REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Fost inspector școlar, AVERTISMENT din partea judecătorilor după a ameninţat şi i-a adus injurii unei învăţătoare

Fost inspector școlar, AVERTISMENT din partea judecătorilor după a ameninţat şi i-a adus injurii unei învăţătoare

Replica API 7 ianuarie 2020 | 00:00 1224

În iulie 2014, pe când Inspectoratul Școlar Județean Constanța era condus de Răducu Popescu, s-a iscat un adevărat scandal în fruntea instituției, atunci când ”generalul” a luat decizia de a demitea djunctul, pe Adriana Oprea. Deși el nu făcut prea multe declarații la acea vreme, Adriana Oprea spune că demiterea i se trage de la o învățătoare de la Colegiul Pedagogic cărea i-a dat un calificat nu tocmai bun la o evaluare. Ei bine, de la aceeași învățătoare i se trage și o decizie penală pronunțată de judecătorii constănțeni, în septembrie 2019, după ce cadrul didactic a acuzat-o de purtare abuzivă. Fostul inspector adjunct a primit avertisment din partea magistraților Judecătoriei Constanța, însă decizia nu a fost definitivă, așa că învățătoarea Nicoleta Dincu a formulat recurs. Mâine, 8 ianuarie, Curtea de Apel se va pronunța definitiv în acest caz.

În august 2014, Nicoleta Dincu, învățătoare în cadrul Colegiului Național Pedagogic Constantin Brătescu Constanța, a sesizat organele de urmărire penală cu privire la faptul că, pe 22 mai 2014, inspectorul școlar general adjunct de la acea vreme, Adriana Oprea, i-ar fi adresat amenințări și expresii jignitoare, în timpul analizei inspecției efectuate la clasă. În plin scandal cu învățătoarea, Adriana Oprea a fost demisă de Răducu Popescu, fostul inspector adjunct declarând, la acea vreme, că se fac presiuni asupra ei pentru a-şi da demisia, motivul invocat fiind un calificativ slab pe care l-ar fi dat în urma unei inspecţii învăţătoarei.

În fața polițiștilor, învățătoarea a declarat că, după finalizarea inspecției, a fost chemată la cabinetul diretcorului pentru o analiză a lecției asistate de către Adriana Oprea și directorul unității de învățământ. Astfel, inspectorul a început să își exprime părerea cu privire la modalitatea în care învățătoarea a desfășurat ora. Dincu a acuzat-o pe Oprea că, la un moment dat, i-ar fi adresat cuvinte și expresii jignitoare recurgând și la amenințări. Învățătoarea a depus la dosar și o înregistrare audio. Conflictul a ajuns, ulterior, pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța care au decis să o trimită pe Adrina Oprea în judecată pentru purtare abuzivă, în iulie 2019.

În timpul cercetării judecătorești, instanța a reținut că fostul inspector a înțeles să-și manifeste nemulțumirea într-un mod nepermis, anume prin folosirea unor expresii jignitoare, comportament care în circumstanțele cauzei se plasează în sfera ilicituui penal. De asemenea, magistrații au mai reținut că scopul urmărit de fostul inspector nu a fost acela de a o jigni pe învățătoare, ci de a o face să conștientizeze aspectele profesionale pe care trebuie să le amelioreze, însă mijloacele folosite (expresiile jignitoare), sunt incriminate de legea penală în condițiile în care sunt întrebuințate de către o persoană aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În ceea ce privește acuzațiile de amenințare, în sensul că inculpata i-ar fi spus că o va agresa sau se va implica pentru ca persoana vătămată să obțină calificativul insuficient la evaluările profesionale respectiv să fie transferată la altă unitate școlară sau să fie destituită din învățământ, instanța a reținut că inculpata nu a învederat că ar dori sau ar urma să o agreseze pe persoana vătămată ci doar a comunicat acțiunile la care ar recurge dacă s-ar afla în locul părinților elevilor cărora le predă persoana vătămată, în contextul în care persoanei vătămate i se reproșa că i-au plecat 15 elevi din clasă. În ceea ce privește pretinsele amenințări cu destituirea sau transferul disciplinar, magistrații au reținut, potrivit hotărârii penale publicată de rolii.ro, că în contextul discuției, acestea pot fi interpretate ca o prefigurare a consecințelor la care se putea expune persoana vătămată în situația în care nu-și remedia comportamentul profesional , în contextul în care acesteia îi erau aduse numeroase reproșuri din această perspectivă.

