REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° ConstanÈ›a Mie., 22 Mai 2024
Anul XX Nr. 6737
12.5° ConstanÈ›a Miercuri, 22 Mai 2024 Anul XX Nr. 6737
 

SIND România a lăsat în paragină Tabăra de la Năvodari, dar se umple de bani din chirii. Video

SIND România a lăsat în paragină Tabăra de la Năvodari, dar se umple de bani din chirii. Video

Ana Maria LIPAN 7 iulie 2023 | 00:00 2853

Tabăra de la Năvodari, locul unde È™i-au petrecut vacanÈ›ele de vară generaÈ›ii întregi de copii, a ajuns în prezent un adevărat „Cernobîl local”, aÈ™a cum îl numesc cu nemulÈ›umire localnicii. În jur de 300 de clădiri care formau în trecut „Tabăra din Năvodari” arată de-a dreptul deplorabil, aducând o pată asupra frumuseÈ›ii zonei. Dat fiind faptul că acele clădiri aparÈ›in SIND România (societatea hotelieră a confederaÈ›iilor sindicale din România), aceasta trebuia să se ocupe de reînvierea fostei Tabere. În 2021, societatea a fost obligată să intabuleze construcÈ›iile È™i să se apuce de reabilitare. Nici urmă de vreun progres. Din contră! Primarul Florin Chelaru a vorbit despre acest subiect într-un interviu acordat ziarului Replica.

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. Video

Tabăra de la Năvodari a fost ridicată în anii ’70, din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din România -UGSR. Complexul avea sute de clădiri, întinse pe 134 de hectare, organizate în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii ÅŸi Lebădă. Cu zeci de hectare de teren, aflate chiar pe malul mării, tabăra Năvodari a căzut pradă rechinilor imobiliari. Conform procurorilor DNA, un rol important în decimarea complexului l-a deÈ›inut chiar fostul primar al oraÈ™ului Năvodari, Nicolae Matei, care în anul 2021 a È™i fost trimis în judecată pentru fapte de corupÈ›ie. De-a lungul anilor, o parte dintre clădirile copiilor au fost dărâmate, iar terenul parcelat ÅŸi vândut. În zona respectivă, terenul aparÈ›ine Primăriei Năvodari, în timp ce clădirile aparÈ›in SIND România, care are obligaÈ›ia de a le intabula È™i reabilita. 

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. Video

Nici până în prezent nu au apărut însă îmbunătățiri, Tabăra conturând un tablou de groază, ce umbreÈ™te frumuseÈ›ea litoralului românesc È™i aduce ruÈ™ine locului care a fost destinaÈ›ia de vacanță a generaÈ›ii întregi de copii. În legătură cu această situaÈ›ie, primarul oraÈ™ului Năvodari, Florin Chelaru, a făcut mai multe precizări. 

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. Video

“Tabăra Năvodari înÈ›eleg că îÈ™i intabulează din clădiri, conform hotărârii judecătoreÈ™ti. Vorbim despre SIND România. Nu plătesc încă impozite către oraÈ™ul Năvodari, ceea ce ne deranjează cumplit. Cam toate documentele pe care noile facem către SIND România sunt atacate în instanță. Avem o mare dezamăgire. Per ansamblu nu încep sub nicio formă să facă turism, pentru că acesta era aspectul care ne deranja pe noi. Mi-ar fi plăcut să văd că îÈ™i îngrijesc zecile de hectare pe care le au în folosință gratuită, pe perioada construcÈ›iilor. Mi-ar fi plăcut să văd că lucrează È™i amenajează È™i vin la noi cu certificat de urbanism pentru reparaÈ›ii, pentru modernizarea acestor clădiri. Nu se întâmplă. La momentul acesta partea de tabără este într-o zonă gri È™i introducerea noastră într-o luptă de genul acesta nu È™tiu ce sorÈ›i de izbândă ar avea. SoluÈ›ia a fost dată de către instanță, anume ca toate clădirile să intre în gestiunea È™i proprietatea SIND România, pentru activitatea de turism, pentru tabăra de copii”, a declarat edilul. 

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. VideoFlorin Chelaru

Mai mult decât atât, Chelaru a afirmat că SIND nu doar că nu îÈ™i respectă obligaÈ›iile, ci că încasează profit de pe urma clădirilor, fără a contribui însă cu nimic la bugetul local. Potrivit acestuia, societatea închiriază imobilele, care sunt apoi utilizate ca spaÈ›ii comerciale, fără a se respecta totuÈ™i niciuna dintre prevederile legale. 

“Există È™i altă problemă pe tema căreia nu ne-am înÈ›eles sub nicio formă. Altă destinaÈ›ie în afară de cea de tabără pentru copii nu există. Ei închiriază È™i câÈ™tigă bani pe baza terenurilor din tabără, deÈ™i nu au aÈ™a ceva în obiectul de activitate. Pe SIND România ei nu funcÈ›ionează ca È™i tabără, în schimb închiriază suprafeÈ›e de teren pentru zone de alimentaÈ›ie, unde nu poÈ›i să le dai sub nicio formă autorizaÈ›ie de funcÈ›ionare pentru că terenul nu este al lor. Nici ei nu plătesc impozit pentru terenul respectiv. Sunt dezamăgit de relaÈ›ia cu ei. Până la urmă trebuie să plătească. ChiriaÈ™ii desfășoară activitate economică. Nu le-am dat autorizaÈ›ii de funcÈ›ionare. Sunt închiÈ™i. Au venit controale de la ANPC, de la mai multe instituÈ›ii. Au închis, le-au dat amenzi, aÈ™a cum am făcut È™i noi. Au contestat sancÈ›iunea pe care am impus-o noi. Am dat în judecată SIND România pentru că este ilegal să facă astfel de închirieri”, a declarat primarul din Năvodari, Florin Chelaru.

Video:

 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
392234462419
5/49
22315123624
joker
61933284515