REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
7.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Ghidul îndulcitorilor naturali sau de sinteză

Ghidul îndulcitorilor naturali sau de sinteză

Replica API 1 aprilie 2021 | 11:56 954

Se știe deja că zahărul este dăunător pentru sănătate atunci când este consumat în cantități mari, de aceea tot mai multe persoane renunta la acesta, în favoarea unor îndulcitori, fie ei naturali, fie artificiali. Află care este diferența dintre aceștia, pentru a face alegerea în cunoștință de cauză!

Sursă foto: Shutterstock

Îndulcitorii naturali, denumiți și polioli, provin din plante, fructe sau alte alimente naturale. Acestea pot conține sau nu glucoză și fructoză, scrie doc.ro.

Iată cei mai populari îndulcitori naturali:

Mierea – cu cât mierea este mai închisă la culoare, cu atât este mai dulce. Această conține o serie de enzime și de antioxidanți benefici pentru sănătate, dar și fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor ori niacina. Așadar, mierea este bogată în nutrienți de preț, așa că poate fi un înlocuitor sănătos pentru zahăr – mare atenție, însă: ea are destul de multe calorii, așa că nu trebuie să exagerezi cu cantitatea consumată!

Ștevia – îndulcitorul pe baza de ștevia este 100% natural, de 200 de ori mai dulce decât zahărul, nu are calorii, nu afectează nivelul de zahăr din sânge și este extrem de sănătos. În acest moment, ștevia este unul dintre îndulcitorii preferați ai nutriționiștilor.

Siropul de arțar – sursă bogată în calciu, potasiu, zinc, mangan și antioxidanți de preț, siropul de arțar este un înlocuitor al zahărului, care însă are mai multe calorii și decât mierea. De asemenea, acesta are un indice glicemic mare, așa că trebuie evitat de diabetici.

Zahărul de cocos – acest îndulcitor natural are un indice glicemic mic, dar totodată un conținut bogat în minerale. Zahărul de cocos conține zinc, fier, dar și antioxidanți din belșug.

Melasa din trestie de zahăr – sursă bogată de cupru, calciu, fier, potasiu, mangan, seleniu, dar și vitamina B6, melasa este un îndulcitor natural.

Pe de altă parte, însă, îndulcitorii de sinteză, adică cei artificiali, sunt alcătuiți din molecule care nu există în natură.

Iată cei mai populari îndulcitori artificiali:

Sucraloza – fără calorii și fără niciun impact asupra nivelului de zahăr din sânge, sucraloza poate înlocui zahărul cu succes. Acest îndulcitor este unul dintre puținii care pot fi folosiți cu succes și pentru îndulcirea preparatelor gătite, temperaturile înalte neafectându-i gustul sau proprietățile.

Gustul sucralozei este extrem de apropiat de cel al zahărului, puterea să de îndulcire este însă de 600 de ori mai mare, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de o cantitate mult mai mică. Copiii pot consumă și el sucraloza.

Aspartamul – unul dintre cei mai controversați îndulcitori, aspartamul, are și el un gust similar cu al zahărului și este de 200 de ori mai dulce decât acesta. În ciuda miturilor care există despre aspartam, studiile făcute nu au reușit să dovedească riscurile la care acesta ne-ar putea expune.

Ciclamatul de sodiu – fără calorii și de numai 30 de ori mai dulce decât zahărul, ciclamatul poate fi folosit pentru îndulcire, însă este contraindicat copiilor, femeilor însărcinate și celor care alăptează, specialiștii suspectând că ar putea cauza anumite probleme.

Zaharină – probabil cel mai cunoscut îndulcitor de sinteză, zaharină nu are calorii, însă nici gustul acesteia nu este identic cu al zahărului. Concret, această lasă un gust amărui în gură după consum, de aceea este evitată. Totodată, este contraindicată la copii, femei însărcinate și care alăptează.

Cum alegi cel mai potrivit îndulcitor pentru ține

Discuta cu medicul tău și, în funcție de afecțiunile de care suferi și de scopul pentru care folosești îndulcitorii, veți putea face, împreună, alegerea cea mai potrivită.

De pildă, cu toate că mierea este un îndulcitor natural extrem de sănătos, dacă ești la dietă și vrei să slăbești, ar fi bine să o înlocuiești cu un îndulcitor fără calorii.

Pe de altă parte, dacă suferi de diabet, trebuie să eviți orice îndulcitor care are indice glicemic mare. De aceea, în această situație ideal este îndulcitorul pe bază de ștevia ori un îndulcitor de sinteză precum sucraloza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212