REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Firma care a construit reactorul 2 de la Cernavodă încearcă o ultimă inginerie pentru a scăpa de faliment

Firma care a construit reactorul 2 de la Cernavodă încearcă o ultimă inginerie pentru a scăpa de faliment

Replica API 12 noiembrie 2018 | 00:00 437

Sfârșitul unei legende

Sfârșitul unei legende

Una din cele mai vechi firme din Cernavodă, implicată în construirea reactorului 2 de la centrala nucleară, apelează la o ultimă măsură disperată pentru a scăpa de faliment. Administratorii companiei au formulat o cerere de concordat preventiv, o inginerie economică extrem de rară în România. O coincidență interesantă face ca singura firmă din Constanța care a apelat până acum la acest procedeu să fi fost tot din Cernavodă. Din nefericire pentru cea din urmă, lucrurile au sfârșit prost, pentru că, după trei ani de concordat preventiv, firma și-a cerut în cele din urmă falimentul, chiar zilele trecute.

Construcții Nuclearo Electrice SA (CNE) a înregistrat pe 8 noiembrie 2018 un dosar la Tribunalul Constanța prin care cere, în calitate de debitor, intrarea în concordat preventiv. Instanța nu a stabilit încă un termen de judecată. Procedura este una foarte rar întâlnită în România, deși a fost legiferată de câțiva ani buni. În esență, aceasta presupune rezolvarea pe cale amiabilă a litigiilor cu creditorii, pentru a evita intrarea în insolvență. Pentru CNE, firma care avea sute de angajați pe platforma de la Cernavodă, în perioada când era unul din constructorii reactorului 2, aceasta pare ultima scăpare de la faliment.

Război între Argos și CNE

Construcții Nuclearo Electrice SA a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de numai 941,497 lei și un profit net de 6.928 lei, cu doar cinci angajați, precum și datorii de 2.340.557 lei. Până să apeleze la cererea concordatului preventiv CNE executa silit, în martie 2018, o parte din averea debitoarei Argos SA, printr-o licitație în care s-a încercat vânzarea mai multor imobile, cu o valoare estimată de aproape 2 milioane de lei, fără niciun succes însă. Foarte interesant este faptul că Argos se afla încă din iulie 2016 în concordat preventiv, metodă prin care spera să scape de falimentul pe care îl solicitau zeci de firme din toată țara. În cele din urmă, afacerea deținută de milionarul Lucian Lazia a cedat, iar la finele lunii octombrie Argos SA a cerut intrarea în faliment, cu datorii de 35,6 milioane de lei. Acum, a venit rândul CNE, firmă controlată de fostul consilier județean Nicolae Buriac, să apeleze la același artificiu, sperând că va avea mai mult succes decât Argos.

Ce înseamnă concordatul preventiv

Concordatul reprezintă o înțelegere care presupune încheierea unui contract între debitor și creditorii care dețin cel puțin două treimi din valoarea creanțelor acceptate și necontestate, contract în baza căruia debitorul propune un plan de redresare a întreprinderii sale și de acoperire a creanțelor creditorilor împotriva sa, iar creditorii acceptă să sprijine eforturile debitorului de depășire a dificultăților în care se află afacerea acestuia. Pentru ca aceasă prevedere să aibă succes, este obligatoriu ca atât creditorii, cât și salariații să sprijine aceste demersuri, pentru a se putea preîntâmpina intervenirea stării de insolvență și odată cu aceasta, imposibilitatea de plată. Principalul efect al acestei proceduri îl reprezintă posibilitatea acordată debitorului de a-și conserva lichiditățile bănești, acestea urmând a fi folosite pentru continuarea activității, generându-se astfel veniturile necesare acoperirii creanțelor acceptate prin concordat.

De asemenea, pe perioada aplicării concordatului preventiv, va fi stopată curgerea debitelor accesorii – penalități, dobânzi și interdicția de deschidere a procedurii de insolvență. Această înțelegere amiabilă între debitorul aflat în dificultate financiară momentană și creditor oferă primului posibilitatea executării obligațiilor la noi termene scadente, pe o perioadă mai lungă de timp. Debitorul nu va putea recurge la această procedură, atunci când: împotriva sa a fost pronunțată o hotărâre irevocabilă de condamnare pentru infracțiuni economice; împotriva sa a fost deschisă procedura insolvenței cu 5 ani anteriori ofertei de concordat; debitorul și/sau acționarii/asociații sau administratorii au fost condamnați definitiv pentru bancrută frauduloasă, gestiune frauduloasă, abuz de încredere, delapidare, înșelăciune, mărturie mincinoasă ori infracțiuni de fals, în ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii prevăzute de lege; membrilor organelor de conducere și/sau supraveghere ale debitorilor li s-a atras răspunderea în condițiile Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările și completările ulterioare, pentru aducerea în stare de insolvență; debitorul are înscrise fapte în cazierul penal.

