REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Fostul manager al orașului Eforie vrea daune de la primăria lui Robert Șerban... că l-a îmbolnăvit

Fostul manager al orașului Eforie vrea daune de la primăria lui Robert Șerban... că l-a îmbolnăvit

Mirela PASCAL 8 decembrie 2023 | 00:00 4242

 Ajuns la sapă de lemn și executat de bănci, Valerian Sălăvăstru, finul lui Relu Fenechiu, și fost administrator al orașului Eforie, trăiește doar din salariul de la Primăria Sectorului 5, acolo unde ocupă funcția de șef al Direcției de Impozite și Taxe, dar se confruntă și cu probleme de sănătate, pe care le-a dobândit în urma proceselor cu primăria lui Robert Șerban. Între timp, Sălăvăstru încearcă să facă rost de bani... de unde credeți? De la Primăria Eforie! Și, nu mulți, doar... 800.000 de euro!

Fostul manager al orasului Eforie vrea daune de la primaria lui Robert serban... ca l-a imbolnavit

Despre Valerian Sălăvăstru s-au scris multe de-a lungul timpului, iar imaginea nu este una tocmai pozitivă și nici faptele sale din timpul în care s-a aflat în slujba statului nu sunt de apreciat. A plecat din Iași în urmă cu mulți ani, ajungând pe litoral, la Eforie, fiind numit administrator public, unde au loc tot felul de tranzacții cel puțin ciudate…, tranzacții scoase la iveală de Curtea de Conturi. Inspectorii au considerat ca inoportune mai multe cheltuieli angajate din bani publici de către fostul manager al oraşului, Valerian Sălăvăstru, motiv pentru care Primăria Eforie se chinuie să recupereze prejudiciul. Între timp, Sălăvăstru a ajuns fără nimic, nu mai are case, terenuri, mașini, e sărac lipit pământului.

Când a venit la Eforie, Sălăvăstru avea 2 case și bijuterii de 7.000 de euro, azi nu mai are nimic, doar datorii la bănci

În 2016, când a venit la Primăria Eforie, Sălăvăstru avea o casă în Iași și o garsonieră în București, cumpărată în arte, dar și bijuterii de 7.000 de euro.

Fostul manager al orasului Eforie vrea daune de la primaria lui Robert serban... ca l-a imbolnavit declarația de avere și datoriile

Azi, mai are doar credite bancare, dar și o debit de 9.000 de euro pe care trebuie să-l achite Primăriei Eforie până în 2025.

Fostul manager al orasului Eforie vrea daune de la primaria lui Robert serban... ca l-a imbolnavit declarația de avere

Suma a fost mai mare, de câteva zeci de mii de euro, datorie care a survenit în urma fărădelegilor efectuate pe vremea când lucra la Eforie.

Fostul manager al orasului Eforie vrea daune de la primaria lui Robert serban... ca l-a imbolnavit

Procesele cu Primăria Eforie l-au îmbolnăvit

Și, cum încearcă fostul manager al orașului să facă bani...mulți, deodată?! Tot de la Primăria Eforie. Sălăvăstru cere 800.000 de euro daune morale, motivat fiind de acțiunile în instanță câștigate împotriva unității administrativ teritoriale.

Procesele au durat  5 ani şi 3 luni, mai exact în perioada 14.02.2017 - 03.05.2022, şi au avut 62 termene de judecată, toate având ca obiect acţiunea în răspundere patrimonială împotriva lui Sălăvăstru. Principala motivație a lui Sălăvăstru este că toate procesele cu primăria l-au îmbolnăvit, atât pe el, cât și pe soția sa. Învinuirea şi procesele au fost reflectate în presa constănţeană, ceea ce le-a afectat reputaţia şi le-a îngreunat acestora situaţia la locul de muncă, ambii fiind funcţionari publici, acţionând în această calitate zeci de ani. Rezultatul acestui stres s-a reflectat în producerea unor boli de care suferă, cei doi, în prezent, boli care sunt destul de grave și cu care au fost diagnosticați la începutul anului 2022.

