REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fost centru de comandă al armatei germane, transformat în cherhana la limita legalităţii

Fost centru de comandă al armatei germane, transformat în cherhana la limita legalităţii

Replica API 19 iunie 2012 | 00:00 1820

Cum e să faci afaceri pe plaja din Corbu:

Cum e să faci afaceri pe plaja din Corbu:

Există un afacerist care promitea că transformă plaja şi terenurile din zona Corbu în staţiune de lux şi a fost împuşcat în scara unui bloc. Are şi acum terenuri în comuna Corbu. Sunt arabile, deci se poate reprofila: poate cultiva porumb, floarea soarelui şi se "combină" cu patronul cherhanalei "La Casa Veche". E o glumă, desigur, instigată şi de stilul teatral al lui Stelică Murariu de a descrie cum decurg afacerile pe o plajă considerată virgină. E o zonă care aparţine de Biosfera Deltei Dunării, are un statut special, cu precizarea că aria protejată se împarte în 3 categorii: una în care construcţiile sunt permise, dar după reguli stricte, zona de tampon şi zona în care nu îţi este permis să montezi nici măcar un cort.

Cherhanaua actorului Stelică Murariu este amplasată pe un teren din prima categorie. O găseşti după ce intri în comuna Corbu, mergând pe drumul cu indicatorul "spre plajă". La câteva sute de metri vezi şi întinderea de nisip, marea albastră, într-o parte câteva construcţii (foste cherhanale), mai încolo clădirile unităţii militare. Însăşi cherhanaua lui Murariu a fost un soi de bază militară, mai exact centru de comandă pentru subunităţile armatei germane până la Primul Război Mondial. Apoi, Armata Română a transformat centrul în popotă. "Am şi acum în bucătărie câteva plăcuţe prinse în pereţi, pe care scrie în germană", se laudă Murariu, dar nu ne lasă să le vedem. Ne explică în schimb cât este de greu să faci afaceri într-o zonă în care Administraţia Biosferei Delta Dunării e cu ochii pe toată lumea: amendează turiştii, amendează micii întreprinzători. Îl întrebăm, în acest context, cât de legală e toată cherhanaua lui, cu modernizările aduse fostei construcţii. Din punctul lui de vedere, totul e în regulă, fiindcă l-au învăţat alţii cum să "citească" legea: a montat 40 de căsuţe din lenm, cu acoperiş din stuf, pentru cazare, dar fără să aibă fundaţii. "Sunt construcţii demontabile", ne spune actorul, fost angajat al defunctului Teatru Fantasio, desfiinţat între timp de autorităţile judeţului Constanţa.

Amendat de Chiru, pentru cherhana, în 2010, apărat de primarul Gălbinaşu în 2012

O gazdă primitoare, actorul Murariu pare să uite că a avut probleme cu Inspectoratul în Construcţii. Ne duce cu vorba, uităm şi noi, dar odată ajunşi în redacţie, ne "pică" în faţa ochilor un articol din 2010: "Actorul deţine cu acte în regulă o cazemată, pe care de aproximativ 5 ani a decis să o transforme într-un restaurant. Amenajarea de pe cazemată nu este autorizată. Este vorba de un restaurant construit în urmă cu 5 ani. De altfel, anul trecut persoana în cauză a mai fost amendată pentru că nu a respectat termenul de intrare în legalitate. Acum am stabilit un alt termen pentru intrarea în legalitate şi vom aplica şi o amendă de 5.000 lei", declara, în urmă cu doi ani, şeful Inspectoratului în Construcţii de la acea dată, Gigi Chiru. Cum mai stau lucrurile acum? Ne lămureşte primarul comunei Corbu, Marian Gălbinaşu: "Cherhanaua este în curs de autorizare. Clădirea în ansamblu nu este în deplină legalitate, dar dumnealui (Stelică Murariu -n.r.) lucrează la un Plan Urbanistic General. El are terenul, plăteşte bani buni la Consiliul Local Corbu. Are o redevenţă anuală pe care o achită către noi de 4 mii de euro pe an", spune edilul, adăugând, ca opinie personală, că actorul-cârciumar e un "tip OK".

"Când se satură de stat pe plajă sau când li se termină proviziile aduse în lada frigorifică, vin la mine"

Trecem peste aceste "mici detalii", şi ajungem la fascinaţia de a fi atât de aproape de o plajă virgină: "Eu mai stau aici şi iarna. Îmi place", spune actorul. Nu-l deranjează nici şacalii, despre care spune el că pot fi "nişte vecini gălăgioşi", noaptea. Că glumeşte sau că e aşa, nu putem fi siguri, şi spunem asta fiindcă lui Murariu îi mai place să facă şi băşcălie. Revenind la lucrurile serioase, cum decurge sezonul? Ei bine, turismul de week-end îi aduce clienţi sâmbătă noaptea şi duminică dimineaţa. "Când se satură de stat pe plajă sau când li se termină proviziile aduse în lada frigorifică, vin la mine. Duminică după-amiaza sau seara se face coloană de maşini: pleacă bucureştenii acasă. Rămâne plaja goală, de parcă n-ar fi fost nimic", povesteşte Murariu. Ne descrie şi meniul: mult peşte, borş de peşte turcesc, sărmăluţe cu peşte, cârnaţi cu peşte (!), fructe de mare...

"10 pentru Mare"

În fine, omul îşi face reclamă, aşa cum ştie el mai bine, ba chiar ne descrie un plan prin care să spulbere mitul Vama Veche. Nu că n-ar fi fost între timp "dinamitat" de decizia autorităţilor de a nu mai permite camparea pe plajă, decât pe un sector restrâns, asta ca să nu mai pomenim manelele care "rag" de câţiva ani în localitatea cu pricina, pe plajă. Aşadar, Murariu are de gând să organizeze 10 nopţi de festival la Corbu. Festivalul e în fază de discuţii, spune el, dar ar urma să se desfăşoare în perioada 20 august-1 septembrie, cu invitaţi pe măsura aşteptărilor celor care regretă Vama Veche de altă dată: Tudor Chirilă, Mărgineanu, Fără Zahăr. Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367