REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Firea: Observatorul Naţional al Copilului va fi operaţional la începutul anului viitor

Firea: Observatorul Naţional al Copilului va fi operaţional la începutul anului viitor

Replica API 15 februarie 2022 | 00:09 948

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunţat luni că Observatorul Naţional al Copiilor, prima bază de date naţională a copiilor aflaţi în situaţii de risc, va fi operaţional la începutul anului viitor, scrie Agerpres.

Gabriela Firea

"Înfiinţăm Observatorul Naţional al Copilului! Trebuie să ştim în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc şi câte familii sunt vulnerabile în România. Lucrăm intens la Legea separării copilului de familie prin care înfiinţăm această bază de date unică. Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii. Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, cu ajutorul tabletelor din Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie - SINA. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie are la dispoziţie aproape 9 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru realizarea acestui sistem, în premieră naţională, ce permite urmărirea copiilor aflaţi în situaţii de risc. Observatorul Naţional al Copilului va fi operaţional la începutul anului viitor!", a explicat Gabriela Firea, pe Facebook.

Totodată, ministrul Familiei a menţionat că aproximativ 46.000 de copii sunt în prezent în îngrijirea statului.

"Ca să putem reduce numărul cazurilor de separare a copiilor de familie, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie poate apărea şi să mergem cu măsurile ţintit către aceste familii. De cealaltă parte, avem grijă şi de copiii ajunşi deja în grija statului, circa 46.000 sunt în acest moment. Planul este renunţarea la centrele de plasament", a precizat Gabriela Firea.

Pe de altă parte, ministrul Familiei a subliniat că orele de educaţie pentru sănătate vor fi introduse în şcoli sub formă de activităţi extraşcolare, cu participarea elevilor condiţionată de acordul părinţilor.

"Vom merge mai departe cu proiectul de modificare a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, întoarsă pentru reexaminare în Parlament. Dintre multele modificări în interesul copiilor, s-a speculat politic doar faptul că această legea ar fi impus deja celebrele ore de educaţie sexuală în şcoli. Pentru a evita orice altă interpretare, specialiştii din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţii au reformulat articolul. Este vorba de introducerea în şcoli a programelor de educaţie pentru sănătate care sunt activităţi extraşcolare asigurate de specialişti în sănătate, iar participarea copiilor este condiţionată de acordul părinţilor", a transmis Gabriela Firea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bani aruncati aiurea .
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212