REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Fermierii vor primi gratuit şi anul acesta apa pentru irigat; 26.000 de hectare au fost deja irigate

Fermierii vor primi gratuit şi anul acesta apa pentru irigat; 26.000 de hectare au fost deja irigate

Replica API 17 mai 2018 | 00:00 323

Fermierii vor primi gratuit şi anul acesta apa pentru irigat, a anunţat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, adăugând că apa a fost introdusă deja pe canale cu o lună mai devreme decât anul trecut, iar până în prezent au fost irigate 26.000 de hectare, scrie Agerpres.

"În prezent avem programul de susţine gratuită sau de pompare fără să plătească ceva fermierul, cu alte cuvinte ducem apa gratuit la staţii de punere sub presiune. Este pentru prima dată în România când a trebuit să dăm apa pe data 14 aprilie. S-a întâmplat la Sistemul Nicoreşti-Tecuci pentru că nu puteam să plantăm din cauza lipsei de umiditate. Acum avem puse în funcţiune toate staţiile unde fermierii au solicitat apă, iar până la această dată sunt peste o mie de kilometri de canal plin cu apă şi se irigă. Avem irigate până acum 26.000 de hectare. Anul trecut am început pe 15 mai să introducem apa pe canale, iar anul acesta pe 14 aprilie. De ce atât de devreme? Pentru că fenomenele climatice din acest an au fost cu totul şi cu totul diferite faţă de alţi ani şi vor fi diferite în continuare pentru ca schimbările climatice sunt o realitate", a precizat Daea, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, ministrul a spus că în anumite zone a trebuit scoasă apa în exces de pe culturile agricole iar ANIF a lucrat cu 380 de agregate.

"Unele lucrează şi acum pentru eliminarea apei în exces de pe culturile agricole. Paradoxal, astăzi, în România, se lucrează şi cu pompe la irigat şi cu agregate de pompare la desecări. În câmp, în general în partea de sud a ţării, sunt şi acum bălţi în anumite locuri, iar la câţiva paşi, nu metri, plantele suferă din cauza apei. Pentru noi nu a fost iarnă s-a lucrat efectiv în staţiile de irigare, în ateliere pentru a face agregate şi a construi mecanisme. Am stat şi în câmp ca să curăţăm canalele prin dragare", a adăugat şeful de la Agricultură.

Potrivit sursei citate, în anul 2016 suprafaţa contractată la irigat a fost de 346.000 de hectare, după numai un an a depăşit 825.000 hectare, iar împreună cu suprafeţele pentru irigare sezonieră se va ajunge la un milion de hectare.

"Suntem pregătiţi în acest an să dăm apa, iar sistemul să funcţioneze pentru 1,2 milioane hectare. Sunt 27 de sisteme, iar acestea nu au funcţionat în ultimii 20 de ani. Vor funcţiona toate în acest an. (...) Este un şantier România în irigaţii. O primă satisfacţie, după foarte mulţi ani, este că anul acesta vom iriga din Canalul Siret-Bărăgan. Va vom chema la timp şi vă vom arăta ce am putut face", a mai spus Daea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Felicitari, d-le Daea! Un om care munceste cu folos, aflat la locul potrivit...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212