REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Firma prin care Dănuț Căpățâna lua șpagă ca manager al Spitalului Județean Constanța își cere falimentul

Firma prin care Dănuț Căpățâna lua șpagă ca manager al Spitalului Județean Constanța își cere falimentul

Replica API 5 octombrie 2018 | 00:00 352

13 ani de închisoare pentru furăciuni de 1,3 milioane de euro

13 ani de închisoare pentru furăciuni de 1,3 milioane de euro

Una din firmele controlate de Dănuț Căpățână, fostul manager susținut de PSD al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, și-a cerut falimentul. Tribunalul Constanța va judeca cererea pe 22 octombrie, iar deznodământul este doar o formalitate. Societatea raportează an de an cifre insignifiante de afaceri, nu are nici un angajat și nici datorii care să prejudicieze prea mult bugetul de stat. Este, în schimb, una din firmele folosite de Căpățână pentru a cere peste 1,3 milioane de euro șpagă în schimbul serviciilor de externalizare ale spitalului pe care l-a condus, furăciuni pentru care a și primit, de altfel, 13 ani de închisoare.

Dănuț Căpățână, unul din cei mai feroce prăduitori ai Constanței, își vede afacerile îngropate una după alta. Fostul manager al Spitalului Județean Constanța încasează condamnări record la închisoare pentru faptele sale de corupție, derulate cu deplina complicitate a orânduirii tomitane social-democrate.

Pe 3 octombrie 2018, debitoarea Performance Profile SRL a înregistrat la Tribunalul Constanța un dosar prin care își cere falimentul, instanța stabilind ca prim termen de judecată data de 22 octombrie. Performance Profile SRL are ca domeniu de activitate consultanța pentru afaceri și management și a derulat un business mai degrabă dicret. Firma a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de numai 45.000 de lei și un profit interesant de mare, 25.256 lei, fără niciun angajat.

Zeci de ani de pușcărie

În realitate, vorbim doar de o firmă paravan pentru jaful instituționalizat de Dănuț Căpățână la Spitalul Județean Constanța, în perioada cât a fost manager. Performance Profile SRL a fost trimisă în judecată alături de patronul său, Căpățână, pentru spălare de bani, în dosarul privind externalizarea unor servicii ale Spitalului Județean.

În aprilie 2018, Curtea de Apel Constanța l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dănuț Căpățână. Anterior, și Tribunalul București l-a condamnat la 13 ani și 4 luni de închisoare pentru spălare de bani și cinci infracțiuni de luare de mită. În 2016, același Căpățână era condamnat la alți 4 ani și 4 luni de închisoare, tot pentru corupție.

Firma prin care lua mita

Revenind la firma care își cere acum falimentul, Performance Profile SRL a fost trimisă în judecată în august 2016 pentru spălare de bani. Potrivit DNA, în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpăţână a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de firme, sume de bani în cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD şi peste 4,7 milioane lei, din care a primit în total aproape 198.000 euro, 28.000 USD şi peste 4,7 milioane lei.

Șpagă prin offshore

”Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul SC Picus Consulting şi patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai acestuia, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi.

Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de reprezentanţii societăţilor care au încheiat contracte cu spitalul în conturile SC Picus Consulting şi al firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive”, susţin procurorii.

DNA precizează că, din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, peste 4,7 milioane lei au provenit de la Virgil Ivan, fiind remişi în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate.

Infractor din prima zi

”Căpăţână şi-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deţinuse funcţia de manager la o societate cu activitate în domeniul medical, el a negociat cu directorul general al acelei societăţi, Virgil Ivan, menţinerea unui contract încheiat anterior între firmă şi SC Picus Consulting, prin care Căpăţână îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager.

În schimbul acestor sume de bani, Căpăţână se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care spitalul le emitea către această firmă şi că imaginea societăţii va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că firma de servicii medicale dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa”, mai spune DNA.

Ulterior, în perioada 2010 - 2011, activitatea infracţională a lui Căpăţână s-a extins, el propunând colaboratorilor apropiaţi care deţineau societăţi încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu anumite firme off-shore, în schimbul facilitării încheierii/ menţinerii/ reînnoirii contractelor cu spitalul, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestora.

Protejatul PSD lua șpagă încontinuu

”Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse, asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională.

Iniţial, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita în conturile a două firme de tip off-shore indicate de un prieten al său, iar din 2011, el a încasat sumele reprezentând mita printr-o firmă off-shore la care devenise acţionar. La sfârşitul anului 2013, inculpatul a mai înfiinţat încă o firmă off-shore prin intermediul unei persoane din familie.

Ulterior, din banii primiţi drept mită, o parte au fost viraţi către SC Performance Profile, iar altă parte au fost retraşi, fiind folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri şi servicii (locuinţe, excursii în străinătate)”, mai arată procurorii. Contractele de consultanţă încheiate de Căpăţână cu societăţile care dădeau mita mascată erau similare, iar aceleaşi rapoarte de consultanţă întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme, menţionează DNA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
El e la parnaie, dar coarda aia de nevasta-sa o arde bine mersi, salon de infrumusetare, etc
2
0
Un spagar ordinar care a furat din banii spitalului care si asa sunt putini! De aia arata in acest hal spitalul! Si nevasta sa o coarda plina de fite pe banii furati.
5
0
Idem si la primaria COSTINESTI cu fratii Balan Virgil si Alexandru prin firmele pe care le-a detinut P.F.autorizata B.V.si B.A.,I.I.B.V.si B.A cu sediile pe str.Tineretului,nr.108,Costinesti , iar in prezent firma Viralex Complex 2015cu sediul DC4 fosta statie de betoane Costinesti.Acestia sunt agreati de primar pentru siguranta paraindaratului la contractele incheiate in infrastructura,constructii,pavele ,borduri etc.DNA va descoperi escrocheriile facute de acestia de cel putin 8 ani daca se vrea bineinteles.Asteptam ca altceva nu avem ce face, doi ani trec repede si vom avea noi alegeri.
1
0
Monitorizate angajarile de la spitalul judetean, managerul grasa si directoarea de ingrijiri banu percep cate 4.ooo euro pentru un post de asistenta.
5
1
criminalul capatanos nu credea ca va ajunge unde ii e locul.. asteptam ca badarau de la ATI sa il urmeze
6
0
Atentie. BADESCU LAURENTIU MENAJER LA AMBULANTA CONSTANTA FURA LA FEL DIN CONTRACTE SUB UNBRELA PSD. IN 2017 IN IULIE A OMORIT O FATA DE 32 ANI DIN NAVODARI INPREUNA CU NEVASTASA HOITUL DE RELI. FURA BANI DIN SERVISURILE CARE REPARA MASINI DE LA CONTRACTUL CU PAZA SI CEL DE MEDICINA MUNCI SE LAUDA CA REZOLVA ORICE FURACIUNE CA ESTE POLITIC SI IL TINE MOGA DNA ANCHETATI CAZUL DE CRIMA DE ANUL TRECUT MONSTRUL ASTA SI CU NEVASTASA MERITA SA STEA LA PUSCARIA PENTRU CA OMORIT FATA AIA NU MAI ASCUNDETI DOSARUL. SE POATE VERIFICA IN INREGISTRARILE DIN DISPECERAT CA EL A OMORITO
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614