REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Firma basarabeanului acuzat că a dat țepe cu mobilă și la Constanța a intrat în insolvență! Video

Firma basarabeanului acuzat că a dat țepe cu mobilă și la Constanța a intrat în insolvență! Video

Andreea VREJOIU 24 februarie 2023 | 00:00 3895

Bismobil Kitchen SRL a depus, pe 1 februarie a.c., la Tribunalul Iași, secția ,,Faliment”, o cerere de deschidere a insolvențe. În dosar, Sc TV Sat Intermedia SRL și Green – GV Partner GK SRL, au calitatea de creditor. Pe 20 februarie a.c., instanța de judecată a admis acțiunea societății devenite cunoscute în urma scandalului în care a fost acuzată că a păgubit sute de români printre care și numeroși constănțeni. Victime le-au căzut nu doar clienții care nu au mai primit mobila de bucătărie de lux promisă, și nici nu le-a fost restituită suma achitată, dar și atelierele subcontractate ce efectuau comenzile. În țară, s-a creat o isterie generală, după ce reprezentanții firmei au tras obloanele showroom-urilor și s-au făcut nevăzuți, clienții nemulțumiți încercând în zadar să ia legătura cu aceștia pentru a-și recupera avansul.

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video Mihai Șaran, fondatorul Bismobil Kitchen

În cursul zilei de luni, 20 februarie a.c., în dosarul cu numărul 535/99/2023, Tribunalul Iași a dispus deschiderea procedurii generale de insolvență împotriva societății Bosmobil Kitchen SRL. Compania basarabenilor a devenit cunoscută după ce a păgubit sute de români, printre care și numeroși constănțeni. Firma fondată de Mihai Șaran le-a promis clienților electrocasnice și mobilă de bucătărie de lux, mulți dintre aceștia achitând integral sau în mare parte valoarea acestora. Proporțiile acestui fenomen s-au extins la nivel național, atât la Iași, cât și la Sibiu și București, fiind întâmpinate aceleași probleme.

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video

În trecut, Mihail Șaran afirma, pentru Replica de Constanța: “Cred că într-o bună zi noi o să ne ridicăm cu totul. Poate nu 100 la sută, dar 90%, 80%, dar aici e important să fim ca unul, fără amenințări.”

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video Spațiul în care a funcționat showroom-ul din Mamaia Sat

Showroom-ul din Mamaia Sat a fost închis din cauza datoriilor

Compania a avut deschis un showroom și în Mamaia Sat, situat pe strada M8, numărul 1, însă obloanele acestuia au fost trase după ce firma nu și-a îndeplinit obligațiile față de proprietarii spațiului. Se pare că firma și-a încetat activitatea, în Mamaia Sat, în luna decembrie a anului 2022.

Cât despre situația showroom-ului din Constanța, Mihail Șaran preciza, pentru reporterii Replica de Constanța: “Noi nu am achitat chiria și marfa este blocată. Până nu este achitată, noi nu putem să luăm marfa de acolo. Ea este întreagă în Constanța. Am luat din alte showroom-uri marfa, nu noaptea, ci când se putea să vină s-o ia. Sunt clienți care nu mai pot să aștepte până în luna februarie, sau în luna martie, bucătăria și ne-au rugat să ia din vitrină. Noi nu mai putem să facem vânzări în România, dar avem expuse aproape o sută de bucătării.”

Video:

Atelierul subcontractat din Constanța, țepuit cu 15.000 de euro

Compania deținută de Șaran nu dispunea de o fabrică proprie de mobilă, astfel că apelau la subcontractori din întreaga țară. Mulți dintre aceștia, așa cum este și cazul societății care onora comenzile Bismobil Kitchen, din Constanța, au căzut victime ale administrației deficitare a companiei ce figurează cu datorii neplătite către producători.

Unul dintre asociații societății din Constanța, ce a fost subcontractată de Bismobil Kitchen pentru fabricarea mobilierului, ne-a împărtășit, în trecut, experiența sa cu aceștia. Contrar multor opinii care circulă în mediul online, Cristi M. crede că afacerea nu a avut scopul de a-și înșela clienții și asociații de la bun început, ci că odată scăpată de sub control, situația a fost gestionată în mod deficitar de conducere.

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video

“Prima comandă mi-au plătit-o destul de repede, mi-au dat și avans destul de repede. Toată lumea a spus povestea că ei au încercat să dea țeapă de la început, eu nu cred asta. Eu cred că pur și simplu s-au întins mai mult decât le-a fost plapuma. Au cheltuit mult mai mult decât au produs și au ajuns în situația asta. Prima comandă mi-a fost plătită destul de repede. Am făcut-o. A fost comanda de probă. Au vrut să se asigure că e conform standardelor lor, care erau destul de ridicate. Erau foarte pretențioși ca totul să arate perfect, așa cum visau ei că trebuie să arate. După au început să dea mai multe comenzi, am făcut 4 comenzi pe care le-am livrat și una finalizată în proporție de 90% încă în fabrică, nelivrată. Am facturi mărișoare neplătite și le-am spus că dacă nu plătesc mă opresc. Aveam o comandă care trebuia livrată înainte de sărbători și le-am spus că dacă nu plătesc mă opresc. Mulți clienți m-au sunat deja să mă întrebe în ce stadiu era mobila înainte de a se închide Bismobil în Constanța. Unii erau repartizați la mine dar fără să încep niciun demers la ei, alții nu erau repartizați nicăieri, nici măcar nu erau comenzile date către un producător.”, a declarat acesta.

Paguba acestuia se ridică la valoarea de 15.000 de euro, valoarea facturilor neplătite de Bismobil Kitchen.