În concluzie, instanța a reținut că probațiunea dosarului a evidențiat cu grad de certitudine faptul că inculpata, în calitate de Inspector școlar general adjunct, i-a adresat expresii jignitoare învățătoarei ulterior efectuării unei inspecții la clasă. Apărările fostului inspector, în sensul că nu ar fi jignit-o pe învățătoare, sunt contrazise de o probă obiectivă, anume înregistrarea audio depusă la dosarul cauzei de persoana vătămată. Instanța a constatat că fapta există, constituie infracțiune, însă prezintă o gravitate redusă. Întrucât s-a aflat la primul conflict cu legea penală, și având o carieră didactică extinsă, Judecătoria Constanța a decis să-i aplice un avertisment, nefiind oportună stabilirea unei pedepse. De precizat faptul că învățătoarea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 50.000 lei, daune morale, însă instanța a constatat că suma de 300 lei este suficientă pentru repararea prejudiciului nepatrimonial încercat, fără a constitui o sursă de îmbogățire fără justă cauză.

”În baza art. 396 alin. 3 C. pr. pen. rap. la art. 80 C.pen. renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpata O.A.-C. (...) sub aspectul săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 1 C. pen, aplică inculpatei un avertisment ce urmează a-i fi comunicat la rămânerea definitivă a prezentei, admite în parte acţiunea civilă exercitată de către partea civilă D.N. şi obligă inculpata O.A.-C. la plata sumei de 300 lei către partea civilă, cu titlu de despăgubiri civile”, se arată în minuta Judecătoriei, Învățătoarea a formulat recurs, urmând ca magistrații Cuirții de Appel Constanța să se pronunțe definitiv în acest caz pe 8 ianuarie a.c.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu e bine la pedagogic? 4 ani am dormit in clasa pe banii statului si in a 8-a am intrat bine de tot, la liceul 4
1
1
Pedagogic ul colcaie de prostie. Merits cercetata dna Venera si nu numai.
4
0
Da de doamna Venera care tortura elevii ca au pus cosul de gunoi in fata clasei......Acest lucru nu se spune!
3
0
Pai, si anul acesta scolar 2019-2020 i-au plecat invatatoarei Dincu din clasa 7 copii si directoarea cu acolitele ei nu a facut nimic. Ba chiar, a incalcat Legea Petitiilor si Constitutia atunci cand i s-a sesizat ca Dincu inca abuzeaza copiii. Deci? Aici e un cerc vicios.
4
14
De Alina Codreanu nu spune nimeni nimi
18
2
Inregistrarea cuprinde si comentarii jignitoare facute de directoarea scolii si de catre o alta invatatoare, adusa in birou drept "martior". Ar fi interesant sa se dea presei aceasta inregistrare.
15
0
ce profesori.... un chimist,un contabil,ce pregatire pedagogica au astia ?si ne miram ca ies tampiti din scoala! e nevoie si de tact pedagogic pentru a fi profesor.
8
3
Eu cunosc alta fata a dnei insp. In urma inspectiei la clasa, efectuata de director Boranda-prof chimie, Milea -prof biologie, si Iordache-inginer chimist, eu prof economist, primesc calificativ nesatisfacator.In urma sesizarii adresate ISJ, insp Oprea a decis reevaluarea de catre ing Frangopol si s-a procedat la o evaluare obiectiva si modificarea calificativului. eu judec oamenii dupa fapta. mi-a placut atitudinea insp Cristina Oprea! dpmdv e f. usor sa distrugi prin manipulare, minciuna, invidie, prostie, cariera unui om.
6
17
Rusine ! Halal inspector scolar general ! Trebuia data afara din invatamant nu doar avertisment. O nulitate frustrata
23
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272