni nereale, în scopul creării unei aparențe de legalitate a activității evazioniste și al disimulării originii ilicite a banilor.

În același scop, sumele virate în conturile societăților D. M. SRL și Dgy Global Supplier SRL au fost retrase în numerar de către inculpatul Voitinovici D.T., fie au fost redirecționate către conturile altor societăți comerciale cu comportament de tip „fantomă” controlate de acesta, de unde apoi le-a retras în numerar și le-a returnat inculpatului K. T., după oprirea unui comision”, potrivit celor discutate în ședința de judecată, afișate pe rolii.ro. Aceste aspecte au fost confirmate inclusiv de către inculpatul Voitinovici, care a declarat că a înființat una dintre societăți în anul 2010, în numele său și al mamei acestuia, Voitinovici E. A., urmărind să creeze un sistem format din mai multe societăți prin care urma să emită facturi fiscale pentru diferite societăți comerciale, în vederea scăderii din evidența contabilă a profiturilor acestora și implicit deducerea de TVA din partea acestora. Inculpatul a menționat că a fost singura persoană care s-a ocupat de activitatea societății, detaliind modalitatea de desfășurare a activității infracționale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dura de la popor toti primari toata haita plus alti infractori
0
0
multinationalele pe cand la control???
5
0
Piticu pambu a sifonat si a scapat . Deci , caracter de make !
11
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367