REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Joi, 18 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6794
28.4° Constanța Joi, 18 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6794
 

Frații Erbașu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Frații Erbașu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Mirela PASCAL 20 iunie 2024 | 00:00 3368

Cum au vrut Romeo Cristian și Marius Alexandru Erbașu să se îmbogățească, pe spatele Primăriei Murfatlar, cu 700.000 de lei, echivalentul a 140.000 de euro?! Au emis, peste noapte, o factură, după finalizarea lucrărilor de reabilitare a unui drum din Siminoc, pe care l-au reabilitat în... 3 ani. Frații Erbașu au invocat așa-zise ajustări la prețuri, însă nu le-a mers șmecheria. Cel puțin, deocamdată. Precizăm că firma pe care o controlează, SC Construcții Erbașu SA, este abonată, de ani buni, la contractele cu statul, iar palmaresul de lucrări pe care le-a contractat de la instituțiile din România, primării sau companii de stat, este unul „cu greutate”.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

În prezent, societatea are lucrări în derulare în peste 21 de județe din România. În palmaresul acesteia se regăsesc licitații câștigate în zona spitalelor, precum lucrările de extindere a clădirilor la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Constanța, execuția de lucrări la stații de epurare a apelor uzate şi tratare a apei potabile la Constanța-Sud, Mangalia dar și în alte zone din țară.

Cine n-a auzit de SC Construcții Erbașu SA? Este compania fondată de Mihail Erbașu, care îi are ca asociați pe Erbașu Romeo Cristian (56%), Erbașu Marius Alexandru (20%) și Erbașu Ion (20%), fiii și fratele lui Mihai Erbașu, care s-a sinucis în anul 2004, dar și Petrescu Ileana (2%) și Prodanescu Rosetel (2%).

Tot frații Erbașu au construit și Pavilionul Expozițional Constanța, proiect în urma căruia s-au ales cu 9.617.101 euro. În ultimii ani aceștia au încasat de la stat milioane de lei, iar printre colaboratori se numără și Primăria Murfatlar. 

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Fraților Erbașu le-a luat 3 ani să reabiliteze un drum...

Între compania fraților Erbașu, în calitate de executant, şi Primăria Murfatlar, în calitate de beneficiar, s-a încheiat contractul de execuție nr. 6072/18 septembrie 2019 având ca obiect lucrări aferente obiectivului de investiții „Reabilitare și modernizare Drum Comunal 27, sat Siminoc”. Prețul contractului a fost stabilit la suma de 9.953.522,92 lei fără TVA, iar durata de execuție a contractului a fost stabilită la 12 luni de la data prevăzută, adică până în septembrie 2020. Ulterior, prin Actele adiționale nr. 5 și 6 s-a prelungit durata de execuție a contractului până la data de 31 martie 2022. Astfel, în baza acordului părților, durata contractului a fost prelungită până la data de 31 martie 2022. Prețul contractului a fost modificat la data de 1 noiembrie 2021, fiind suplimentat cu suma de 596.406,20 lei fără TVA, la care s-a adăugat TVA de 113.317,17 lei.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Într-un final, pe 13 septembrie 2022, adică la trei ani de la începerea lucrărilor, a fost încheiat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Erbașu a invocat faptul că, potrivit procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, valoarea finală a lucrărilor este de 13.232.474,30 cu TVA.

A emis o factură, pentru ajustarea prețului

Construcții Erbașu SA a emis, în decembrie 2021, o factură cu privire la suma de 737.425,26 lei reprezentând actualizarea prețului conform clauzei contractuale nr. 20.1.1 privind ajustarea prețului contractului. Clauza prevede că, „ajustarea prin revizuire a prețului contractului este posibilă dacă durata contractului depășește perioada de 12 luni din motive care nu se datorează culpei părților sau altor evenimente care ar fi putut fi anticipate la momentul depunerii ofertei și care nu țin de controlul părților contractuale.”

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Erbașu invocă faptul că durata contractului a fost depășită din multiple cauze care nu se datorează culpei părților sau altor evenimente ce ar fi putut fi anticipate la momentul semnării contractului, ci s-au semnalat probleme la Podul KM 4 + 625, la problemele de la Podul KM 0+533, descoperirea unui cablu de fibră optică care nu se regăsea în planuri, avarierea bordurilor din dreptul km 4 + 750 – 5 – 550, suprapunerea proiectului cu un alt proiect în derulare, necesitatea continuității dispozitivelor de colectare a apelor, existența unui trafic intens care a impus înlocuirea stratului de uzură cu un alt strat mai rezistent), sens în care a emis factura fiscală cu privire la suma de 737.425,26 lei. Suplimentar, pentru neachitarea la scadență a debitului principal, a solicitat și penalități de întârziere de 0,02 %.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!

Primarul: Ei au terminat toată lucrarea și la final ne-au adus o factură cu ajustările de preț

Recent, primarul Gheorghe Cojocaru declara, pentru Replica, că „în cursul anului 2021, când prețurile creșteau ei au venit cu o factură cu ajustări de prețuri. Noi am considerat că nu este normal. Trebuia să vină la fiecare factură cu ajustări. Ei au terminat toată lucrarea și la final ne-au adus o factură cu ajustările de preț, chiar și pentru organizarea de șantier, care era făcută cu un an și ceva înainte, când încă nu interveniseră scumpiri. Am avut obiecții la plata acestei facturi, am refuzat-o. Nu face parte din plata lucrărilor efectiv executate. Factura e de aproximativ 700.000 de lei.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!Gheorghe Cojocaru

Pentru că primăria a refuzat plata, Erbașu au luat calea instanțelor... iar dosarul prin intermediul căruia cer judecătorilor să oblige UAT Murfatlar să le facă plata a fost tranșat pe fond. Tribunalul a decis, în mai, că refuzul primăriei de a achita reclamantei suma de 737.425,26 lei, referitoare la ajustarea prin revizuire a prețului contractului, este întemeiat. Judecătorii au considerat că cererea de chemare în judecată nu poate fi admisă, întrucât durata contractului, astfel cum a fost modificată, nu a fost depășită din motivele invocate de companie, acestea fiind identificate înainte de expirarea duratei contractului și au fost avute în vedere de părți chiar la momentul încheierii actelor adiționale, neputându-se concepe ca aceleași motive să stea și la baza ajustării prețului, situație care presupune depășirea duratei contractului din motive neimputabile și care nu puteau fi anticipate.

Fratii Erbasu au lucrat la reabilitarea unui drum din Murfatlar... 3 ani!Marius Alexandru Erbașu și Romeo Cristian Erbașu

Compania fraților Erbașu, cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei

În anul fiscal 2023 firma a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2,2 miliarde de lei, și un profit de peste 283 de milioane de lei, față de 62 de milioane, cât a avut în 2022. Cât despre datorii, acestea sar de 1,2 miliarde de lei. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si fratii vor sfarsi ca si tacsu, sinucisi in propria vila.
1
0
nu bun
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510