REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.1° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Florin Chelaru ține pe linia de plutire Primăria Năvodari, cu sechestru pe terenuri și poprire pe conturi. Video

Florin Chelaru ține pe linia de plutire Primăria Năvodari, cu sechestru pe terenuri și poprire pe conturi. Video

Mirela PASCAL 7 iulie 2023 | 00:00 4155

În urmă cu vreo 9 ani, orașul Năvodari s-a aflat într-o situație mai mult decât delicată, din cauza datoriei de peste 168 de miliarde de lei pe care o avea, la acea dată, de achitat SC TSP Ecoterm SA, societatea Consiliului Local, către CET Midia, suma reprezentând contravaloarea agentului termic și a apei calde furnizate în ultimii doi ani. Asta după ce foștii administratori au făcut mangle cu banii cetățenilor, motiv pentru care au și fost condamnați, câțiva ani mai târziu, la ani grei de pușcărie. Victimă colaterală a fost Primăria Năvodari, care trage ponoasele și acum, de pe urma prejudiciului cauzat de condamnații de la TSP Ecoterm. Mai are de achitat către Uzina Midia, până în 2027, suma de 6 milioane de euro, și deocamdată unitatea administrativ teritorială are conturile blocate și sechestru pe bunuri. În această situație de criză, Florin Chelaru continuă dezvoltarea orașului.

Florin Chelaru tine pe linia de plutire Primaria Navodari, cu sechestru pe terenuri si poprire pe conturi. VideoFlorin Chelaru

Prejudiciul cauzat orașului Năvodari de către foștii administratori ai TSP Ecoterm, în urmă cu 10 ani, nu este decât un pai din carul cu ilegalități care au avut loc pe vremea fostelor administrații de la Năvodari. Scandalul cu Ecoterm și Uzina Midia, furnizorul agentului termic, a aprins, la acea vreme, destule spirite însă s-a uitat la fel de rapid pe cât a început. Însă Primăria Năvodari continuă să tragă ponoasele... având de plată, în prezent, 6 milioane de euro către UT Midia, reprezentând contravaloarea agentului termic și a apei calde furnizate în ultimii doi ani. În total, prejudiciul a fost cu multe zerouri însă, în timp, unitatea administrativ teritorială a reușit să scadă debitul. De mai bine de un an are conturile blocate și sechestru pe terenuri. Puțini năvodăreni cunosc această speță sau își mai aduc aminte. Despre acest subiect a vorbit Florin Chelaru, primarul din Năvodari, într-un interviu acordat ziarului Replica, care a făcut precizări extrem de importante. Deși se află într-o situație critică, orașul continuă să se dezvolte.

Este o luptă grozavă. Avem probleme financiare foarte mari din cauza proceselor pe care le-a pierdut orașul. Sunt procese legate de banii din 2004-2008, probleme legate de societatea Ecoterm. De-a lungul timpului, orașul Năvodari a plătit din cauza unor decizii pe care cineva le-a luat. Mai avem un ultim hop, reprezentat de o sumă colosală, 9 milioane de euro. Am plătit cel puțin 3 milioane și ceva de euro până în acest moment. Avem popriri pe conturi la toate băncile. Plătim disperat. Trebuie să reușim pentru că orașul este puternic. Putem să plătim cumva, într-un an și jumătate, întreaga sumă. Am ajuns în situația în care s-a pus sechestru pe anumite terenuri, din domeniul public al orașului Năvodari, și atunci am câștigat. Acum am înțeles că au pus sechestru pe un alt teren, din domeniul privat al orașului, și vom vedea ce înseamnă acest lucru din punct de vedere financiar pentru Năvodari. Trezoreria la acest moment nu dă drumul la plăți. Sunt prestări de servicii, cu contracte în spate, care fac parte din aceeași poveste. Nu se dă drumul la plăți. Odată cu dezvoltarea aceasta pe care încerc să o realizez avem și o mare problemă legată de bani. Nu suntem într-o situație confortabilă. Trebuie să și trăiești și să te dezvolți”, a spus Chelaru.

Florin Chelaru tine pe linia de plutire Primaria Navodari, cu sechestru pe terenuri si poprire pe conturi. VideoUzina Midia

Primăria Năvodari plătește la Uzina Termică din 2007

Procesul a început în 2004-2008. Era vorba despre Ecoterm, societatea care furniza căldură orașului. Administratorii acelei societăți nu duceau banii furnizorului, UT Midia, care, după ceva timp a dat în judecată Ecoterm. A fost dosar penal. Administratorii au făcut pușcărie. S-a dovedit că au furat, că nu au făcut plăți de bună-credință și au atras orașul, Consiliul Local Năvodari, ca participanți. Am ajuns într-o situație în care, deși noi plătim din 2007, mai avem până în 2027. Din ultima, cea de 9 milioane de euro, am plătit peste 3 milioane de euro. N-am avut nici o relație bună cu UT Midia, astfel încât să putem eșalona datoriile cumva, măcar pentru câțiva ani de zile. Este un oraș dezvoltat pentru că am avut inspirația să lăsăm să se construiască. Construcțiile acestea aduc venituri foarte importante orașului. Faptul că se face un turism de calitate și că avem Marea Neagră aproape, pentru zona de industrie, cred că o să facă posibilă trecerea peste aceste situații. Eu, în ultimii 8 ani, nu am deschis nici un proces, n-am creat nicio iritație care să stea pe gâtul unui primar care ar veni după mine”, a conchis Chelaru.

Reamintim că cei care au îndatorat orașul Năvodari sunt Mircea Suciu, fost director general al SC TSP Ecoterm SA Năvodari, şi Mihail Dima, fost director economic la aceeaşi societate comercială, trimişi în judecată, în luna decembrie 2009, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind suspectaţi de abuz în serviciu în formă continuată dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată. Ulterior, au și fost condamnați.

Mai multe despre subiect VIDEO de mai jos:

 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272