REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Fobia de înălțime: de ce apare și cum se tratează

Fobia de înălțime: de ce apare și cum se tratează

Replica API 2 iulie 2021 | 00:00 1058

Teama patologică de locurile înalte se numește acrofobie. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția în direcția fobiei de înălțime, încercând să înțelegem de ce apare și cum se poate trata.

Sursă foto: Shutterstock

Mulți oameni se confruntă cu frică de înălțime sau acrofobie. Dacă și tu te numeri printre ei și vrei să învingi această fobie de înălțimi, este important să înțelegi cauza și să descoperi de ce ai această teamă, scrie doc.ro.

Dacă te panichezi când realizezi că te afli la mare înălțime față de sol, dacă te sperie gândul că ai o ședința cu colegii la un etaj superior din clădirea de birouri sau dacă stai pe o scară și îți revine în minte faptul că îți este frică de înălțime, este posibil să suferi de acrofobie, o tulburare care afectează aproape 5% din populație. Definiția acestei tulburări este simplă: fobia sau frică de înălțime.

Persoanele care suferă de această formă de fobie, de regulă, nu se bucură de anumite aventuri din parcurile de distracții care implică înălțimi mari, se stresează atunci când trebuie să ia liftul cu pereți din sticlă, evita să conducă autoturismul pe poduri. Acestea sunt doar câteva exemple, adică situații când frică de înălțime poate declanșa simptome neplăcute, iar drept rezultat, persoanele cu acrofobie evita posibilitatea de a stă la înălțimi mari.

Simptome acrofobie

Unele persoane folosesc cuvântul vertij când descriu frică de înălțime, însă acest vertij sau senzația neplăcută de a simți că încăperea se învârte cu ține este doar unul dintre simptomele fobiei de înălțime. Alte simptome ale acrofobiei pot fi:

senzația că trebuie să te târăști în patru labe, că trebuie să îngenunchiezi sau că trebuie să coborî imediat când te simți la o înălțime mare față de sol

tremurul

transpirațiile

persoană se simte terifiată sau paralizată de frică

persoană are palpitații la inima

persoană plânge sau țipă

se declanșează un atac de panică, însoțit de starea aceea în care persoană simte că nu mai poate să respire

durerile de cap și amețeală apar când persoană se află la o înălțime mare față de sol.

Cauze sau de ce apare frică de înălțime

Această frică exagerată față de înălțimile mari se poate naște din tema noastră naturală de a nu cădea și de a nu ne accidenta sau lovi. Dacă persoană rămâne cu gândul la durerea care ar putea să apară din cauza unei căderi de la o înălțime mare, acest gând ar putea să contribuie la dezvoltarea acrofobiei.

Este normal, spun psihologii, că oamenii să aibă o oarecare șovăială sau reținere în situația când trebuie să se afle la înălțimi mari, însă în cazul pacienților cu acrofobie, frică este nerealistă și exagerată. La fel că toate fobiile, și acrofobia pare să fie o hiper-reacție la răspunsul normal de frică.

Opțiunile de tratament pentru frică de înălțime

Alocand suficient timp și dedicându-te, poți depăși frică de înălțime. Unul dintre principalele tratamente pentru acrofobie este terapia cognitiv-comportamentală. Cu ajutorul acestei forme de terapie sunt folosite tehnicile de comportament care expun individul la situația de care se teme (în acest caz, înălțimile și locurile aflate la mare altitudine).

Aceste tehnici pot fi folosite treptat sau rapid, iar pacientul este învățat cum să stopeze situația care îl panichează și cum să redobândească controlul asupra propriilor emoții.

Chiar dacă expunerea la înălțimi mari este un tratament pentru acrofobie, unele cercetări arată că și realitatea virtuală* se poate dovedi la fel de eficientă în tratarea acestor pacienți.

În privința tratamentului medicamentos, unele sedative ori unele betablocante pot fi folosite pe termen scurt, pentru că acestea pot reduce panică și anxietatea. Important este că această fobie să nu fie trecută cu vederea și că pacientul să ceară ajutorul unui specialist, fie unui psiholog clinician, fie unui psihoterapeut.

Tehnicile de relaxare, inclusiv meditația, yoga, exercițiile care te învață respirația profundă și relaxarea progresivă a mușchilor te pot ajută să faci față atât stresului, cât și anxietății. De asemenea, exercițiile fizice pe care le faci în mod regulat pot fi extrem de utile în tratarea fricii de înălțime.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272