Avantaje gârlă pentru datornic

Avantajele concordatului preventiv sunt evidente: nu presupune insolvența; apare numai la cererea debitorului; procedurile, în marea lor parte, sunt confidențiale; afacerea are continuitate; comerciantul este ajutat de un practician în insolvență, cel care mediază încheierea concordatului și controlează executarea sa de către debitor; rolul judecătorului-sindic este minim; contractele în curs nu se termină și nici nu se suspendă, ci sunt continuate. Oferta de concordat preventiv va cuprinde și proiectul de concordat preventiv, la care se vor anexa declarația debitorului privind starea de dificultate financiară în care se află, precum și lista creditorilor cunoscuți inclusiv cei ale căror creanțe sunt contestate integral sau parțial. Proiectul de concordat va prezenta, în detaliu, situația analitică a activului și pasivului debitorului, cauzele stării de dificultate financiară și măsurile luate în acest sens, precum și proiecția evoluției financiar-contabile pe următorii 2 ani. Proiectul de concordat trebuie de asemenea să cuprindă un plan de redresare, reorganizare a activității, prin măsuri ca: restructurarea conducerii debitorului, modificarea structurii funcționale, reducerea personanului, dar și modalitățile prin care debitorul înțelege să depășească starea de dificultate financiară, precum: majorarea capitalului social, împrumut bancar sau de altă natură (inclusiv împrumuturi ale asociaților/acționarilor), vânzarea de active, înființarea/desființarea unor puncte de lucru sau sucursale etc.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cernavoda condusa de un om de nimic va ajunge un sat cat de curand, toti fura de peste tot, se va face piscina semiolimpica, unde??pe malul dunarii unde toti puradeii se scalda vara , acu vor face baie ka cap in piscina si vor inota in dunare, bani fututi, via verde, o carare cu trei banci si patru corcodusi, unde se vor plimba ,aristotel cu coiu, strazi manjite cu asfalt , cica se toarna serios , pula, bani fututi, salarii la centru fara numar, ptr curvele lui, trai neneaca, traiasca votantul prost, muie edilului ,cat mai multa
2
5
ati citit acest articol?...delpidare de 365 miliarde vechi facuta de Lazia Dorin Mihai.Pai daca era altul era in puscarie de mult dar cred ca sponsorizeaza dna grav de tot.Mafia din italia este novice ptr aceste hotii din romania.
5
0
cati bani a furat conducerea ARGOS in anii trecuti,cat au suferit angajatii firmei care au muncit ani si ani iesind la pensii de nimic sau somand , case , vile , masini la primi, saracie si mizerie la ceilalti!!!!!!!
6
0
BURIAC SI LAZIA DORIN DOI IMPOTENTI CARE AU DISTRUS SI PUS PE CHITUCI DOUA FIRME.NU ESTE NICIO DIFERENTA INTRE PROSTIA UMANA A CELOR DOI.DINTR -O FLOTA DE NAVE NU MAI EXISTA MACAR O TIMONA SAU UN VINCI LA ARGOS .NU STIU DE CE JUSTITIA NU IA NICIO MASURA IN ACEST SENS.JAF LA DRUMUL MARE DATORII SI SALARII NEPLATITE CU ANII.ALO DNA CINE IL TINE IN BRATE PE ACEST BORFAS INTERNATIONAL PE NUME LAZIA DORIN ?.PENTRU EL NU EXISTA NICIO RASPUNDERE PENALA?.FOSTII SALARIATI LE DORESTE MOARTEA FAMILIEI LAZIA PTR SALARIILE NEPLATITE SI BATAIA DE JOC LA CARE AU FOST SUPUSI IN ULTIMII 10 ANI.
11
0
Da, ce nu stiti voi , ca acest ADMINISTRATOR BURIAC NICOLAE ,este un CACAT de om care si-a batut joc de aceasta SOCIETATE, un ANALFABET si o JIGODIE de om
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102