REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Friteuza cu aer cald (air fryer), o modalitate sănătoasă de a găti?

Friteuza cu aer cald (air fryer), o modalitate sănătoasă de a găti?

Replica API 25 ianuarie 2021 | 00:00 1423

O friteuză cu aer cald (air fryer) este un aparat de bucătărie popular, folosit pentru a prăji alimente cum ar fi carne, produse de patiserie și chipsuri de cartofi, cu ajutorul aerului cald. Este această metodă de gătit una sănătoasă?

Sursă foto: Shutterstock

Friteuza cu aer cald (air fryer) este promovată ca fiind un mod sănătos de a ne bucura de mâncărurile noastre prăjite preferate. Se pretinde că acest aparat de gătit ajută la scăderea conținutului de grăsimi din alimentele populare, cum ar fi cartofii prăjiți, aripile de pui sau peștele, scrie doc.ro. Află mai multe despre această metodă de gătit!

Ce este o friteuză cu aer cald și cum funcționează?

Un air fryer este un aparat de bucătărie folosit pentru a face alimente prăjite, doar că într-un mod diferit. Funcționează prin circularea aerului cald în jurul alimentelor pentru a produce un exterior crocant. De asemenea, rezultă o reacție chimică, cunoscută sub numele de efect Maillard, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4745522/ care apare între un aminoacid și un zahăr reducător în prezența căldurii. Aceasta duce la modificări ale culorii și aromelor alimentelor.

Alimentele prăjite cu aer sunt promovate ca o alternativă sănătoasă la alimentele prăjite în baie de ulei (deep fry), datorită conținutului lor mai scăzut de grăsimi și de calorii. În loc să scufunzi complet alimentele în ulei, prăjirea cu aer necesită doar o lingură de ulei pentru a obține un gust și o textură similare cu alimentele prăjite în modul clasic.

Utilizarea unei friteuze cu aer cald poate ajuta la reducerea conținutului de grăsime

Alimentele prăjite sunt în general mai bogate în grăsimi decât alimentele preparate folosind alte metode de gătit. De exemplu, un piept de pui care a fost prăjit conține aproximativ 30% mai multă grăsime decât o cantitate egală de pui preparat la cuptor.

Unii producători susțin că utilizarea unei friteuze cu aer cald poate reduce conținutul de grăsimi din alimentele prăjite cu până la 75%. Acest lucru se datorează faptului că aceasta necesită mult mai puțin ulei decât friteuzele tradiționale.

Un studiu¹ a comparat caracteristicile cartofilor prăjiți clasic cu cele ale cartofilor prăjiți în air fryer și a constatat că prăjirea la friteuza cu aer cald a dus la un produs final cu substanțial mai puține grăsimi, dar cu un conținut similar în ceea ce privește culoarea și umiditatea. Acest lucru poate avea un impact major asupra sănătății, deoarece un aport mai mare de grăsimi a fost asociat cu un risc crescut de afecțiuni precum bolile de inimă.

Trecerea la un air fryer poate ajuta la pierderea în greutate

Alimentele prăjite nu sunt doar mai bogate în grăsimi, dar sunt și mai bogate în calorii și pot contribui la creșterea în greutate. Un studiu efectuat pe 33.542 de adulți spanioli a constatat că un aport mai mare de alimente prăjite a fost asociat cu un risc mai mare de obezitate.

Dacă dorești să-ți mai subțiezi talia, înlocuirea prăjelilor în baie de ulei cu alimente prăjite în air fryer poate fi un punct de plecare. Deoarece alimentele prăjite cu aer au un conținut mai scăzut de grăsimi decât produsele prăjite în baie de ulei, trecerea la o friteuză cu aer cald poate fi o modalitate ușoară de a reduce caloriile și de a promova pierderea în greutate .

Gătitul la air fryer poate însemna un aport mai mic de compuși nocivi

Pe lângă grăsimi și calorii, prăjirea alimentelor poate crea compuși potențial periculoși, cum este acrilamida. Acest compus se formează în alimentele bogate în carbohidrați în timpul prăjirii. Acrilamida este clasificată drept „cancerigen probabil”, ceea ce înseamnă că unele cercetări arată că poate fi asociată cu dezvoltarea cancerului. Deși rezultatele sunt mixte, unele studii au descoperit o asociere între acrilamida dietetică și un risc crescut de cancer renal, endometrial și ovarian.

Prăjirea alimentelor într-o friteuză cu aer cald poate ajuta, deci, la scăderea conținutului de acrilamidă din alimentele prăjite. Un studiu² a constatat că prăjirea cu aer a redus acrilamida cu 90% comparativ cu prăjirea tradițională. Cu toate acestea, este important de reținut că alți compuși nocivi se pot forma în timpul procesului de prăjire cu aer.

Aldehidele, aminele heterociclice și hidrocarburile policiclice aromatice sunt toate celelalte substanțe chimice potențial periculoase care se formează la gătirea cu căldură ridicată și pot fi asociate cu un risc mai mare de cancer. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili modul în care prăjirea cu aer poate influența formarea acestor compuși.

Prăjirea cu aer poate fi mai sănătoasă decât prăjirea tradițională

Alimentele prăjite cu aer cald pot fi mai sănătoase în mai multe moduri decât alimentele prăjite în baie de ulei. După cum am spus mai sus, cele prăjite la air fryer au un conținut scăzut de grăsimi, calorii și compuși potențial dăunători care se găsesc în alimentele prăjite în mod tradițional.

Dacă vrei să slăbești sau să reduci aportul de grăsimi fără a-ți modifica substanțial obiceiurile, deci fără a reduce drastic sau a evita alimentele prăjite, trecerea la gătitul https://doc.ro/dieta-si-sport/ce-impact-are-gatitul-asupra-nutrientilor-din-alimente într-o friteuză cu aer cald poate fi o alegere bună.

Atenție, însă, doar pentru că poate fi o opțiune mai bună decât prăjirea clasică nu înseamnă că este o opțiune excelentă atunci când vine vorba de starea generală de sănătate. Deși alimentele prăjite la aer pot fi mai sănătoase decât alimentele prăjite în baie de ulei, este important să ne amintim că sunt, totuși, similare (prăjirea înseamnă tot prăjire, în cele din urmă).

O multitudine de studii au arătat că aportul de alimente prăjite poate fi asociat cu numeroase efecte adverse asupra sănătății. De exemplu, un studiu realizat pe 15.362 de persoane a constatat că un consum mare de alimente prăjite a fost asociat cu un risc mai mare de insuficiență cardiacă. Alte cercetări au arătat că un consum regulat de alimente prăjite poate fi asociat cu un risc mai mare de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostată, pulmonar sau oral. Consumul frecvent de alimente prăjite a fost asociat și cu alte afecțiuni, precum diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială.

Deși cercetarea efectelor alimentelor prăjite la friteuza cu aer cald este limitată, pentru o stare bună de sănătate e recomandat un consum redus de prăjeli. Fierberea, prepararea la abur sau la cuptor sunt mai indicate pentru a spori aroma alimentelor și pentru a evita efectele negative asupra sănătății.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212