REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.3° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Firme de Asigurări tip RCA, SANCȚIONATE de Consiliul Concurenţei: au majorat tarifele!

Firme de Asigurări tip RCA, SANCȚIONATE de Consiliul Concurenţei: au majorat tarifele!

Replica API 5 decembrie 2018 | 00:05 248

Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 lei (aproximativ 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că Allianz - Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA. Această practică concertată, facilitată de UNSAR, a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016, deoarece societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtare în cadrul asociaţiei, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței. „Asociaţiile au un rol important şi este legitim ca membrii acestora să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amenzile au fost aplicate astfel:

Allianz - Ţiriac Asigurări SA 43.442.939 lei; Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA 36.970.408 lei; Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA 22.037.026 lei; Carpatica Asig SA 26.858.238 lei; Euroins România Asigurare-Reasigurare SA 6.346.453,60 lei; Generali România Asigurare Reasigurare SA 21.445.106 lei; Groupama Asigurări SA 35.378.902 lei; Omniasig Vienna Insurance Group SA 40.529.090 lei; Uniqa Asigurări SA 13.570.597 lei; UNSAR 160.436 lei. În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii. În cazul societăţilor Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare. „Piaţa asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepţionale, de criză, dar între timp a fost implementat noul pachet legislativ şi au fost eliminate, în mare parte, disfuncţionalităţile care au condus, în anii anteriori, la creşteri accentuate ale preţurilor. Faptul că s-au înregistrat progrese în funcţionarea pieţei asigurărilor, nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF şi Guvernul pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislației cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieței pentru a nu conduce la creșterea prețului RCA” a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Romanii merita tot raul,pentru simplul fapt ca ei isi doresc asta. Ies cu hastagi si cer catuse,cer abuzuri,cer dictaturi. Romanii se opun la orice ar putea fi bun si accepta cu masochism tot ce e mai rau. Le place sa se vaiete,insa treaba e ca in curand nu or sa mai aiba pentru ce,deoarece toate resursele vor fi zero,padurile la fel,animalele aferente padurilor vor fi ucise ca nu au habitat si intra in curtile oamenilor care nici ei nu vor mai fi,ca unde dracu' sa stai intr-o tara care e a ta doar traditional ,dar fara sa-ti poti asigura traiul de zi cu zi! Asigurari si alti banditi profita.
0
0
Romania lui peste toti stau in casa ai vazut in frabta pt un cent la benzina revolutie la noi se sta in casa
0
0
se stie demult ca astia ne jupoaie, sub diferite pretexte. - a mai ramas vreo societate de incredere, la care se poate apela ? Sau incercam sa facem asigurarile in U.E???
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212