Mai mult, Sălăvăstru spune că a chemat în judecată doar el, în condiţiile în care, vinovate de întreaga pagubă erau alte persoane, semnatare ale actelor păgubitoare pentru bugetul local. Adică, a semnat el, dar în numele primarului, acesta din urmă coordonând întreaga activitate de încheiere a acelor contracte şi a prevăzut în buget sumele necesare plăţii serviciilor. În opinia sa, alte persoane care ar fi fost vinovate de devalizarea orașului ar mai fi fost secretarului orașului, directorul Economic, Şeful Serviciului Juridic şi funcţionarii de la compartimentul de Achiziţii, dar şi consilierii locali de la acea vreme. 

Acuzat ca a devalizat Primăria Eforie!

Reamintim că, un control realizat de inspectorii Curții de Conturi Constanța a scos la iveală grave abateri privind organizarea licitațiilor, dar și în privința modului de administrare a patrimoniului orașului Eforie. Raportul de control a fost unul devastator, concluziile acestuia arătând că milioane de euro au fost cheltuiți fără respectarea normelor legale.

Spre exemplu, „din verificarea cheltuielilor de deplasare, efectuate în perioada 2013-2016 (...), s-a constatat că entitatea a angajat şi plătit cheltuieli cu deplasarea domnilor Valerian Sălăvăstru, Dumitru Munteanu şi Virgil Negru la Bruxelles sau Rigia pentru a participa la diverse reuniuni”, se arată în raportul Curţii de Conturi, care consideră că acele persoane nu aveau ce să caute la acele reuniuni pe banii primăriei, „participarea acestora nefiind legată de activitatea primăriei”.

Curtea de Conturi a mai găsit zeci de achiziții scandaloase și plăți pentru excursii în locații exotice. Alte contracte păguboase au fost încheiate cu diferite firme pentru specializarea personalului si alte activități la fel de puțin vizibile,  pentru scoaterea la imprimantă a unor documente, pentru punerea în ordine a arhivei, în condițiile în care primăria Eforie a avut arhivar.

Valerian Sălăvăstru a devenit cunoscut după victoria din 2005 a Alianței DA, când PNL și PD au preluat guvernarea. La nivelul județului Iași, Fenechiu a fost recunoscut drept lider local, iar Valerian Sălăvăstru a preluat coordonarea activităților de control în instituțiile publice. Anterior, zbirul lui Fenechiu slujise și la curtea fostului primar Gheorghe Nichita în perioada în care acesta conducea regia locală de apă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
le doresc sa moara lent de can cer cu tot cu familia lor si toti pilosii
1
0
Limbricilor stati cuminti ca scoate Robert artileria grea
0
1
Menajerie mai variata ca la Eforie nu gasesti nici la Zoo Berlin. Valerica, Chiparu, Fasole ... toate creaturile pamantului.
6
0
Sunt fasolee zis si Gogu stancila
3
1
Robi, fugi ca tu urmezi!… Te-au sifonat toti esti o carpa.
2
2
Sudul salbatic ...la Eforie se poate orice daca esti sub protectia lui Serbanica!!! La fostul hotel Cimas se construieste fara autorizatie pe Repi licii, sub ochii politiei locale vorba aia ,,sat fara caini,,
1
1
Astia se rotesc prin orasele judetului! Primaru' din Constanta e din Eforie! Primaru' din Eforie e praf... Te ia ameteala!!
2
2
Golan,hot ordinar!
4
0
Lasa ca trage tare Chiparu la AUR. Vine el și sa vedeți devalizare acolo. Jumăt**e de plaja, Jumăt**e de statiune. Nu le mai ajung banii, dar toate se decontează. .. Dumnezeu poate întârzie, dar nu uita niciodată.
9
1
O sa ia praful de pe toba, e goala visteria primariei Nu mai sunt bani nici macar de-o luminita Primarul vinde tot ce mai e de vandut sa mai faca rost de niste bani Proiectele neterminate…vine an electoral, sa vedeti de frumos va vorbi cu toata lumea dnul Robert, dar cei ce-l cunosc, stiu vrajeala lui Adio 10, nimciunile si caracterul il va face sa piarda pe dnul primar, nimeni nu e pe vecie Robertica, oricum o sa ai soarta celorlalti care au pastorit Eforia
10
5

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468