Chelaru: Și pe plaja din Năvodari sunt beach-baruri care funcționează ilegal. Video
Chelaru: Și pe plaja din Năvodari sunt beach-baruri care funcționează ilegal. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSezonul estival a început cu stângul la Năvodari, spune primarul Florin Chelaru, care este de părere că e nevoie de o revigorare a litoralului. Edilul s-a aflat joi, 6 iulie, în studioul Replica, și a vorbit despre problemele cu care se confruntă operatorii economici din zonă și, în special, cei care au închiriat sectoarele de plajă de la ABADL. Mulți și-au deschis beach-baruri însă, la fel ca în Constanța, funcționează, o mare parte, ilegal. Problemele sunt cauzate de lipsa unui PUZ al plajelor, cel actual datând din 2007. Se lucrează la un plan urbanistic zonal nou, însă zace prin sertare celor de la Apele Române pe care, probabil, s-a așternut praful.
În debutul interviului Florin Chelaru a vorbit despre sezonul estival și problemele cu care se confruntă operatorii de plaje.
”O să vă spun direct părerea celor care sunt implicați în turism. Nu sunt mulțumiți. Am avut discuții cu prieteni, care au și hoteluri de 4 stele și de 3 stele, dar și alții care au simple campinguri cu cazare la o stea. Toată lumea se plânge de turiști, că nu vin într-un număr atât de mare. De principiu, mulți ajung și la Năvodari, dar fiind multe locații de-a lungul Mării Negre, sunt sigur că ei s-au distribuit. De exemplu, Mamaia Nord este o stațiunea cu o predilecție cu grad de umplere destul de mare și oamenii sunt obișnuiți cu felul în care a fost acum doi, trei ani, când a fost vârful, în perioada cu pandemia. Toată lumea a fost foarte mulțumită. În acest moment oamenii așteaptă o revigorare. Este adevărat că sunt și examenele. Acestea sunt adevărate bariere. Sper să avem un sezon pe măsura celorlalte pe care le-am avut în ultimii ani și toată lumea să fie mulțumită. Toți care au o afacere, fie că e în turism, industrie sau agricolă, trebuie să fie mulțumiți. Acesta este crezul meu. Sper să fie!”, a declarat Florin Chelaru.
Și pe plajele din Năvodari beach barurile funcționează ilegal
Primarul a vorbit și despre problemele pe care le are cu unii operatori de plaje. ”Singurul aspect negativ pe care noi îl întâlnim la Năvodari este legat de situația cu plaja și cu beach-bar-urile din această zonă. Împreună cu factorii decidenți discutăm acum despre o metodă prin care putem să intrăm în legalitate. E un specific al zonei noastre, legat de PUZ-ul. Ar fi trebuit actualizat PUZ-ul de Apele Române. Orașul Năvodari de trei ani lucrează la PUG-ul orașului și a introdus și toată zona de plajă, tocmai pentru a da o șansă foarte mare construcției și legalității acestor beach-baruri. Suntem în situația în care am făcut studii, am luat avize de la principalele ministere. Acum suntem la Mediu, într-o fază finală. De aici plecăm la dezvoltare, Consiliul Județean și Năvodari. În momentul în care vom finaliza acest PUG, și eu văd termenul ca fiind undeva în luna octombrie-noiembrie, atunci lucrurile vor fi liniștitoare pentru tot ce înseamnă arealul orașului Năvodari. Nu mă refer doar la zona turistică și plaja, ci inclusiv la zona industrială, pentru că pe mine mă interesează foarte mult dezvoltarea orașului pe mai multe direcții, nu doar turism”,a mai spus Chelaru.
PUG-ul orașului, în lucru
Concret, de ce sunt probleme cu beach-barurile?”Actualul PUG este unul din 1994, unul învechit. În 2007, Apele Române au făcut un PUZ, care arată că pe tot arealul plajei stațiunii Mamaia Nord sunt 8, maxim 10 beach-baruri. Ei au împărțit de așa natură această zonă de plajă, în 65 de subsectoare. În momentul în care vii și ceri o sumă foarte mare de bani, pentru că toată lumea trebuie să știe că Statul Român câștigă o sumă foarte mare din închirierea plajelor, oamenii care le obțin nu își scot banii. Este o realitate. Cu șezlonguri nu îți scoți banii. Plus că, noile norme sunt cu mult diferite față de cele din momentul în care s-a licitat. Oamenii trebuie să învestească în toalete, în sisteme de curățenie, în debara pentru materiale. Apele Române știu lucrul acesta. Din păcate au început un PUZ care nu s-a finalizat pentru că nu avut inspirația să facă unul pentru fiecare UAT și au gândit unul singur pentru tot litoralul Mării Negre. Există totuși probleme pe teren. Toate UAT-urile sunt diferite. Dacă la Năvodari nu sunt probleme cu terenul, în alte părți există încă litigii, care au blocat acest PUZ. Primăria noastră a început acum câțiva ani PUG-ul”, a explicat primarul.
Chelaru caută soluții pentru intrarea în legalitate a beach barurilor
Florin Chelaru a mai declarat faptul că ”sunt mai multe beach baruri decât era prevăzut în vechiul PUG, au fost construite fără forme legale. Pentru intrarea în legalitate am purtat discuții cu președintele ANPC, domnul Horia Constantinescu împreună cu alți primari. Am găsi o variantă și urmează să discutăm și cu Apele Române, pentru că și ele sunt un pion important, chiar decisiv. Dacă găsim punct de înțelegere atât cu ANPC-ul, cât și cu ISC-ul și cu cei de la Apele Române, cred că lucrurile vor putea fi salvate. Este un adevăr că multe beach-bar-uri sunt acum funcționează ilegal.”
Legat de construcții și despre șantierele din stațiune, Florin Chelaru a declarat că acestea au fost oprite în timpul sezonului estival și că, din acest punct de vedere, turiștii nu vor avea probleme. ”Oamenii care au construit de-a lungul timpului au ajuns la maturitatea de a face turism și atunci, chiar și în eventualitatea în care nu au finalizat un șantier, își dau seama că timpul este atât de scurt pentru sezon încât nu mai funcționează să continue lucrările„, a precizat edilul.
Transportul public, o prioritate
Un alt aspect important pentru Florin Chelaru este transportul local. ”Un lucru foarte important pentru orașul Năvodari este legat de transport. Oamenii nu sunt mulțumiți și știu că nu sunt mulțumiți de transport. În acest moment lucrăm la regândirea transportului intern în orașul Năvodari. Avem doar transportul județean. Prețul până în tabără sau până în Mamaia Nord este același ca și cel până la gară. Am dat drumul la documente și acum se lucrează la câteva trasee care să fie exact pe gustul oamenilor. Societatea respectivă ne-a cerut punctele de interes ale orașului Năvodari, plus stațiunea și cartierele mărginașe. În funcție de acestea se vor regândi trasee. În maxim 2 luni vom primi studiul de fezabilitate, în vom trece prin Consiliul Local și apoi vor organiza licitația pentru traseele interne”.
Mai multe despre proiecte, în materialul VIDEO de mai jos:
Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:
CITEȘTE ȘI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News