REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ficatul gras: Simptomele discrete care anunță boala

Ficatul gras: Simptomele discrete care anunță boala

Replica API 26 august 2022 | 00:00 781

Știi să recunoști primele semne de ficat gras? Steatoza hepatică sau așa cum i se spune în popor – ficatul gras – este o problemă cu care se luptă mulți oameni. De aceea, este indicat să faci tot ceea ce ține de tine pentru a preveni această problemă medicală.

Medicii spun că steatoza hepatică este una dintre cele mai des întâlnite boli de ficat.

Care sunt cauzele principale ale apariției steatozei hepatice:

consumul excesiv de alcool, care duce la la steatoza hepatică alcoolică

obezitatea

diabetul zaharat

curele de slăbire drastice și pentru mult timp

subalimentația

dislipidemia

boli metabolice

anumite medicamente care au efecte adverse

Care sunt simptomele steatozei hepatice

În primul rând trebuie spus că acestea sunt discrete, abia observabile la debut. De exemplu, pacientul va avea stări de oboseală, de somnolență, constipație, diaree. Dar și o creștere ușoară în greutate.

Atenție! Atunci când la analizele de sânge apare o creștere a transaminazelor putem spune că pacientul are steatoză hepatică.

De cele mai multe ori, pacientul ajunge la medic pentru un control de rutină. În urma unei ecografii abdominale și a unor analize de sânge se poate stabili diagnosticul.

În ce constă prevenția

Este esențial să evităm cauzele care duc sau favorizează apariția acestei probleme medicale. Mai exact, trebuie limitat consumul de alcool. Trebuie păstrată o alimentație cât mai sănătoasă, se vor evita prăjelile, băuturile carbogazoase. Trebuie avut în vedere stabilirea cât mai precoce a diagnosticului de diabet zaharat sau a bolilor metabolice, a dislipidemiilor. Se evita scăderea bruscă în greutate.

Însă, cel mai important pas în prevenție este menținerea unui stil de viață cât mai sănătos, care include: respectarea orelor de somn, alimentația bogată în vitamine și minerale, respectarea celor 5 mese pe zi. Evitarea dulciurilor. Tratamentul este prescris de medicul specialist gastroenterolog și trebuie urmat în totalitate de către pacient. Iar parte a tratamentului este dieta. Pacientul va trebuie să respecte o anumită dietă cel puțin trei luni, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272