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video Lorand Soares Szasz

Lorand Soares Szasz, unul din fondatorii Bismobil

Printre fondatorii Bismobil se numără și Lorand Soares Szasz, un foarte cunoscut speaker motivațional și organizator de cursuri și seminarii care au ca temă creșterea accelerată a IMM-urilor.

Firmele înființate de basarabeni, închise toate, sunt Terralogic Services SRL, Anton Partner BK SRL, LSS Partner BK SRL, Green GV Partner BK SRL, Grigo Partner BK SRL, Arta Partner BK SRL, Four Partner BK SRL, Artur Partner BK SRL, House Partner BK SRL, Vegri Partner BK SRL, Stanislav Partner BK SRL, Gava Partner BK SRL, Kitchen Studio BK SRL, Tomsa Partner BK SRL, HV Partner BK SRL, Mobil Partner BK SRL, Tudor Partner BK SRL, Ghe Ca Partner BK SRL, Tagu Partner BK SRL, Stas Partner BK SRL, Expert Finstandard SRL, Style Partner BK SRL, Castle Partner BK SRL, Bacala Partner BK SRL, Mora Partner BK SRL, Boris Partner BK SRL, Sergiu Partner BK SRL, Martea Partner BK SRL, Brand Partner BK SRL, EM&Co Partner BK SRL, Dobri Partner BK SRL. Toate cu sediul social în Iași.

Pe rețelele sociale a fost înființat grupul „Înșelați de Bismobil Kitchen”, ce are în prezent 1.900 de membri. Aceștia și-au împărtășit experiențele cu Bismobil Kitchen și plănuiesc să lanseze un proces colectiv împotriva companiei basarabene, pentru a-și recupera pierderile.

Precizăm că firmele care au acționat la Constanța, pe lângă Bismobil Kitchen, sub sigla Bismobil, sunt: Artur Partner BK SRL, EM & CO Partner BK SRL, Vegri Partner BK SRL, Martea Partner BK.

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video

Date despre societatea Bismobil Kitchen SRL

Bismobil Kitchen SRL, înființată în 2020, cu sediul la Iași,  a avut, în 2021, cifra de afaceri de 8 774 542 lei, fără profit și datorii de peste 5 milioane de lei.  Administrator este Adriana Brasoveanu și unic asociat Mihail  Șaran. Artur Partner BK SR a fost  înființată în ianuarie 2022, cu sediul tot la Iași. Iar EM & CO Partner BK SRL a fost înființată în ianuare 2021. Asociat cu 50 % este Bumbu Artur, iar 50 % deține Bismobil Kitchen SRL.

Martea Partner BK SRL a fost înființată în februarie 2022, și are ca asociat pe Martea Adrian, cu 50 %, și Bismobil Kitchen, cu 50 %. O altă firmă este Vegri Partner BK SRL, înființată în august 2021, și are ca asociat pe Grigorita Veaceslav, cu 50 %, și Bismobil Kitchen, cu 50 %. Firma a avut cifra de afaceri 0 și fără profit, în 2021. Toate firmele de mai sus au ca administrator pe Adriana Brașoveanu, complicea lui Șaran.

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video

Patronul Bismobil Kitchen, reținut pe Aeroportul din Chișinău când încerca să fugă din țară

Mihail Șaran a fost reținut la finalul lunii ianuarie pe Aeroportul Internațional Chișinău în timp ce intenționa să păsăsească țara, informează publicația Ziarul de Gardă, din Moldova. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție (IGP) luni, 23 ianuarie a.c.

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și Direcției Generale Urmărire Penală, de comun cu procurorii PCCOCS au reținut alte cinci persoane în dosarul escrocheriilor, denumit generic „Bismobil Kitchen”, la Chișinău.

Au fost pornite 17 cauze penale, iar prejudiciul depășește 10.000.000 lei. Ulterior reținerii fondatorului companiei și plasării lui în arest, vineri au fost desfășurate 19 percheziții la mai multe adrese din Chișinău, în cadrul cărora au fost ridicate inclusiv documente contabile, înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, purtători electronici de informație, mijloace bănești, contracte, facturi și ștampile.

Firma basarabeanului acuzat ca a dat tepe cu mobila si la Constanta a intrat in insolventa! Video

Ce spune legea insolvenței?

Legislația care reglementează insolventa este în principal legea nr. 85/2014 și OUG 88/2018. În acord cu definiția din articol 5, insolvența este o stare a patrimoniului unui debitor care se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor. Tot în acel articol de lege se menționează  și că insolvența debitorului este o prezumție  atunci când acesta nu îți plătește datoriile după 60 de zile de la data scadenta.

Cea de-a doua lege care reglementează insolvența, respectiv OUG nr. 88/2018  este cea care are în vedere posibilitatea declanșării executării silite în cazul acestei proceduri.  În art. 147 alin. (1) ni se spune care este termenul  de neplată  din procedura de insolvență, de la care se trece la executare silită în cazul unui debitor. Conform acestei ordonanțe, el este de 60 de zile.

În art. 3 din Legea nr. 85 se specifică și care sunt firmele care pot intra în insolvență. Acestea sunt regiile autonome, profesioniștii și toți cei care exploatează o întreprindere comercială, așa cum sunt  ele definite în Codul Civil. Procedura insolvenței nu poate fi declanșată în cazul celor cu profesii liberale, instituțiilor de învățământ, institutelor de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, ce aparțin statului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte bine le a facut la fraieri. Cu o mână se dau banii cu cealaltă se ia marfa!.
1
0
V-a tras-o rakețu...
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218